En löjligt god och dunderenkel lasagne för hela familjen!

enkellasagne2

 

Alla älskar lasagne! Alla! Vissa (läs=jag) mer än andra. Även om jag kan krångla till det ibland, så älskar jag att göra enkla och hyfsat snabba måltider. Den är lasagnen är ett sådant exempel. Dolmios pastasåser är sååå goda, finns ekologiska och innehåller inga konstiga tillsatser eller konserveringsmedel. Plus att jag är uppvuxen med dem, så de smakar barndom.
I övrigt är det bara bechamelsåsen som tar lite tid, men fördelen med sojamjölk är att den är supersvår att bränna fast i kastrullen, så det är en väldigt smidig resa vid spisen. Tänk bara på att använda osötad!

 

Bjud på den här lasagnen, helst på sådana som inte tror att vegomat är något värt att snaska på. Om de inte utropar ”Den godaste lasagnen sedan Dackefejden”, så be de höra av sig till mig. Den här är nämligen från ovan sänd och helt brutalt fantastisk. 🙂

 

 

Enkel lasagne, 8 portioner

800 g sojafärs (eller 200 g torkad sojafärs som du kokar själv)
2 burkar à 500 g Dolmio pastasås, ”Extra kryddad” eller ”Extra vitlök”
bechamelsås, se nedan
torkade pastaplattor (ca ½ paket
2 askar cocktailtomater

 

Bechamelsås
50 g mjölkfritt smör
1 dl vetemjöl
5 dl osötad sojamjölk
1 msk flytande grönsaksbuljong, eller 1 grönsaksbuljongtärning
riven muskotnöt
vitpeppar
salt

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Stek sojafärsen i lite olja. Har du kokat sojafärsen själv kan du färga den med några droppar Collorit (enbart för fåfänga). Tillsätt de två burkarna färdig pastasås och låt bubbla på i någon minut. Klart!

 

Bechamelsås. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i 1 minut. Vispa ner lite sojamjölk i taget, samt buljongen. Låt sjuda under ständig omrörning tills det blir en tjock, krämig sås. Krydda med riven muskotnöt, vitpeppar och salt. Klart!

 

Börja med att bred ut ett lager köttfärssås i botten av en stor gratängform. Ringla över bechamelsås och toppa med torkade pastaplattor (du kommer inte att behöva hela paketet pastaplattor). Upprepa tills all fyllning är använd. Avsluta med ett generöst lager bechamelsås över de översta pastaplattorna. Halvera cocktailtomaterna och strö ut dem över lasagnen. Släng in allt i ugnen och låt den gratinera i ca 40 minuter eller tills den har fått fin färg. Servera med en fräsch sallad till och räkna med att bli älskad av allt och alla! 🙂

 

enkellasagne1

 

Jag menar, vem blir inte sugen på det här!? 🙂

36 reaktioner på ”En löjligt god och dunderenkel lasagne för hela familjen!”

 1. Hej! Jag gör ofta en liknande lasagne som blir väldigt god men jag är sugen på att experimentera med nån form av ostliknande topping. Är det något du har testat?

  1. Hej!
   Nje, ibland har jag ost i såsen, men oftast inte. Det hade jag inte när jag åt kött och ost heller, har aldrig varit min favorit. 🙂 Men testa!

 2. Hej! Jag gör ofta en liknande lasagne som blir väldigt god men jag är sugen på att experimentera med nån form av ostliknande topping. Är det något du har testat?

  1. Hej!
   Nje, ibland har jag ost i såsen, men oftast inte. Det hade jag inte när jag åt kött och ost heller, har aldrig varit min favorit. 🙂 Men testa!

 3. Hej!

  Liksom ovanstående kommentar saknar jag också ost som topping (min man ännu mer). Just nu använder jag ströbröd istället men det är inte riktigt samma sak. Det finns ju en uppsjö av smältbara vegoostar, och jag behöver en helt utan mjölkderivat (mjölkproteinallergiker), vilken skulle du rekommendera då? Även till pizzor m.m.

  1. Men kör ner riven veganost i såsen! Det blir krämigt och geggigt precis som med vanlig ost. Eller toppa med tomater som rostad och blir så goda att man inte tänkte på ost. Den här lasagnen blir kleggig och gosig, så att ost faktiskt känns överflödigt, meeeen om ni vill ha så är den smältbara från Vegusto jättebra: http://shop.goodstore.se/ost-smaltost-mjolkfri-2x200g-vegusto/3205-0

   Även Tofuttis färdigrivna: http://shop.goodstore.se/ost-soja-riven-mozzarella-200g-tofutti/3116-0

 4. Hej!

  Liksom ovanstående kommentar saknar jag också ost som topping (min man ännu mer). Just nu använder jag ströbröd istället men det är inte riktigt samma sak. Det finns ju en uppsjö av smältbara vegoostar, och jag behöver en helt utan mjölkderivat (mjölkproteinallergiker), vilken skulle du rekommendera då? Även till pizzor m.m.

  1. Men kör ner riven veganost i såsen! Det blir krämigt och geggigt precis som med vanlig ost. Eller toppa med tomater som rostad och blir så goda att man inte tänkte på ost. Den här lasagnen blir kleggig och gosig, så att ost faktiskt känns överflödigt, meeeen om ni vill ha så är den smältbara från Vegusto jättebra: http://shop.goodstore.se/ost-smaltost-mjolkfri-2x200g-vegusto/3205-0

   Även Tofuttis färdigrivna: http://shop.goodstore.se/ost-soja-riven-mozzarella-200g-tofutti/3116-0

 5. Den här ska jag göra i helgen när jag ska till skärgården med en massa vänner. Det är ju perfekt när man är många!
  Fråga, jag tycker havremjöl är väldigt gott, i matlagning, men har aldrig gjort sås på den. Har du testat att göra bechamelsås på havremjölk någon gång? Känns som det borde gå lika bra som sojamjölk.

  1. Jag tycker ju att det smakar för mycket havre om havremjölken och att sojamjölken är mycket neutralare. Det är enda anledningen, men självklart går det bra med havremjölk. 🙂

 6. Den här ska jag göra i helgen när jag ska till skärgården med en massa vänner. Det är ju perfekt när man är många!
  Fråga, jag tycker havremjöl är väldigt gott, i matlagning, men har aldrig gjort sås på den. Har du testat att göra bechamelsås på havremjölk någon gång? Känns som det borde gå lika bra som sojamjölk.

  1. Jag tycker ju att det smakar för mycket havre om havremjölken och att sojamjölken är mycket neutralare. Det är enda anledningen, men självklart går det bra med havremjölk. 🙂

 7. Jag gjorde den här till middag igår och jag håller verkligen med om att det inte saknas någon ost. Bechamelsåsen är ostlik så det räcker. Och jag måste säga att tomaterna uppepå blir pricken över i. Riktigt bra. Jag tror att det här kommer att bli mitt nya basrecept för lasagne. (: Jag kommer också att testa med havremjölk i stället för sojamjölk, eftersom jag (liksom Malin ovan) är väldigt förtjust i att laga mat med den och föredrar den framför soja-dito.

  1. Vad kul! Ja, tomaterna är en riktig favorit, helt besatt. 🙂 Kör på havremjölk, ska också testa så att jag inte låter allt för sojafierad.

   1. Nu har jag testat att göra bechamelsåsen på havremjölk och det var inga problem alls. Fritt fram för det med andra ord. (: En sak som jag har behövt skriva till i receptet är dock att om man (som jag) utgår från ”torrfoder”-sojafärs behöver den marineras lite (i japansk soja företrädesvis) för annars blir den här lasagnen som helhet lite för osalt. Annars är den en hit hemma hos mig. Vi gör den nog för tredje gången i helgen. (:

 8. Jag gjorde den här till middag igår och jag håller verkligen med om att det inte saknas någon ost. Bechamelsåsen är ostlik så det räcker. Och jag måste säga att tomaterna uppepå blir pricken över i. Riktigt bra. Jag tror att det här kommer att bli mitt nya basrecept för lasagne. (: Jag kommer också att testa med havremjölk i stället för sojamjölk, eftersom jag (liksom Malin ovan) är väldigt förtjust i att laga mat med den och föredrar den framför soja-dito.

  1. Vad kul! Ja, tomaterna är en riktig favorit, helt besatt. 🙂 Kör på havremjölk, ska också testa så att jag inte låter allt för sojafierad.

   1. Nu har jag testat att göra bechamelsåsen på havremjölk och det var inga problem alls. Fritt fram för det med andra ord. (: En sak som jag har behövt skriva till i receptet är dock att om man (som jag) utgår från ”torrfoder”-sojafärs behöver den marineras lite (i japansk soja företrädesvis) för annars blir den här lasagnen som helhet lite för osalt. Annars är den en hit hemma hos mig. Vi gör den nog för tredje gången i helgen. (:

 9. Wow! Den här lasagnen var den bästa jag någonsin ätit. Ville aldrig äta lasagne som liten då osten blev alldeles för mycket för mig så det här blev helt perfekt.

 10. Wow! Den här lasagnen var den bästa jag någonsin ätit. Ville aldrig äta lasagne som liten då osten blev alldeles för mycket för mig så det här blev helt perfekt.

 11. Jag gjorde den här igår, och den blev GOD: Min son,som inte var hungrig, och bara skulle ta lite grann, slevade med belåten min i sig en jättebackning! 🙂

 12. Jag gjorde den här igår, och den blev GOD: Min son,som inte var hungrig, och bara skulle ta lite grann, slevade med belåten min i sig en jättebackning! 🙂

 13. Hur stor form använder du till det här receptet? Ska man göra den i långpanna eller i någonting mindre? Tycker inte att mängderna färs och tomatsås verkar stämma mot bechamelsåsen. Jag brukar ha 1,5 l mjölk till såsen i vanliga fall!

 14. Hur stor form använder du till det här receptet? Ska man göra den i långpanna eller i någonting mindre? Tycker inte att mängderna färs och tomatsås verkar stämma mot bechamelsåsen. Jag brukar ha 1,5 l mjölk till såsen i vanliga fall!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *