Födelsedagslunch: Tofubiffar och våfflor…en amerikansk dröm :)

fullkornsvafflor

Idag fyller jag år! Tjooohoo! I väntan på min väldigt enkla och avslappnade middag så får ni min recept på min lunch. Jag var sugen på en amerikansk klassiker, om än märklig. Vissa fånar där har fått för sig att våfflor och kyckling är en bra kombo. Med lönnsirap. Jag hade inget vegokött hemma som ville låtsas vara kyckling, så jag körde på frasiga tofubiffar istället. Yum yum vänner! 🙂 Men ja, har ni vegokött hemma kan du köra på det istället.

 

 

Tofubiffar och våfflor, 4 portioner

 

Tofubiffar
400 g fast tofu (eller annat vegokött som Fry’s ”chicken strips”, ”Istället för kyckling” eller annan favorit
3 dl vetemjöl
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk oregano
2 tsk paprika
2 tsk catenne
2½ tsk salt
svartpeppar
2 dl osötad sojamjölk, mandelmjölk eller havremjölk
matolja att steka i

 

Avokadosås
2 avokado
saften från ½ citron
1 dl osötad mandelmjölk eller osötad sojamjölk
¼ tsk mald koriander
salt
peppar

 

Fullkornsvåfflor
150 g mjölkfritt smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
2½ dl sojamjölk eller mandelmjölk
2 dl kallt vatten

 

Tofubiffar. Släng ner tofun i en matberedare och mixa sönder den, eller smula sönder den med fingrarna i en bunke. Blanda ihop vetemjöl och kryddor i en annan bunke. Blanda 1 dl av mjölblandningen med den mixade tofun och forma små biffar. Panera varje biff i mjölblandningen. Doppa de sedan i mjölken och panera de sedan ytterligare en gång i mjölblandningen. Fyll upp generöst med matolja i en stekpanna och stek/fritera sedan tofubiffarna tills de blir gyllenbruna och frasiga. Låt rinna av på lite hushållspapper.

 

Avokadosås. Mixa ihop samtliga ingredienser till såsen i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.

 

Fullkornsvåfflor. Smält smöret. Blanda ihop fullkornsvetemjöl, bakpulver och en nypa salt i en bunke. Vispa ner mjölken, kallt vatten och det smälta smöret. Använd en ballongvisp, det blir enklast. Rör runt tills du har en slät smet utan klumpar. Grädda nu våfflorna i ett våffeljärn tills de är vackert gyllenbruna.

 

Servera våfflorna med tofubiffarna och avokadosåsen.

6 reaktioner på ”Födelsedagslunch: Tofubiffar och våfflor…en amerikansk dröm :)”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *