Cupcakes och strösselmani! Glutenfritt på kuppen!

Cupcakes
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Välkommen! Som första inlägg på en blogg måste man ju ha något bombastiskt fantastiskt så att du blir inspirerad, förälskad och smått galen. Inte sant? 😉

Jag är anti-cupcakes eftersom alla med ett blommigt förkläde bakar dem till förbannelse, men när jag fick den här idén blev till och med jag smått förälskad. Självklart behöver du inte pilla med strössel, men det är skojigt enkelt och ett roligt sätt att göra vänner och familj barnsligt glada.

 

Om du ska bjuda någon som är allergisk mot sädesslag så tänk på att några strösselsorter innehåller vetestärkelse. Vissa glutenallergiker klarar av det, andra inte, så var försiktig.
Om du är allergisk mot soja så byt ut sojamjölet mot kikärtsmjöl och sojamjölken mot vatten eller vanlig mjölk (om du inte är vegan eller mjölkallergiker).

 

Strösselcupcakes

2 dl sojamjöl
1 dl rismjöl
1 ½ dl potatismjöl
2 ½ dl strösocker
½ msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
75 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn) + 2 msk till muffinsplåten
5 msk äppelmos, osötad
rivet skal av en halv citron
1 ½ dl varmt vatten

 

Vaniljfrosting + kulört strössel
Hallonfosting + lakritsströssel

 

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret. Pensla muffinsplåten med lite av det smälta smöret (om du vill kan du använda dig av bakformar som du sedan tar bort). Sikta ner alla de torra ingredienserna i en bunke. Häll ner det smälta smöret, äppel- mosen, det rivna citronskalet samt det varma vattnet. Vispa med en ballongvisp tills alla klumpar är borta.

 

Fyll muffinsplåten till 2/3 med smet och grädda i 18 minuter för stora och 12 minuter för små. Ta ut och låt svalna något innan du pillar ut dem från muffinsplåten. Om du bakade dem i bakformar så tar du bort formarna nu.

 

Dekorera dina cupcakes:
Blanda ihop valfri frosting. Bred ut ett tunt lager frosting runt cupcaken där bakfor- men vanligtvis brukar sitta. Rulla kanten sedan i strössel och se till så att du täcker hela. Spritsa eller klicka ut ytterligare frosting på toppen av cupcaken och du är klar!
Låt gärna de stå i kylen i 10 minuter innan servering så att frostingen hinner stelna.

Vaniljfrosting (till 12 cupcakes)

För att få en så jämn och slät frosting som möjligt är det bäst att inte använda en elvisp (även om det ibland känns enklare). Rör istället ihop den med en sked.

 

100 g mjölkfritt margarin (tex. Milda eller Carlshamn), rumstempererat
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ dl sojamjölk

 

Blanda ihop margarinet, florsockret, vaniljsockret och sojamjölken. Rör tills du har fått en smidigt frosting utan klumpar.

Hallonfrosting (till 12 cupcakes)

För att få en så jämn och slät frosting som möjligt är det bäst att inte använda en elvisp (även om det ibland känns enklare). Rör istället ihop den med en sked.

 

100 g mjölkfritt margarin (tex. Milda eller Carlshamn), rumstempererat
1 dl hallon, frysta går bra
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

 

Om du använder dig av frysta hallon börjar du med att tina dem. Sätt sedan en sil över en skål och pressa hallonen genom den. Tryck med en sked för att få igenom så mycket av hallonen som möjligt. Du gör det här för att få en fin hallonpuré utan kärnor. Blanda hallonpuréen du har fått tillsammans med det mjölkfria margarinet. Tillsätt florsockret, vaniljsockret och sojamjölken och rör tills du har fått en smidig frosting utan klumpar.

 

————————————————————————————————————-

 

Cupcakes
Welcome! As the first post on a blog you have to have something bombastic fantastic so that you, the visitor, will be inspired, fall in love and get slightly crazy.  😉

 

I am anti-cupcakes because everyone is making them. But these are special. They are not beautifully designed with sprinkles instead of cups, they are also gluten free and vegan.

Sprinkles cupcakes

2 dl / 1 cup soy flour
1 dl / ½ cup rice flour
1 ½ dl / ½ cup potato starch
2 ½ dl / 1 cup granulated sugar
½ tbsp baking powder
2 teaspoon vanilla
½ tsp salt
75 g / 5 tablespoons dairy free butter
5 tablespoons applesauce, unsweetened
grated zest of half a lemon
1 ½ dl / ½ cup warm water

 

Vanilla frosting + colored sprinkles
Raspberry frosting + liquorice sprinkles

 

Preheat the oven to 175C/350F. Start by melting the butter. Brush a muffin pan with a little of the melted butter (if you want you can use the paper cups that you then remove). Sift all the dry ingredients in a bowl. Pour the melted butter, applesauce, grated lemon zest and the water hot. Beat with a whisk until all lumps are gone.

 

Fill cupcake pan with 2/3 batter and bake for 18 minutes for big ones and 12 minutes for small. Remove and let cool slightly before taking them out. If you baked them in paper cups, remove the cups now.

 

Decorate your cupcakes:
Mix any frosting. Spread a thin layer of frosting around the cupcake where the cup usually are. Roll edges in sprinkles. Pipe dditional frosting on top of cupcake and you’re done!

Vanilla frosting (for 12 cupcakes)

To get the most even and smooth frosting as possible, it is best not to use an electric mixer (although it sometimes feels easier). Stir instead with a spoon.

 

100 g / 3 ½ oz dairy free butter
7 dl / 3 cups icing sugar
2 teaspoon vanilla
½ dl / ¼ cup soy milk

 

Mix together the butter, icing sugar, vanilla sugar and soy milk. Stir until you have a smooth frosting without lumps.

Raspberry frosting (for 12 cupcakes)

To get the most even and smooth frosting as possible, it is best not to use an electric mixer (although it sometimes feels easier). Stir instead pair it with a spoon.

 

100 g / 3 ½ oz dairy free butter
1 dl / ½ cup raspberries, frozen are fine
7 dl / 3 cups icing sugar
2 teaspoon vanilla

 

If you’re using frozen raspberries, start by thawing them. Then put them through a strainer into a bowl. This will make a nice raspberry puree. Mix the raspberry puree with the dairy free butter. Add the icing sugar, vanilla sugar and soy milk and stir until you have a smooth frosting without lumps.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *