Imponerade på min faster med en glorious päronpaj med mandelfyllning

Paronpaj1

 

Min faster Gunilla har varit på besök i Sthlm och vi har gjort hela stan. Eller halva i alla fall, och riktigt jäkla trevligt har vi haft. Kul att vara turist i stan man bor i, man är ju så galet dålig på det annars. I aaalla fall, eftersom jag aldrig har fått tillfälle att bjuda henne på mat så tog jag chansen. Varmrätten var fantastisk och kommer upp så fort jag har skrivit ihop recept och redigerat bilder, så jag börjar med efterrätten istället!

 

Det här är en av mina absoluta favoritpajer. Möjligtvis lite ”vuxen” i smaken, med både rödvin och körsbärslikör, och förbaskat delikat. Den är dessutom inte alls svår att göra, om än några olika steg att jobba sig igenom. Väl värt ett försök mina vänner!

 

Päronpaj med rödvin och mandelfyllning

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g mjölkfritt smör
3 msk vatten

 

Frangipane (mandelfyllning)
1¾ dl strösocker
¾ dl vetemjöl
1 msk maizena
3 dl osötad sojamjölk eller osötad mandelmjölk
50 g mjölkfritt smör
2 tsk vaniljsocker
1½ dl mandelmjöl
¼ tsk mandelarom
ev. 2 msk kirsch (körsbärslikör)

 

Rödvinskokta päron
1 kg fasta päron
5 dl vatten + 1 msk citronsaft
5 dl rött vin
2 msk citronsaft
2 dl strösocker
1 kanelstång
1 dl rödvinbärsgelé

 

Mandelflagor

 

Pajdeg. Dela smöret i mindre bitar. Nyp ihop samtliga ingredienser till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla sedan ut den och klä en pajform med degen. Pricka med gaffel. Jag brukar trycka ner ett ark aluminiumfolie i formen, fylla med torkade ärtor (som håller nere degen), allt för att kanterna inte ska rasa och den ska bli så fin som möjligt. Grädda pajskalet i 225 grader i 8 minuter. Lyft upp aluminiumarket med ärtorna och grädda pajen ytterligare 10 minuter eller tills den har fått färg. Ta ut och låt svalna.

 

Frangipane (mandelkräm). Blanda strösocker, vetemjöl och maizena i en kastrull. Visa ner mjölken, lite i taget. Låt allt koka upp och sjud försiktigt tills krämen tjocknar. Rör runt hela tiden så att den inte bränns. Ta sedan kastrullen från plattan och tillsätt det mjölkfria smöret. När smöret har smält rör du ner vaniljsocker och mandelmjöl. Smaksätt med mandelarom och eventuellt lite körsbärslikör. Häll över i en skål, plasta in och låt svalna i kylskåpet.

 

Rödvinskokta päron. Blanda ihop vatten och 1 msk citronsaft i en bunke. Skala päronen och dela de på hälften. Har de mycket kärnor kan du skära ut kärnhuset. Lägg ner de efter hand i bunken med citronvatten så att de inte mörknar och blir fula. Koka under tiden upp rött vin, citronsaft, strösocker och kanelstång i en kastrull. När alla päron är skalade och halverade ploppar du ner dem i rödvinskoket och låter sjuda i 10-15 minuter. De ska bli mjuka men ändå ha kvar lite av sin spänst. Ta kastrullen från plattan och låt päronen svalna i lagen i 30 minuter. Ta upp päronen och låt rinna av.

 

Har du en hushållstermometer så kan du koka tills rövinet når 110 grader, annars kan du koka ner tills hälften är kvar. Mät upp 1 dl vätskan och häll över i en mindre kastrull. Blanda ner rödvinbärsgelén och låt koka ihop tills gelén har smält.

 

Pensla botten av pajskalet med rödvinsgelén. Bred ut mandelkrämen i botten av skalet. Skiva päronen och lägg de över mandelkrämen. Skeda rödvinsgelé över päronen och strö över mandelflagor. Servera stolt! 🙂

 

paronpaj2

 

Det här är på riktigt en riktig showstopper och en av mina favoritdessertpajer! 🙂

8 reaktioner på ”Imponerade på min faster med en glorious päronpaj med mandelfyllning”

 1. Hej Mattias!
  Ska besöka Stockholm i nästa helg, undrar om du som Stockholmsbo har tips på mat-/fika ställen man inte skall missa i city som du vill dela med?

  Tack för en grym blogg!
  // Sanna

  1. Hmmm…borde kanske lägga upp en liten lista på bloggen snart. 🙂 Hermans är ju en klassiker. Bästa utsikten i stan och en buffé som kunde ha varit roligare, men det är ändå det stället jag besöker oftast. 🙂 Alla deras bakverk är vegan och kommer du på onsdagar är även hela buffén vegan.

   Chutney har en jättegod vegansk hamburgare man måste testa. Även fler veganrätter. Lite hippie, men helt ok. Även några bakverk.

   Wagamama har några veganska maträtter som är riktigt goda. Asiatiskt och vällagat.

   Örtagården i Östermalmshallen har Stockholms äldsta vegobuffé. Mycket är vegetariskt men jag har ätit mig mer än mätt på det som är vegan flera gånger. 🙂

   Men du, besök Veganistan.se, de listar alla ställen med minst en veganrätt!!! 🙂

 2. Hej Mattias!
  Ska besöka Stockholm i nästa helg, undrar om du som Stockholmsbo har tips på mat-/fika ställen man inte skall missa i city som du vill dela med?

  Tack för en grym blogg!
  // Sanna

  1. Hmmm…borde kanske lägga upp en liten lista på bloggen snart. 🙂 Hermans är ju en klassiker. Bästa utsikten i stan och en buffé som kunde ha varit roligare, men det är ändå det stället jag besöker oftast. 🙂 Alla deras bakverk är vegan och kommer du på onsdagar är även hela buffén vegan.

   Chutney har en jättegod vegansk hamburgare man måste testa. Även fler veganrätter. Lite hippie, men helt ok. Även några bakverk.

   Wagamama har några veganska maträtter som är riktigt goda. Asiatiskt och vällagat.

   Örtagården i Östermalmshallen har Stockholms äldsta vegobuffé. Mycket är vegetariskt men jag har ätit mig mer än mätt på det som är vegan flera gånger. 🙂

   Men du, besök Veganistan.se, de listar alla ställen med minst en veganrätt!!! 🙂

 3. Tack så väldigt mycket för tipsen! Behöver nog inte oroa mig för att gå hungrig, utan
  kommer nog lagom rulla hemåt efter helgen 😉 Ha en toppen kväll!

 4. Tack så väldigt mycket för tipsen! Behöver nog inte oroa mig för att gå hungrig, utan
  kommer nog lagom rulla hemåt efter helgen 😉 Ha en toppen kväll!

 5. Den här ser jätteläcker ut, måste testas! Jag älskar rödvinskokta päron, så smaskigt tillsammans med kanelglass… tack för superinspirerande blogg.

 6. Den här ser jätteläcker ut, måste testas! Jag älskar rödvinskokta päron, så smaskigt tillsammans med kanelglass… tack för superinspirerande blogg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *