Gör egna lyckokakor!

lyckokakor

Min kompis Ida Karlbom driver Futuretelling tillsammans med Per Schlingmann och Elaine Eksvärd. Och när Ida frågade om jag kunde baka 150 lyckokakor med specialskrivna lappar så fick jag som vanligt en smärre hjärtattack, men jag kan aldrig säga nej till Ida. Speciellt inte eftersom jag inte hade ett recept på äggfria lyckokakor. Meeen efter lite experimenterande kom jag fram till de absolut bästa lyckokakorna ever. Mycket bättre än de jag bakade med ägg förr i tiden. Håller sig knapriga utan att bli mjuka och blir galet snygga.
Tänk bara på att jobba snabbt, så fort de svalnar stelnar de. Använd gärna handskar eller liknande. Jag gjorde inte det men det brände i fingertopparna som bara det. 🙂

Tips! Det är lite svårt att förklara hur man viker ihop kakorna så att de får den klassiska formen, men kolla på youtube så förstår ni. Här är en video.

Lyckokakor

1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
1 msk rapsolja
4 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop strösocker, vetemjöl, maizena och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner olja och vatten. När du har en slät smet utan klumpar är den klar.

Sprid ut runda kakor, ca 10 cm i diameter, på en plåt. Jag kör på bakplåtspapper av silikon, för då ligger kakorna slätt. Använd baksidan på en sked eller en palettkniv för att få så jämna kakor som möjligt. De ska vara tunna. Du kommer snart att få in tekniken.
Grädda kakorna i 10 minuter.
Ta ut, lägg en lapp i mitten av kakan och vik ihop kakan på häften så att du får en halvmåne. Pressa ner den vikta delen mot en kant, t ex glaskant, och vik ihop. Stoppa ner dem med spetsarna nedåt i en muffinsplåt eller liknande så att de inte vecklar ut sig. Låt svalna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *