Fantastiska indiska linsbullar och ett hett boktips! :)

linsbollarindiska

 

Jag köper kokböcker hela tiden. Lite för många faktiskt, men det är ju så jäkla skoj att titta i dem! De flesta böckerna jag har är jätteköttiga vilket såklart också skänker ändlöst med veganinspiration om man vänder upp och ner på dem samt kisar med ögonen. Men nu har jag köpt min första riktiga vegetariska kokbok – Bonniers Vegetariska Kokbok.

 

boktips

 

Okej, den är vegetarisk, men jättemycket går att göra vegan. Oftast har de bara slängt in ett ägg eller liknande för sakens skull. Men det är faktiskt en helt tokigt bra bok som alla borde äga. 300 recept för hela året och grymt mycket inspiration. Jag testade att göra ett par indiska linsbullar som blev brutalt goda. Jag har modifierat receptet och det är mitt ni får (originalet innehöll keso). Så det så!

 

Indiska linsbullar med myntasås

2 gula lökar, finhackade
några matskedar olja att steka i
6 dl vatten
2 grönaksbuljongtärningar
4 dl röda linser (jag använde gröna)
2 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
4 dl ströbröd
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
2 krm cayennepeppar
2 krm svartpeppar, mald
1 tsk salt

 

Fräs den finhackade gula löken i lite olja i en kastrull. När den har blivit mjuk häller du ner vatten, grönsaksbuljongtärningar och linser. Sänk värmen och låt koka under locka i ca 15 minuter. Häll bort överflödigt vatten och häll sedan ner linserna i en bunke. Använder du dig av röda linser är de bara att röra/mosa sönder med en slev. Använder du dig av gröna linser blir det enklast att mixa de snabbt i en matberedare. Blanda sedan ner persilja, ströbröd, spiskummin, koriander, cayennepeppar, svartpeppar och salt. Rulla till bollar och stek i olja! 🙂

 

Enkel myntasås

3 dl naturell sojayoghurt
1 tsk torkad mynta (eller mer om du känner för det)
salt och peppar efter smak

 

Blanda ihop och sen är den klar!

11 reaktioner på ”Fantastiska indiska linsbullar och ett hett boktips! :)”

 1. Jag tror att om man har i lite kanel i kryddblandningen så höjer man smaken ytterligare ett snäpp. Vi är alldeles för konservativa när det kommer till kanel i mat i detta land. Kanel = kanelbulle, liksom.

 2. Såg riktigt gott ut! Vad ska man äta till? Är det något slags ris på bilden?
  Undrar också hur man gör dem med keso.

  1. I boken serveras de med naanbröd. Jag serverade dem med quinoa och ugnsrostade grönsaker.
   Då kör du med 5 dl ströbröd och en burk (250 g) keso. Bara blanda ner tillsammans med allt annat.

 3. Såg riktigt gott ut! Vad ska man äta till? Är det något slags ris på bilden?
  Undrar också hur man gör dem med keso.

  1. I boken serveras de med naanbröd. Jag serverade dem med quinoa och ugnsrostade grönsaker.
   Då kör du med 5 dl ströbröd och en burk (250 g) keso. Bara blanda ner tillsammans med allt annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *