En enkel mans tamarindgryta med ananas :)

tamarind

 

När jag åt kött gick vi då och då till Mamadou på Kungsholmen eftersom de hade en gryta, Hey Mr Tamarind, som var så jäkla god. Det är den säkert fortfarande, har bara inte varit där och frågat om man kan få den vegan. De har för övrigt veganrätter där, så dit och prova! I deras gryta har de faktiskt riktiga bitar tamarind, men eftersom det kan vara lite krångligt att få tag på ersatte jag den med ananans. Tamarind påminner faktiskt både i smak och konsistens lite som just ananas, fast är något syrligare. Tamarindpasta som jag har i är något lättare att få tag på och finns i välsorterade matbutiker eller i asiatiska butiker. Den här grytan smakar inte alls som den på Mamadou, men den är väldans god ändå. En ny favvo som, precis som 99% av mina recept, går riktigt snabbt att göra. 🙂

 

Använd det vegokött du gillar, jag gillar Fry’s ”chicken” strips, men sojakött, ”Istället för kyckling”, tzay eller seitan går också bra.

 

 

Tamarindgryta (6 portioner)

700-800 g vegokött – Fry’s ”chicken” strips, ”Istället för kyckling”, tzay, seitan, sojakött…
1 stor röd paprika, skuren i mindre bitar
1 liten zucchini, skuren i mindre bitar
1 paket sockerärtor, halverade
1 röd chili, finhackad
1 burk minimajs, halverade
ca 400 g ananas i bitar på burk
2 burkar kokosmjölk
1 dl tamarindpasta (finns i välsorterade matbutiker och asiatiska butiker)
½ dl sweet chili-sås
2 msk mörk sojasås
1 msk flytande grönsaksbuljong
salt

 

ris till servering

 

Börja med att steka vegoköttet i lite olja. Jag använde min gigantiska stekpanna, men är du osäker på om allt ska få plats så kör i en kastrull. Lägg sedan över vegoköttet i en bunke. Stek sedan paprika, zucchini, sockerärtor, röd chili och minimajs tills de har fått fin färg. Blanda nu ner vegoköttet i bland grönsakerna och tillsätt kokosmjölken. Försök att bara få med den tjocka delen av kokosmjölken och släng själva vattnet som är i burken. Då får du en krämigare gryta. Det här är bara en fåfäng sak, grytan smakar likadant med som utan. Tillsätt sedan tamarindpasta, sweet chili-sås, sojasås, flytande grönsaksbuljong och salta generöst.  Vänd ner ananasbitarna och låt allt bubbla ihop i 10 minuter och servera med ris.

14 reaktioner på ”En enkel mans tamarindgryta med ananas :)”

 1. hej! Jag har ett tips på en väldigt god bönröra som man kan ha i exempelvis wraps:
  en burk svarta bönor, en liten burk majs, en tomat, salt & peppar, olivolja och mycket koriander. jag gjorde wraps på libabröd med baby spenat, gurka, tomat, avokado, ost (kan ju uteslutas om man vill ha veganskt då) & rostad lök.

 2. hej! Jag har ett tips på en väldigt god bönröra som man kan ha i exempelvis wraps:
  en burk svarta bönor, en liten burk majs, en tomat, salt & peppar, olivolja och mycket koriander. jag gjorde wraps på libabröd med baby spenat, gurka, tomat, avokado, ost (kan ju uteslutas om man vill ha veganskt då) & rostad lök.

 3. Vilken fantastisk blogg!!! Är så glad att jag har hittat dig. Lagade din Tamarindgryta till min familj och den blev mycket uppskattad, alla rester åkte ner i min dotters matlåda. Din receptsamling är stor och jag kommer att fortsätta att botanisera i den. Tack ännu en gång! Kram från Kristina

   1. Jag har sett den på Coop och Hemköp, men jag har ju lyxen att bo i Stockholm. Tror att den är lite för ny för att ha spridit sig ut i butikerna, så ha tålamod….eller be butiken ta in det! 🙂

 4. Vilken fantastisk blogg!!! Är så glad att jag har hittat dig. Lagade din Tamarindgryta till min familj och den blev mycket uppskattad, alla rester åkte ner i min dotters matlåda. Din receptsamling är stor och jag kommer att fortsätta att botanisera i den. Tack ännu en gång! Kram från Kristina

   1. Jag har sett den på Coop och Hemköp, men jag har ju lyxen att bo i Stockholm. Tror att den är lite för ny för att ha spridit sig ut i butikerna, så ha tålamod….eller be butiken ta in det! 🙂

 5. Hej, jag hade tänkt att laga denna gryta men hittar inte tamarindpasta i dem butikerna jag bor, finns det något man skulle kunna ersätta det ifall man inte stötter på det slumpmässigt?

  Mvh

 6. Hej, jag hade tänkt att laga denna gryta men hittar inte tamarindpasta i dem butikerna jag bor, finns det något man skulle kunna ersätta det ifall man inte stötter på det slumpmässigt?

  Mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *