Gryta med kikärtor, röda linser, koriander, kokosmjölk, tomat och fan och hans moster…

curry

 

Gryta hurra hurra! Hur kan man inte gilla grytor!? Det bästa med den här är att man kan göra den på saker man har i skafferiet…och ja, rensa lite i kylen såklart. Plus att den tar 15 minuter att göra. Jag vet att jag brukar säga det om nästan all min mat, men jag älskar verkligen rätter som går snabbt att fixa. Speciellt nu när alla har börjat trilla tillbaka på sina arbetsplatser och kanske inte är allt för pigga på att stå och harva vid spisen efter en lång dag på jobbet.

 

Psst…och efter en sommar av allt för onyttigt leverne så är det här en riktig hälsobomb!

 

Gryta med fan och hans moster, 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
5 tomater
olivolja
1 tsk spiskummin
2 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
½ tsk chiliflakes
1 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 broccoli eller motsvarande mängd fryst
1 burk (ca 400 g) kikärtor
70-100 g babyspenat
1 citron
eventuellt salt
bulgur eller ris till servering

 

Skala och dela den gula löken i mindre bitar, hacka vitlöksklyftorna grovt, riv ingefäran och skär tomaterna i mindre bitar. Släng ner allt i en matberedare och mixa till en slät puré.
Häll ner några teskedar olivolja i en gryta och hetta upp spiskummin, koriander, gurkmeja och chiliflakes. Tillsätt grönsakspurén och låt fräsa på i någon minut. Tillsätt sedan de röda linserna, kokosmjölk, grönsaksbuljongtärning och broccoli. Låt koka i 5-10 minuter tills linserna är mjuka. Tillsätt sedan kikärtorna (häll av spadet och skölj de först), babyspenaten samt saften från citronen. Låt bubbla någon minut till och smaksätt sedan med mer salt om du tycker att det behövs. Servera med bulgur, ris eller annat gott.

36 reaktioner på ”Gryta med kikärtor, röda linser, koriander, kokosmjölk, tomat och fan och hans moster…”

 1. Blir alltid på lika gott humör när jag besöker din blogg, den är så inspirerande på många sätt när man behöver det. Och en sån här gryta är precis vad jag vill kunna svänga ihop per automatik när man kommer hem, oavsett hur trött man är!

 2. Blir alltid på lika gott humör när jag besöker din blogg, den är så inspirerande på många sätt när man behöver det. Och en sån här gryta är precis vad jag vill kunna svänga ihop per automatik när man kommer hem, oavsett hur trött man är!

 3. Hejsan!
  En härligt blogg du har och du behöver inte känna dåligt samvete över att du inte har uppdaterat dig lika mycket som vanligt, man får ta pauser ibland och det finns ju viktigare saker egentligen så du bör inte känna dåligt samvete (smart att jag säger det när jag själv är likadan :P).

  Testade denna jätte smarriga gryta för nån dag sedan och gjorde faktiskt till hela familjen, det har jag inte gjort nu så mycket den senaste tiden för pappa är lite njaa sisådär med vegetarisk mat :/. Men rätten gick hem hos både min mor och far, och självklart mig själv! 😉

  Kram

 4. Hejsan!
  En härligt blogg du har och du behöver inte känna dåligt samvete över att du inte har uppdaterat dig lika mycket som vanligt, man får ta pauser ibland och det finns ju viktigare saker egentligen så du bör inte känna dåligt samvete (smart att jag säger det när jag själv är likadan :P).

  Testade denna jätte smarriga gryta för nån dag sedan och gjorde faktiskt till hela familjen, det har jag inte gjort nu så mycket den senaste tiden för pappa är lite njaa sisådär med vegetarisk mat :/. Men rätten gick hem hos både min mor och far, och självklart mig själv! 😉

  Kram

 5. Provade denna igår och blev mycket nöjd med resultatet! Har aldrig provat att mixa grönsaker till en puré innan man tillsätter dem i grytan, men det blev riktigt lyckat. Tillsatte broccolin först i slutet dock, då jag gillar den lite crunchy. Lagade grytan till mig själv, men det blev en succé bland de som fick provsmaka 🙂 Kommer definitivt bjuda på den någon gång!

 6. Provade denna igår och blev mycket nöjd med resultatet! Har aldrig provat att mixa grönsaker till en puré innan man tillsätter dem i grytan, men det blev riktigt lyckat. Tillsatte broccolin först i slutet dock, då jag gillar den lite crunchy. Lagade grytan till mig själv, men det blev en succé bland de som fick provsmaka 🙂 Kommer definitivt bjuda på den någon gång!

 7. Jösses Amalia! Svängde ihop den här grytan
  Tidigare ikväll och blev oerhört positivt överraskad!
  Så. Himla. Gott!

 8. Jösses Amalia! Svängde ihop den här grytan
  Tidigare ikväll och blev oerhört positivt överraskad!
  Så. Himla. Gott!

 9. Låter fantastiskt gott förutom att jag inte är så förtjust i kokosmjölk. Går det att ha grädde/crème fraîche istället?

 10. Låter fantastiskt gott förutom att jag inte är så förtjust i kokosmjölk. Går det att ha grädde/crème fraîche istället?

 11. Va sugen jag blev när jag såg ditt recept! Kan du inkludera i recepten ett alternativ till starka kryddor? Det går inte alltid hem med dom små här hemma…nu testar jag med en halv halv tsk chiliflakes och ser om det funkar.

 12. Va sugen jag blev när jag såg ditt recept! Kan du inkludera i recepten ett alternativ till starka kryddor? Det går inte alltid hem med dom små här hemma…nu testar jag med en halv halv tsk chiliflakes och ser om det funkar.

 13. Hej! Trevlig blogg, kokar en gryta kikärter och tänkte kolla lite recept men det blir nog som du föreslår -man rensar kylskåpet 😉 Din gryta ser läcker ut kommer den gula färgen från spiskummin tro?

 14. Hej! Trevlig blogg, kokar en gryta kikärter och tänkte kolla lite recept men det blir nog som du föreslår -man rensar kylskåpet 😉 Din gryta ser läcker ut kommer den gula färgen från spiskummin tro?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *