Janssons frestelse i smördegspaket

jansson3

 

Ännu en julbordfavorit! Jag har aldrig varit ett fan av Janssons frestelse, men den här vegoversionen med Jansson inbakad i smördeg är helt beroendeframkallande. Krämiga på insidan och frasiga på utsidan. De går även självklart att förbereda och slänga in i ugnen precis när den varma maten ska serveras.

 

Janssons frestelse i smördegspaket, 10 st

Det här är en rolig twist på en klassisk Janssons frestelse. För vem älskar inte frasig smördeg? Passar även bra som en lätt jullunch.

 

5 frysta smördegsplattor
2 mjöliga potatisar, grovt rivna
½ gul lök, finhackad
½ msk kapris, finhackad
2 msk sojagrädde eller havregrädde
½ tsk salt
vitpeppar

 

Tina de frysta smördegsplattorna i rumstemperatur i 20 minuter. Rör ihop potatis, gul lök, kapris, soja- eller havregrädde, salt och vitpeppar i en skål. Dela smördegsplattorna på hälften så att du får 10 st kvadrater. Pensla kanterna med vatten. Lägg sedan ca 1 msk fyllning på varje smördegsplatta och vik ihop så att du får små fyllda smördegstrianglar. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter, eller tills de har blivit härligt gyllenbruna.

 

jansson1

5 reaktioner på ”Janssons frestelse i smördegspaket”

  1. Jag tänker göra dessa, fast med lite tartex/solrospastej i fyllningen! 🙂

    Malin: de flesta köpta smördegarna är faktiskt vegetabiliska. (för att det är billigare…) det är samma som med köpta pepparkakor, att de är gjorda på margarin istället för smör (förutom vissa sorter, där det står ”BAKAT MED SMÖR” med stora bokstäver för att locka traditionalisterna).

  2. Jag tänker göra dessa, fast med lite tartex/solrospastej i fyllningen! 🙂

    Malin: de flesta köpta smördegarna är faktiskt vegetabiliska. (för att det är billigare…) det är samma som med köpta pepparkakor, att de är gjorda på margarin istället för smör (förutom vissa sorter, där det står ”BAKAT MED SMÖR” med stora bokstäver för att locka traditionalisterna).

  3. Va!! Det hade jag ingen aning om. Tack för den infon Ellie! Det skulle aldrig falla mig in att ens kolla på inehållsförteckningen på smördeg om den var vego. Bra att veta!

  4. Va!! Det hade jag ingen aning om. Tack för den infon Ellie! Det skulle aldrig falla mig in att ens kolla på inehållsförteckningen på smördeg om den var vego. Bra att veta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *