Zucchini- och kokosbollar i gyllene tomatsås från fabulösa kokboken Veggivore

veggivore

 

Okej, jag är besatt av den sprillans ny kokboken Veggivore och inte bara därför att jag har fått äran att lära känna Cecilia Vikbladh, utan därför att den är så brutalt vacker. Mycket är vegan och vegetariskt, men hela konceptet handlar om att använda kött mer som en krydda. Så även om jag helst ser att man slutar med kött helt, är det en väldigt bra variation för de vänner och familjemedlemmar som vill hålla kvar vid det ett tag till. Och som sagt, mycket vegetariskt och rätter som är lätta att veganisera. Köp här om du är intresserad.

 

Psst…bilden ovan har jag tagit. Cecilia är en brutalt mycket bättre fotograf än jag och radar upp löjligt förföriska bilder i boken.

 

veggivore2

 

Här är snygga Cecilia och den fantastiska Veggivore.

 

Zucchini- och kokosbollar i gyllene tomatsås, 4 portioner

Bollar
1 kg zucchini, gul eller grön
2 tsk salt
1 röd eller grön chili
1 gul lök
4 cm färsk ingefära
färsk koriander
100 g kokosmjöl
1 dl jordnöts- eller solrosolja

 

Sås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd eller grön chili
2 tsk gurkmeja
en nypa cayennepeppar
2 tsk mald spiskummin
2 msk olja
3 dl kokosmjölk
4-5 tomater, gula eller röda
färsk koriander
ev mynta

 

Riv zucchinin grovt. Placera en sil eller ett durkslag i en bunke. Blanda salt och zucchini. Låt zucchinin stå och droppa i ½-1 timme. Spara vätskan.
Gör såsen under tiden: Finhacka lök, vitlök och chili och fräs hacket med gurkmeja, cayennepeppar och spiskummin i oljan tills löken blivit mjuk men inte fått färg, 3-4 minuter. Tillsätt kokosmjölken och låt allt sjuda i 5-10 minuter.
Pressa ut resterande vätska ur zucchinin, det är viktigt att zucchiniköttet är ”torrt”. Finhacka löken och riv ingefäran. Lägg zucchinin i en bunke tillsammans med resterande ingredienser, utom oljan. Blanda väl och forma ca 20 bollar. Låt inte smeten stå och dra, för då vattnar den sig igen. Hetta upp oljan i en stekpanna och fritera 5-6 bollar åt gången i 2-4 minuter. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Skät tomaterna i klyftor  och hacka koriander. Värm upp såsen. Tillsätt tomater, koriander och eventuellt 1-2 dl av zucchinivätskan om såsen blivit för tjock. Lägg bollarna i såsen och servera genast med ris, extra koriander eller mynta.

 

veggivore8

 

Här är några små bilder från boken. Allt ovan är vegan och jag lovar att provlaga mer mat och lägga upp här på bloggen. 🙂

En reaktion på “Zucchini- och kokosbollar i gyllene tomatsås från fabulösa kokboken Veggivore”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *