Lingonkaka med mörkt muscovadosocker!

lingonkaka

 

Det här receptet är en veganiserad version av en kaka som jag hittade i Åsa Swanberg och Malou Holms högst fabulösa bok Sweet dreams. Det är en väldigt saftig skapelse proppad med mörkt muscovadosocker som ger än lätt lakritston, lingon som står för lite frisk bärighet och sedan en chokladglasyr för alla chocoholics. Perfekt kaka i höst/vinter-rusket.Jag skulle beskriva den som lite mer ”vuxen” i smaken eftersom det inte är en typisk toksöt chokladkaka, men herregud vad god den är. 🙂

 

Lingon- och muscovadokaka

100 g mjölkfritt smör
150 g mörk choklad
7½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4½ dl mörkt muscovadosocker
2½ dl sojayoghurt eller havreyoghurt
3 dl osötad sojamjölk, mandelmjölk eller havremjölk
3 dl frysta lingon (eller blåbär om du gillar det bättre)

Chokladglasyr
100 g mörk choklad
2 msk mjölkfritt smör
½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

 

Smöra och bröa en bakform, minst 2 liter. Hacka den mörka choklad fint och smält tillsammans med smöret i en kastrull eller försiktigt i micron. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och muscovadosocker i en bunke. Rör ner yoghurt, mjölk choklad/smör-blandningen bland de torra ingredienserna. Använd en ballongvisp så att du kan vispa bort alla eventuella klumpar. Vänd ner de frysta lingonen med en slickepott och häll sedan ner smeten i den förberedda formen. Grädda i 175 grader i ca 75 minuter. Ja, det är en lång tid, men det är en stor kaka. 🙂 Testa med en sticka, den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

 

Hacka den mörka chokladen fint och smält sedan ihop med smör, ljus sirap och vaniljsocker i en kastrull. Ringla glasyren över kakan och dekorera med lingon.

 

21 reaktioner på ”Lingonkaka med mörkt muscovadosocker!”

 1. Det här låter som något som skulle falla mig precis i smaken!! Ska absolut testa!

  En fråga… Jag gillar inte att använda mjölkfritt smör då det ska vara ganska svårt för kroppen att bryta ner… Har du (eller någon glad läsare) erfarenheter av att använda olja istället för smör? Jag vet inte varför man alltid gör det i morotskaka, men aldrig annars.. Någon som har mer erfarenhet av detta?

  1. Malin: Jag har inte testat med just denna kaka, men jag bakar ofta med olja istället för med mjölkfritt margarin, ibland för att det är det jag har hemma, ibland bara för att jag vill. Jag tycker att det funkar jättebra, så det tycker jag absolut att du kan testa. Jag tycker att det brukar fungera bra att byta ut i de flesta recept, men bäst i de där fettet ska smältas såklart.

  2. Vem har lurat i dig att det skulle vara svårt för kroppen att bryta ner? Svårare än smör på komjölk? Nejdu, om det är argumentet som håller dig tillbaka så ät mjölkfritt smör! 🙂 Jag använder olja då och då, men ja…ibland kan faktiskt kakan kännas lite oljig då. Men testa!

 2. Det här låter som något som skulle falla mig precis i smaken!! Ska absolut testa!

  En fråga… Jag gillar inte att använda mjölkfritt smör då det ska vara ganska svårt för kroppen att bryta ner… Har du (eller någon glad läsare) erfarenheter av att använda olja istället för smör? Jag vet inte varför man alltid gör det i morotskaka, men aldrig annars.. Någon som har mer erfarenhet av detta?

  1. Malin: Jag har inte testat med just denna kaka, men jag bakar ofta med olja istället för med mjölkfritt margarin, ibland för att det är det jag har hemma, ibland bara för att jag vill. Jag tycker att det funkar jättebra, så det tycker jag absolut att du kan testa. Jag tycker att det brukar fungera bra att byta ut i de flesta recept, men bäst i de där fettet ska smältas såklart.

  2. Vem har lurat i dig att det skulle vara svårt för kroppen att bryta ner? Svårare än smör på komjölk? Nejdu, om det är argumentet som håller dig tillbaka så ät mjölkfritt smör! 🙂 Jag använder olja då och då, men ja…ibland kan faktiskt kakan kännas lite oljig då. Men testa!

 3. Min syster har laktos, gluten och soja intolerans och drömmer om mjuka kakor.

  Funderar på att våga prova baka denna med finax glutenfria mjölmix. Vet inte vad man annars kan ersätta vetemjöl med i en mjuk kaka. Öppen för tips om någon har det. 🙂

 4. Min syster har laktos, gluten och soja intolerans och drömmer om mjuka kakor.

  Funderar på att våga prova baka denna med finax glutenfria mjölmix. Vet inte vad man annars kan ersätta vetemjöl med i en mjuk kaka. Öppen för tips om någon har det. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *