Min barndomsfavorit i vegotappning: Fylld formfranska!

fylldformfranska

 

När jag och min tvillingsyster Lina var små fick vi alltid önska oss vår favoriträtt på födelsedagen. Vi önskade alltid – fylld formfranska. Då var det ashäftigt och sååå speciellt, idag är det för vår del tyvärr en bortglömd 80-talsklassiker. Men jäklar vad gott! Det är i princip en formfranska som man gröper ur, fyller med färsfyllning, lägger ihop och gratinerar i ugnen.
I sann 80-talsanda så innehåller den minimalt med ingredienser som alla kan köpas färdiga och slängas ihop på nolltid. Hurra!

 

Fylld formfranska 80-talsstyle (2 formfranskor = 4-6 portioner)

 

2 formfranskor
800 g sojafärs (eller 200 g frystorkad som du kokar själv)
1 burk Dolmio pastasås
1 burk champinjoner
salt och peppar
eventuellt mjölkfri ost. Jag använde en cheddarvariant

 

Sätt ugnen på 200 grader. Stek sojafärsen i lite olja. Om du använder torkad sojafärs och den är väldigt ljus kan du färga den med några droppar Collorit. Hacka de konserverade champinjonerna grovt och blanda ner i sojafärsen. Tillsätt Dolmio pastasås, salta och peppra, klart!
Skär av ett lock på båda formfranskorna och gröp sedan ur bröden. Smula sönder inkråmet från den ena formfranskan och blanda ner i köttfärsen. Fyll nu formfranskorna med färsfyllningen. Lägg på locket och toppa eventuellt med ost. Gratinera i ugnen i 20-30 minuter eller tills osten har fått fin färg och brödet är krispigt.

10 reaktioner på ”Min barndomsfavorit i vegotappning: Fylld formfranska!”

  1. Men oj! Det här har jag aldrig sett tidigare, ser spännande ut! Känns lite exotiskt med ”gamla” 80-tals recept. Känns som att det finns potential att variera fyllningen också.

  2. Men oj! Det här har jag aldrig sett tidigare, ser spännande ut! Känns lite exotiskt med ”gamla” 80-tals recept. Känns som att det finns potential att variera fyllningen också.

  3. Jag har ett gammalt 80-tals recept på något liknande, fast det är hembakat bröd med curry i degen. Fyllningen är sk. Kött & kålfräs. Sjukt sugen på det nu! 🙂

  4. Jag har ett gammalt 80-tals recept på något liknande, fast det är hembakat bröd med curry i degen. Fyllningen är sk. Kött & kålfräs. Sjukt sugen på det nu! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *