Tro mig när jag säger: Det här är världens godaste chokladglass!

chokladsorbet3 copy

 

Jag älskar mycket som ni säkert har märkt. Något jag älskar skrämmande mycket är glass. Och då ska jag ärligt säga att jag aldrig var en glassperson…förrän jag började göra min egen glass. Det är en sån galet stor skillnad att det nästan blir perverst. Och jag har många favoriter som jag har ätit genom åren men när det kommer till den ultimata, mest chokladiga chokladglassen så råder det ingen tvekan. Den här är så god att man får svindel. Och pssst…det är egentligen en sorbet, men jag har märkt att folk har fördomar om sorbet så jag säger glass. 😉

 

Receptet kommer ursprungligen från David Lebovitz icke-veganska bakbok ”Ready for Dessert”. Jag har bara försvenskat måtten något. Den går säkert att göra utan glassmaskin, men jag har aldrig provat. Man brukar då hälla smeten i en bunke och ställa in i frysen, sen röra om någon gång då och då för att få den fluffigare. Men ja…köp en glassmaskin, den är värd varenda krona! 🙂

 

Chokladsorbet (ca 1 liter)

5½ dl vatten
2 dl strösocker
1 dl kakao
en nypa salt
150 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker

 

Vispa ihop vatten, strösocker, kakao och salt i en kastrull. Låt koka upp. Hacka under tiden den mörka chokladen fint. När kakaoblandningen har kokat upp så låter du den koka i ca 1 minute. Ta sedan kastrullen från plattan och rör ner choklad och vaniljsocker. Vispa väl. Enligt receptet ska man använda en stavmixer, vilket jag alltid gör. Då går smeten tydligen ihop bättre och glassen blir krämigare och smidigare. Låt blandningen svalna och kör den sedan i en glassmaskin.

33 reaktioner på ”Tro mig när jag säger: Det här är världens godaste chokladglass!”

  1. Jag har provat en liknande chokladsorbet och kan intyga att det inte går att hitta bättre chokladglass än så. Chokladgräddglass smakar ofta för lite choklad och lite papprigt, men den här är bara pure chocolate goodness! 🙂

  2. Hjälp! Det här ser så gott ut att min glassbesatta hjärna håller på att sprängas! Jag MÅSTE köpa mig en glassmaskin och det nu. Men frågan är… Vilken sort ska jag satsa på? Har du några tips?

    1. Hmmmm…jag har inte superbra koll. Grejen är att jag klarade mig i flera år med en uuuusel glassmaskin och den gjorde ändå fantastisk glass. Så, välj snarare maskin efter hur stor frys du har. För med vissa maskiner måste man sätta in hela skålen i frysen och andra bara en liten del.

  3. Hjälp! Det här ser så gott ut att min glassbesatta hjärna håller på att sprängas! Jag MÅSTE köpa mig en glassmaskin och det nu. Men frågan är… Vilken sort ska jag satsa på? Har du några tips?

    1. Hmmmm…jag har inte superbra koll. Grejen är att jag klarade mig i flera år med en uuuusel glassmaskin och den gjorde ändå fantastisk glass. Så, välj snarare maskin efter hur stor frys du har. För med vissa maskiner måste man sätta in hela skålen i frysen och andra bara en liten del.

  4. Tack för tipset! Jag ska ut och göra en seriös granskning av utbudet. Men det får gå snabbt, så jag kan börja göra glass snart!!

  5. Tack för tipset! Jag ska ut och göra en seriös granskning av utbudet. Men det får gå snabbt, så jag kan börja göra glass snart!!

  6. eeh, tydligen kan en också ta upp denna glass ur frysen för att tina lite lite, glömma den så att den tinar upp helt (i kylskåpet), och få en heeeelt fantastisk och extremt len chokladmousse!

  7. eeh, tydligen kan en också ta upp denna glass ur frysen för att tina lite lite, glömma den så att den tinar upp helt (i kylskåpet), och få en heeeelt fantastisk och extremt len chokladmousse!

    1. Till den på bilden använde jag svindyr kakao och choklad från Valrhona, men jag gillar den faktiskt bäst med någon ”vanlig” 70% mörk choklad som finns i matbutikerna. Typ Lindt eller Anthon Berg.

    1. Till den på bilden använde jag svindyr kakao och choklad från Valrhona, men jag gillar den faktiskt bäst med någon ”vanlig” 70% mörk choklad som finns i matbutikerna. Typ Lindt eller Anthon Berg.

  8. Jag har lagt märke till att det, i glassrecept, nästan aldrig står hur länge man ska ha glassen i glassmaskinen! Ska en veta det själv eller säger maskinen till?:)

    Hälsningar
    En som just införskaffat en glassmaskin och ska göra massa glass om en bara får reda på hur länge smeten ska vara i maskinen innan den ska frysas 🙂

    1. Hej!

      Vad kul att du har skaffat glassmaskin! Nje, jag skriver inte det eftersom det är så himla olika beroende på vilken glassmaskin du använder. Men du kan inte köra för länge. Smeten ska bli tjock, precis som glass. Bara att testa dig fram. 🙂

  9. Jag har lagt märke till att det, i glassrecept, nästan aldrig står hur länge man ska ha glassen i glassmaskinen! Ska en veta det själv eller säger maskinen till?:)

    Hälsningar
    En som just införskaffat en glassmaskin och ska göra massa glass om en bara får reda på hur länge smeten ska vara i maskinen innan den ska frysas 🙂

    1. Hej!

      Vad kul att du har skaffat glassmaskin! Nje, jag skriver inte det eftersom det är så himla olika beroende på vilken glassmaskin du använder. Men du kan inte köra för länge. Smeten ska bli tjock, precis som glass. Bara att testa dig fram. 🙂

  10. Hej
    Glassmaskiner finns i alla varianter.
    Huvudsakligen kan de dock delas in i tre olika ”klasser”.
    Små enkla 3-500kr där behållaren/skålen förvaras i frys 24h innan tillverkning av glassen.
    700-1200kr med större volymer och bättre kvalitet. Kräver fortsatt att behållaren infryses 24h innan.
    1500-3500kr ger en maskin med inbyggd kompressor (kyler själv, precis som din frys hemma). För hemmabruk och med löstagbara plastdetaljer att diska.
    5000-12000kr ger en maskin som håller livet ut. Oftast utan plastdetaljer. Snabbare och jämnare kylning. Klarar att köra flera omgångar direkt efter varandra.

    Jag har köpt denna och är extremt nöjd:
    http://www.amazon.co.uk/Robot-Coupe-Piccolo-Cream-Maker/dp/B007TKG4BS/ref=sr_1_133?s=kitchen-appliances&ie=UTF8&qid=1387552485&sr=1-133#productDescription

    Kolla det stora utbudet som finns här. Mängder med varianter.
    Inget problem att köpa från utlandet. Kommer på en vecka.

    http://www.amazon.co.uk/Ice-cream-Makers-Kitchen-Appliances-Home/b?ie=UTF8&node=10706501

    Lycka till med glassmaskin // O

  11. Hej
    Glassmaskiner finns i alla varianter.
    Huvudsakligen kan de dock delas in i tre olika ”klasser”.
    Små enkla 3-500kr där behållaren/skålen förvaras i frys 24h innan tillverkning av glassen.
    700-1200kr med större volymer och bättre kvalitet. Kräver fortsatt att behållaren infryses 24h innan.
    1500-3500kr ger en maskin med inbyggd kompressor (kyler själv, precis som din frys hemma). För hemmabruk och med löstagbara plastdetaljer att diska.
    5000-12000kr ger en maskin som håller livet ut. Oftast utan plastdetaljer. Snabbare och jämnare kylning. Klarar att köra flera omgångar direkt efter varandra.

    Jag har köpt denna och är extremt nöjd:
    http://www.amazon.co.uk/Robot-Coupe-Piccolo-Cream-Maker/dp/B007TKG4BS/ref=sr_1_133?s=kitchen-appliances&ie=UTF8&qid=1387552485&sr=1-133#productDescription

    Kolla det stora utbudet som finns här. Mängder med varianter.
    Inget problem att köpa från utlandet. Kommer på en vecka.

    http://www.amazon.co.uk/Ice-cream-Makers-Kitchen-Appliances-Home/b?ie=UTF8&node=10706501

    Lycka till med glassmaskin // O

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *