Het böngryta med chorizo och vitlök

bongryta

 

Jag lagade den här grytan till lunch idag och herre min skapare så gott det blev! En krämig, mäktig, mustig och väldigt tillfredsställande blandning av köttfri chorizo, vitlök, paprika och vita bönor. En heting som alla kommer att gilla. Med ett gott bröd till blir det här en härlig middag att lura köttiga vänner med. 😉

 

Det finns flera olika sorter köttfri chorizo att välja mellan och alla som jag har smakat har faktiskt varit galet goda. Jag köpte mina på Hemköp, men har hittat både på Coop och välsorterade ICA-butiker. Annars går det att beställa från bland annat Goodstore och Veganlife. Tänk bara på att steka på dem ordentligt så att de får fin färg och blir knapriga.

 

 

Het böngryta med chorizo och vitlök

500 g torkade vita bönor
ca 400 g köttfri chorizokorv
rapsolja att steka i
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
svartpeppar
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong

 

Blötlägg de vita bönorna i 8 timmar eller över natten. Häll sedan bort vattnet.

 

Skiva den köttfria chorizon hyfsat tunt och stek i lite olja i en gryta satt över hög värme. Den ska få bra med färg och bli knaprig. Lägg över chorizon i en skål. Fyll på med lite mer olja i grytan och fräs den gula löken i 10 minuter så att den blir fint brynt. Sänk värmen och tillsätt den hackade vitlöken, paprikapulver, salt och svartpeppar. Fräs på ytterligare någon minut. Häll ner de vita bönorna, vattnet och ploppa ner buljongtärningarna. Koka upp och låt sedan koka under lock i 40 minuter. Blanda ner chorizon och låt koka i ytterligare 20 minuter eller tills bönorna är mjuka. Ta grytan från plattan och låt stå så i 10 minuter så att grytan tjocknar något. Servera!

8 reaktioner på ”Het böngryta med chorizo och vitlök”

 1. Låter jättegott, ska helt klart testas någon dag! Gillar verkligen dina recept för du förklarar verkligen noggrannt vad som ska göras och när allt ska i, men i just detta receptet framgår det inte riktigt när bönorna ska läggas i.

 2. Låter jättegott, ska helt klart testas någon dag! Gillar verkligen dina recept för du förklarar verkligen noggrannt vad som ska göras och när allt ska i, men i just detta receptet framgår det inte riktigt när bönorna ska läggas i.

 3. Åh! Hela jag fylldes av värme och kärlek när jag hittade till den här sidan, har nu spenderat hela morgonen med att läsa igenom och skriva ner alla recept! Själv har jag varit vegan sedan jag var 17 (är 20 nu) och har i princip fått försvara detta inför andra vaaaarje gång jag ätit in public. Det gör mig så så så glad att växtbaserad mat nu tycks bli mer och mer accepterat, och det gör mig så så glad att du har en sådan FIN blogg med GODA recept som kan locka in även den mest inbitna köttätaren. Det här gjorde min dag!

  Hundra kramar
  Malin

 4. Åh! Hela jag fylldes av värme och kärlek när jag hittade till den här sidan, har nu spenderat hela morgonen med att läsa igenom och skriva ner alla recept! Själv har jag varit vegan sedan jag var 17 (är 20 nu) och har i princip fått försvara detta inför andra vaaaarje gång jag ätit in public. Det gör mig så så så glad att växtbaserad mat nu tycks bli mer och mer accepterat, och det gör mig så så glad att du har en sådan FIN blogg med GODA recept som kan locka in även den mest inbitna köttätaren. Det här gjorde min dag!

  Hundra kramar
  Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *