Quinoabiffar med min sambos specialez – stuvad vitkål

quinoa1

 

Enda sedan jag gjorde de här quinoabiffar så har jag blivit besatt av kombon bönor och quinoa. Quinoa som jag hatade i flera år för att jag tyckte det var så förbaskat tråkigt, är nu en av mina absoluta favoriter. Speciellt i piffar eftersom de blir härligt knapriga och fulla av protein. De är små biffarna är smaksatta med oregano och serveras med min sambos paradrätt: stuvad vitkål. Stuvad vitkål ser beiget ut men är helt galet gott och förvånansvärt tillfredsställande. INGEN kan säga att det inte smakar som en liten bit av himlen. 🙂

 

Jag och min sambo har precis funnit ”kvarngryn” vilket är en blandning av nyttiga gryn som är perfekt istället för ris. Jättenyttigt och jättegott.

 

Quinoabiffar med stuvad vitkål, 4 portioner

Quinoabiffar
4 dl grönsaksbuljong
2½ dl quinoa
1 burk vita bönor
½ dl maizena
½ gul lök, finhackad
1 tsk mörk soja
1½ tsk torkad oregano
½ tsk salt
vitpeppar

Stuvad vitkål
½ vitkålshuvud
2 msk mjölkfritt smör
2 gula lökar
2 dl grönsaksbuljong
½ dl vetemjöl
2 dl osötad sojamjölk
1 dl naturell sojayoghurt eller sojamjölk
salt
vitpeppar
persilja

 

Quinoabiffar. Koka upp grönsaksbuljongen. Tillsätt quinoan och koka i 12 minuter. Häll över quinoan i en bunke och låt svalna. Mixa eller mosa de vita bönorna. Blanda ner bönorna i quinoan tillsammans med maizena, finhackad lök, mörk soja, oregano, salt och vitpeppar. Forma till små biffar och stek i olja eller mjölkfritt smör tills de får fin färg.

 

Stuvad vitkål. Strimla eller hacka vitkålen fint och finhacka de gula lökarna. Fräs allt i smöret i en gryta utan att kålen och löken får färg. Det ska bara bli mjukt och glansigt. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka tills kålen blir riktigt mjuk. Strö över vetemjölet och rör ner sojamjölken. Låt bubbla på tills du har en tjock och krämig stuvning. Rör sedan ner sojayoghurten eller mer sojamjölk och smaksätt med salt, vitpeppar och persilja.

 

Servera quinoabiffarna med stuvad vitkål och potatis, pasta, matvete, mathavre eller något annat du gillar.

29 reaktioner på ”Quinoabiffar med min sambos specialez – stuvad vitkål”

  1. Vilken tur att jag kikade in här precis när jag kokat en stor kastrull med vita bönor. Ni har det blivit både biffar och soppa i helgen – gott alltihopa!

    1. haha…jaaa! Älskar att koka bönor själv! Kostar inget och man får helt galet mycket att göra roliga saker av. 🙂

  2. Vilken tur att jag kikade in här precis när jag kokat en stor kastrull med vita bönor. Ni har det blivit både biffar och soppa i helgen – gott alltihopa!

    1. haha…jaaa! Älskar att koka bönor själv! Kostar inget och man får helt galet mycket att göra roliga saker av. 🙂

  3. Biffarna var jättegoda, blev både middag och matlåda. Matiga och av någon konstig anledning lite ’köttiga’ i smaken. 🙂

  4. Biffarna var jättegoda, blev både middag och matlåda. Matiga och av någon konstig anledning lite ’köttiga’ i smaken. 🙂

  5. Lagade det här idag. Sjukt gott var det! Särskilt biffarna gillade jag. Tycker annars att bönbiffar blir lite mjöliga och smuliga, men de här blev jättefina i konsistens, och det var super med quinoan som gav lite crunch.

  6. Lagade det här idag. Sjukt gott var det! Särskilt biffarna gillade jag. Tycker annars att bönbiffar blir lite mjöliga och smuliga, men de här blev jättefina i konsistens, och det var super med quinoan som gav lite crunch.

  7. Fantastiska biffar! Hade inte maizena, men samma mängd potatismjöl blev kalasbra! Vitlök, timjan och en skvätt citron blev det istället för oregano.

    Jag tror att biffarna skulle bli (om möjligt) ännu ljuvligare med rökig chipotle till någon Mexikoinspirerad rätt! Prova gärna och lägg ut på bloggen om du kommer på något bra. 😀

  8. Fantastiska biffar! Hade inte maizena, men samma mängd potatismjöl blev kalasbra! Vitlök, timjan och en skvätt citron blev det istället för oregano.

    Jag tror att biffarna skulle bli (om möjligt) ännu ljuvligare med rökig chipotle till någon Mexikoinspirerad rätt! Prova gärna och lägg ut på bloggen om du kommer på något bra. 😀

  9. jag har gjort dessa flera gånger och de är sååå goda, dessutom lätta att göra. Jag funderar på om inte ”smeten” skulle passa utmärkt att använda till hemstoppad krov… vet du var man kan få tag på vegetariska korvskinn?

  10. jag har gjort dessa flera gånger och de är sååå goda, dessutom lätta att göra. Jag funderar på om inte ”smeten” skulle passa utmärkt att använda till hemstoppad krov… vet du var man kan få tag på vegetariska korvskinn?

Lämna ett svar till Gabbi Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *