Börek baby! Perfekt sommarmat för många!

borek

 

Vi satt ute idag och åt lunch. Sååå härligt. Ibland är det faktiskt lite lockande med en villa i en småstad, men ja…en lägenhet i storstan har helt klart också sina fördelar. 🙂 Jag hittade en förpackning ”yufkadeg” som jag använde till en turkisk ”Börek”. Nästa gång gör jag nog med filodeg, gillar att den degen är lite tunnare. Om du vill kan du byta ut sojafärsen mot ännu mer spenat, men jag gillade att få lite av varje i den här maträtten som är perfekt att göra till många.

 

Börek (8 personer)

1 paket (ca 400 g) yufkadeg eller filodeg

 

Fyllning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 450 g hackad spenat (fryst som du har tinat)
ca 500 g fryst sojafärs (eller 125 g torkad som du kokar själv)
½ dl finhackad persilja
½ tsk paprikapulver
salt och peppar

 

Dressing
2 dl sojayoghurt
½ dl olivolja
salt och peppar

 

Fyllning. Finhacka den gula löken och vitlöksklyftorna och fräs sedan i lite olja i en stekpanna. De ska få färg och bli lite mjuka. Krama ur spenaten och rör ner i stekpannan. Låt fräsa med tills all vätska har kokat bort. Tillsätt sojafärsen, den finhackade persiljan och paprikapulvret. Krydda med salt och peppar.

 

Dressing. Blanda ihop sojayoghurt, olivolja, salt och peppar i en skål.
Pensla lite av dressingen i botten av en gratängform. Lägg på ett ark yufka- eller filodeg. Pensla med mer dressing och lägg på ett nytt lager. Gör så tills du har fått fem lager deg. Bred ut fyllningen över degen och lägg sedan på ett nytt degark. Pensla med dressing och gör så med ytterligare fem ark. Avsluta med att pensla allt med resterande dressing. Grädda böreken i 200 grader i ca 30 minuter eller tills den fått fin färg.

 

Servera med en sallad, rostade grönsaker och tzatziki.

 

En reaktion på “Börek baby! Perfekt sommarmat för många!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *