Tidningen VEGO firade 1 år!!! :)

10690219_907663849266583_8639392053251321083_n
Jepp, det stämmer. Ett helt år har gått sedan Sveriges första och största vegetariska mattidning såg ljuset. VEGO, mitt lilla barn som jag håller så kärt. Självklart kände vi för att ställa till med kalas och bjöd in samarbetspartners, vänner, kreti och pleti. Festen hölls på Zocalo och det bjöds på burritos, drinkar och sedan delades det ut fantastiska goodiebags. 🙂

2
Ser ni så vackert alla sitter och snaskar mat. Tack alla som kom, ni gjorde verkligen min kväll!

10922417_10153073723936155_6113849425907973131_n
Här är jag med den legendariska Tito Frez.

10936698_10152810807097639_1050003219_o

Och här är underbara Margareta Kingham från Årstiderna. Jag är ju ett av Årstidernas största fans och prenumererar både på juicelådan och grönsakslådan.

10931726_907663785933256_5803773084271051852_n
Och här alltid snygga Susanne Boll. Författarinnan som är intervjuad i senaste numret om att hon är nybliven vegan. 🙂

4

Förlåt den osmickrande bilden men det här är små chokladtartletter med pistagefyllning, dekorerade med hallon och små karamell-loggor. 🙂

3
Och här är goodiebagsen som innehöll senaste numret av VEGO, mandeldryck från Alpro, böcker från Massolit, vitamintillskott från Omnisym Pharma, duschgel från Lush, sojafärs från Veggi och kombucha från Svensk kombucha. Tack tack tack!

Tidningen VEGO med ny design och ännu mer fantastisk. :)

Layout 1

Helt galet. Det har gått ett år sen jag startade tidningen VEGO – Sveriges första vegetariska mattidning. Brutalt mycket jobb, jättekul, fantastiskt gott och ännu mer lärorikt. Ja, så vad gör man då som ettåring? Man satsar på en ny, skitsnygg design, börjar filma videos, bygger en ny klockren hemsida och mycket mer. Tidningen kommer ut den 20 januari och alla andra nyheter berättar jag mer om när det är klart. 🙂

Tidningen går btw. redan att beställa på www.vegomagasinet.se.

Boston baked beans

baked beans

Nu är helgen här och då kan man slappna av i soffan medan en het gryta Boston baked beans puttrar på i ugnen. Sjukt gott, har du inte testat så gör det. Det kommer inte smaka sött, men lätt knäckigt och obeskrivligt mumsigt.

Boston baked beans, 4 portioner

Tips! Använd en ugnssäker gryta med lock, annars kan du göra ”snabbvarianten” och koka allt i en gryta på spisen i 1-1½ timme.

500 g torkade små vita bönor
1 gul lök
1 burk krossade tomater
5 dl vatten
2 lagerblad
2 tsk dijonsenap
5 st kryddnejlikor
½ dl farinsocker
½ dl melass eller mörk sirap
2 tsk salt
svartpeppar


Blötlägg de torkade bönorna i rikligt med vatten i 8 timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 150 grader.
Skala löken och skär i klyftor. Blanda alla ingredienser i en ugnssäker gryta. Täck med lock och ställ in i ugnen i 6 timmar. Ja, det tar verkligen 6 timmar. Rör runt då och då. Om grytan blir för torr kan du tillsätta lite vatten. Sista timmen kan du ta av locket och röra lite oftare. Ta ut och smaka av med mer salt och svartpeppar om det behövs.
Servera som den är eller med en klick sojayoghurt och en bit gott bröd.

Julen är över…

och den passerade lugnt och stillsamt. Jag har jobbat som en galning hela julen, men fick någon dag nere i Malmö med familjen. Perfekt Malmövinter dvs. 9 grader och ingen snö. Well, tills juldagen då det var snö och slask i hela stan.

brysselkål

Jag slapp faktiskt att laga mat till julbordet, det var min kock till syster som stod för. Skitgott rent ut av. Här är en kalasgod varm sallad, eller vad man ska kalla det, med brysselkål, lök, morötter och tranbär.

kålpaj

Den här pajen med filodeg och kastanjer var amazing, precis som den krämiga salladen med fänkål och päron i bakgrunden. Mums mums. Till detta drack det grymt veganskt och ekologiskt bubbel och en hög med egengjorda praliner. Lyx! 🙂

Brysselkålsgratäng – perfekt på julbordet

Brysselkålsgratäng med rökt tofu

4 portioner som ensamrätt, 8 portioner på ett julbord

En krämig gratäng som balanserar upp den lätta bitterheten i brysselkålen. Vi har lagt till lite rökt tofu, men den går lika bra att utesluta. Gratängen går bra att förbereda dagen innan och sedan värma på.

500 g brysselkål
rapsolja eller smör, t ex mjölkfritt
1 gul lök
100 g rökt tofu, kan uteslutas
2 msk vetemjöl eller 1 msk majsstärkelse
2 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 grönsaksbuljongtärning
vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skölj brysselkålen och koka sedan mjuk i lättsaltat vatten. Det tar ungefär 5 minuter. Hacka den gula löken och tofun fint. Fräs gyllenbrunt i smör eller olja. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt mjölk och grädde, grönsaksbuljongtärning och vitpeppar. Koka upp under omrörning och låt sjuda tills du har en krämig sås. Smaka av med mer salt om det behövs.
Häll ner den kokta brysselkålen i en gratängform. Täck med såsen och gratinera i 15 minuter.

Krämiga vegosillar till julbordet

Jag älskar att allt fler vill satsa på ett grönt julbord i år. Här kommer två vegosillar som är så goda att du kan lura vem som helst med dem. 🙂

 

Krämig vegosill med curry och äpple

Ingen kommer märka att det inte är riktig sill i den här röran. Eller bry sig för den delen, så god är den. Om du inte hittar äggfri majonnäs går den bra att ersätta med yoghurt.

1 aubergine
2 dl majonnäs, t ex äggfri
2 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 tsk curry
1 äpple, t ex Granny Smith
salt
svartpeppar

Skala auberginen och dela i mindre bitar. Förväll dem i ett par minuter i rikligt saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten. Pressa ut vattnet utan att mosa sönder auberginen allt för mycket.
Blanda ihop majonnäs, yoghurt och curry i en skål. Kärna ur äpplet och tärna fint. Vänd ner i såsen och smaksätt med salt och peppar. Avsluta med att röra ner auberginebitarna.

Krämig vegosill med lime

En favorit som är pigg och fräsch i smaken.

1 aubergine
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
1 lime
salt
svartpeppar

Skala auberginen och dela i mindre bitar. Förväll dem i ett par minuter i rikligt saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten. Pressa ut vattnet utan att mosa sönder auberginen allt för mycket.
Blanda ihop majonnäs, yoghurt och rivet skal och saft från limefrukten. Krydda med salt och peppar och rör sedan runt allt. Klart!

Tokigt färgglad middag :)

middagen

Aaaaah, mina ögon! Så många färger! 🙂
Okej…quinoasalladen får ni tyvärr inte receptet på, det kommer i nästa fabulösa nummer av tidningen VEGO.
Vegobiffen beställde jag från Årstiderna och ingick i en låda med massa goda vegogrejer. Nom nom. Märket är Dragonfly och just de här hade smak av tomat och basilika.
Men grönkålspeston får ni självklart recept på. Jag är besatt av grönkål och kan inte få nog av det. Att göra en pesto av den kändes som det enda rätta.

Grönkålspesto, 2 dl

200 g grönkål
1 msk pinjenötter
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
1 dl vatten
salt
svartpeppar

Släng ner allt i en matberedare eller mixer och mixa till en hyfsat slät pesto. Servera till allt du gillar.