Första glutenfria brödet, från tidernas bästa glutenfria brödbok! :)

sirapslimpa2

 

Jag har inget problem med gluten, inte alls faktiskt. Jag glufsar vitt bröd och seitan (=glutenkött) som om det inte fanns en morgondag. MEN jag gillar att testa glutenfria grejer och allt som är nytt och skoj. Mina vänner Jessica Frej och Maria Blohm har gett ut en skitbra glutenfri brödbok som är perfekt för er som vill testa lite nya brödbak. Det är ingredienser som finns i de flesta butikerna och det är bröd för alla tillfällen. De flesta recepten är vegan och de som inte är går lätt att veganisera (växtbaserad mjölk istället för komjölk etc.). Jag har fått testa flera olika sorter och de är skiiitgoda. Här är sirapslimpan jag bakade som var superenkel att göra samt smakade så mycket barndom att jag blev tårögd. Boken går att beställa på bland annat Bokus och Adlibris.
Åh, och röran är också från boken. En smörbönsröra med dragon som är diviiine. 🙂

 

gluten2

 

Psst…gör exakt som det står i boken så kommer du inte ha några problem. Om smeten känns lös när du rör ihop den, luuugn, den kommer att bli perfekt. 🙂

 

Sirapslimpa (veganiserat av mig), 1 st

500 g kall växtbaserad mjölk t.ex. osötad sojamjölk eller havremjölk
20 g jäst
100 g mörk sirap
300 g bovetemjöl
50 g maizena
2 tsk salt
1 tsk brödkryddor
40 g psylliumfröskal
bovetemjöl till utbakning
bovetemjöl att strö över brödet

 

Blanda mjölk, jäst, sirap, bovetemjöl, maizena, salt och brödkryddor till en jämn deg. Använd gärna en visp.
Vispa i psylliumfröskal.
Låt degen vila i en bunke täckt med plast i cirka 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord, forma degen till en limpa och strö över bovetemjöl.
Lägg limpan på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt limpan vila i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
Låt limpan svalna helt innan du skär i den.

 

Smörbönsröra (veganiserat av mig)

240 g kokta smörbönor (ca 1 burk)
100 g mjölkfritt smör
1 schalottenlök
1 msk torkad dragon)
½ tsk salt

Om bönorna varit konserverade, skölj dem grundligt i kallt vatten.
Smält smöret
Hacka löken.
Blanda bönor, smör, lök, dragon och salt och mixa till en slät kräm. Färdig!

28 reaktioner på ”Första glutenfria brödet, från tidernas bästa glutenfria brödbok! :)”

 1. Fantastiskt låter det och jag vill prova att baka detta till min bästa väninna som är glutenintolerant. Men jag fattar inte detta med psylliumfröskal. Vad är det? Psylliumfrön har jag men jag har aldrig sett skal någonstans… Var hittar en sådant?
  Och i övrigt vill jag bara säga att din matblogg är drömmen för en veggo!!! Tack tack!!
  //Ulrike

 2. Fantastiskt låter det och jag vill prova att baka detta till min bästa väninna som är glutenintolerant. Men jag fattar inte detta med psylliumfröskal. Vad är det? Psylliumfrön har jag men jag har aldrig sett skal någonstans… Var hittar en sådant?
  Och i övrigt vill jag bara säga att din matblogg är drömmen för en veggo!!! Tack tack!!
  //Ulrike

 3. Brödet blev jättegott och var väldigt lätt att göra! Kommer definitivt göra det igen, fast ingen i familjen är glutenintoleranta. Det känns ändå som ett hälsosamt, nyttigt alternativ till vanlig limpa. Tack för fin blogg!

  1. Mjo, samma här. Jag äter nästan aldrig bröd, men gör jag det köper jag antingen ett skitgott surdegsbröd eller så bakar jag glutenfritt (nu när deras bok finns).

 4. Brödet blev jättegott och var väldigt lätt att göra! Kommer definitivt göra det igen, fast ingen i familjen är glutenintoleranta. Det känns ändå som ett hälsosamt, nyttigt alternativ till vanlig limpa. Tack för fin blogg!

  1. Mjo, samma här. Jag äter nästan aldrig bröd, men gör jag det köper jag antingen ett skitgott surdegsbröd eller så bakar jag glutenfritt (nu när deras bok finns).

 5. Oj vilken succé! Jag har experimenterat med glutenfria mjölsorter det senaste halvåret, och lyckats rätt bra tycker jag. Men det här brödet slår alla rekord, det är minst lika bra som ett perfekt glutenbröd! Vad glad jag är att jag hittade det här receptet! Ska beställa boken direkt!

  Förresten så gjorde jag brödet med torrjäst som jag aktiverade i 45 gradig sojamjölk med sirap. Funkade perfa.

 6. Oj vilken succé! Jag har experimenterat med glutenfria mjölsorter det senaste halvåret, och lyckats rätt bra tycker jag. Men det här brödet slår alla rekord, det är minst lika bra som ett perfekt glutenbröd! Vad glad jag är att jag hittade det här receptet! Ska beställa boken direkt!

  Förresten så gjorde jag brödet med torrjäst som jag aktiverade i 45 gradig sojamjölk med sirap. Funkade perfa.

 7. Brödet är verkligen jättegott! Men.. jag har hittills inte lyckats få till de som det ska vara >< För tillfället har jag ingen våg så det blir nog inte så exakt som de ska vara, men ja låter de jäsa i 2 timmar, men mitten är helt lös.. Du har ingen lösningen på de problemet? :s

 8. Brödet är verkligen jättegott! Men.. jag har hittills inte lyckats få till de som det ska vara >< För tillfället har jag ingen våg så det blir nog inte så exakt som de ska vara, men ja låter de jäsa i 2 timmar, men mitten är helt lös.. Du har ingen lösningen på de problemet? :s

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *