När jag känner mig svennebanan käkar jag det svenskaste som finns…thailändskt – Pad Thai :)

padthai

 

Jag kan vara den enda svensken som inte har varit i Thailand. I min fantasi ser det ut som en gigantisk finlandsfärja inkörd i en het bastu. Och jag gillar varken finlandsfärjor eller värme. Meeen, något som jag älskar är Pad Thai. Det märkliga med Pad Thai är att man kan äta så galet goda varianter ute på restauranger och samtidigt stöta på lika många usla kreationer. Och när man söker recept på Pad Thai hittar man tusen olika varianter, där den enda gemensamma nämnaren är…ja…namnet. Den här varianten gillar jag, men den jag ääälskar serverar de på Wagamama vid Centralstationen i Stockholm. Har ni vägarna förbi och testa, och be dem att skippa ägget om du vill äta den helt vegan.

 

Du kan bryna tofutärningar till den här rätten, men jag körde på Fry’s Chicken-style strips.
Och tamarindpasta kan du snart hitta överallt. Kolla i den asiatiska hyllan!

 

 

Pad Thai (4 portioner)

250 g risnudlar
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, skivade
300-400 g vegokött – Fry’s Chickenstrips, ”Istället för kyckling”, tzay eller tofu
en liten burk böngroddar, 250-300 g
saft av en lime
2 msk farinsocker eller kokossocker
1 röd chili, fint skivad
3 msk tamarindpasta
matolja att steka i
3 salladslök, skivade
jordnötter, hackade

 

Lägg risnudlarna i varmt vatten i 10-30 minuter. Det beror helt på vilken stort du använder. De ska bli mjuka i alla fall.
Stek den gula löken och de skivade vitlöksklyftorna i lite matolja i en het stekpanna. När det har fått färg, men inte bränts, tillsätter du vegoköttet. Låt steka någon minut till så att ”köttet” får färg. Släng sedan ner böngroddarna (glöm inte att hälla bort vattnet i burken).
Blanda ihop limesaft, socker, röd chili och tamarindpasta i en skål. Blanda sedan ner i stekpannan. Avsluta med att vända ner de skivade salladslök och de nu mjuka risnudlarna. Servera med hackade jordnötter.

25 reaktioner på ”När jag känner mig svennebanan käkar jag det svenskaste som finns…thailändskt – Pad Thai :)”

 1. Som du sa finns det tusen varianter av Phad Thai. Phad Thai är ungefär som vår pytt-i-panna, man slänger i vad man har 🙂 Men en sak som alla har gemensamt som jag äter här i thailand är att det finns fisksås i och ägg!!! Dvs du knäcker ett ägg i wok-röran och rör om ägget så det stelnar/blir äggröra. Det görs i både stekt ris, stekta nudlar och phad thai och några andra ”wokade” rätter. Med fisksåsen får du den rätta smaken! Sen serveras OFTAST phad thai med räkor. Men nåja, där finns lite olika varianter! Ser mycket gott ut annars 🙂

  1. haha…mjo, jag vet…men jag kör ju vegan när det gäller mat, så jag hoppade ägg och fisksås. Ägget är så onödigt, smakar ändå inte det, men fisksåsen måste jag komma på ett sätt att ersätta. Tack! 🙂

 2. Vegoriket heter vad det heter av en anledning ju..
  Saknar Thai-maten så otroligt mycket. Det här blev sååå gott! Skippade groddarna eftersom jag glömde att köpa 🙂

  1. haha…härligt. Mjo, men groddar smakar inte sååå mycket, mest krispiga. 🙂 Kul att du gillade det!

 3. Vegoriket heter vad det heter av en anledning ju..
  Saknar Thai-maten så otroligt mycket. Det här blev sååå gott! Skippade groddarna eftersom jag glömde att köpa 🙂

  1. haha…härligt. Mjo, men groddar smakar inte sååå mycket, mest krispiga. 🙂 Kul att du gillade det!

 4. Du har fått en köttätare att testa tofu. Mums! Det är inte sista gången. Nu kör jag kötfri söndag. Otroligt inspirerande blogg.

 5. Du har fått en köttätare att testa tofu. Mums! Det är inte sista gången. Nu kör jag kötfri söndag. Otroligt inspirerande blogg.

 6. Vill passa på att tipsa om att böngroddar från burk blir GRYMT mycket godare om man lägger dem i blöt i iskallt vatten en stund – då återfår de en del av den krispighet de hade innan de hamnade i burken:-) Krispigheten är skön som kontrast till de mjuka nudlarna i en pad thai.

 7. Vill passa på att tipsa om att böngroddar från burk blir GRYMT mycket godare om man lägger dem i blöt i iskallt vatten en stund – då återfår de en del av den krispighet de hade innan de hamnade i burken:-) Krispigheten är skön som kontrast till de mjuka nudlarna i en pad thai.

 8. Hej och tack för en superblogg! Du kanske kan hjälpa mig… vegan och äääälskar thai, gryta med kokos rödcurry och citron/limegräs som bas får jag enkelt till men vad gäller nudelwokar lyckas jag inte alls. vad är det för hemliga kryddor jag saknar och.. hur wokar man för bästa resultat annat än snabbt och hett?

  1. Oj, hm…ah…jag wokar inte så galet mycket, men ska definitivt ta fram ett bra recept! Älskar ju wokar, men ja, det är trixit med smaksättningen.

   1. Tack, vad snällt sagt!

    Åh, finns inget roligare än att göra köttiga människor förälskade i vegomat. 🙂

 9. Hej och tack för en superblogg! Du kanske kan hjälpa mig… vegan och äääälskar thai, gryta med kokos rödcurry och citron/limegräs som bas får jag enkelt till men vad gäller nudelwokar lyckas jag inte alls. vad är det för hemliga kryddor jag saknar och.. hur wokar man för bästa resultat annat än snabbt och hett?

  1. Oj, hm…ah…jag wokar inte så galet mycket, men ska definitivt ta fram ett bra recept! Älskar ju wokar, men ja, det är trixit med smaksättningen.

   1. Tack, vad snällt sagt!

    Åh, finns inget roligare än att göra köttiga människor förälskade i vegomat. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *