Banoffee pie – det försvunna receptet kommer här! :)

banan1

 

När Aftonbladet Wellness delade med sig av mina recept så råkade de tyvärr glömma det på min fantastiska Banoffe pie med digestivebotten, kolasås, banan, choklad, nötter och grädde. Ah! Men här kommer det! Vassego!

 

 

Banoffe pie

Digestivebotten
1 paket Digestivekex (400 g)
175 g mjölkfritt smör

 

Kolasås
1½ dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 dl sojamjölk (sötad eller osötad spelar ingen roll)
50 g smör

 

Fyllning

3 bananer
1 dl jordnötter
50 g mörk choklad

 

Topping
2 dl Alpro Soyas Airy & Creamy

2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
eventuellt lite kakao

 

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekexen till smulor och smält smöret. Blanda smulor och smör och tryck sedan ut blandningen i en pajform. Grädda pajskalet i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

 

Nu till kolasåsen. Blanda ihop strösocker, ljus sirap och sojamjölk i en kastrull. Koka upp och låt bubbla på i ca 10 minuter tills kolasåsen har tjocknat något och fått en nötigt brun färg. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det smälter. Häll över såsen i en skål och låt svalna helt.

 

Vispa grädden tillsammans med strösocker och vaniljsocker. Blanda ner en stor klick vispad grädde i kolasåsen och bred sedan ut blandningen i botten av pajskalet. Skiva bananerna och lägg de över kolasåsen. Strö över jordnötterna och klicka eller spritsa på resterande grädde. Hacka den mörka chokladen och dekorera pajen med den. Pudra eventuellt över lite kakao.

 

banan2

9 reaktioner på ”Banoffee pie – det försvunna receptet kommer här! :)”

 1. Åh Banoffee pie! Jag var på Malta förra året med en väninna som åt banoffee pie varje kväll när vi gick på restaurang. Hon har tjatat en del om den goda banoffee pie’n hon fick där, så jag ska absolut testa denna och bjuda henne på. 🙂

 2. Vad händer med smöret i kolasåsen? Ska det smälta i när såsen kokat ihop? För övrigt finns receptet på aftonbladet nu, och jag tackar för en underbar och inspirerande blogg!

  1. Den delen hoppade visst bort. När kolasåsen har bubblat klart tar du kastrullen från plattan och rör ner smöret. 🙂

 3. Vad händer med smöret i kolasåsen? Ska det smälta i när såsen kokat ihop? För övrigt finns receptet på aftonbladet nu, och jag tackar för en underbar och inspirerande blogg!

  1. Den delen hoppade visst bort. När kolasåsen har bubblat klart tar du kastrullen från plattan och rör ner smöret. 🙂

 4. Hej! Jag ska vara med i en tävling där man ska baka veganska cupcakes. Tror du det går att göra ”fluff” ( alltså godis smält i grädde, som man sedan vispar upp) på någon vegetabilisk grädde,och vilken i så fall? Eller har du tips på någon annan bra topping?

  Tack för finaste bloggen, kramar!
  Elin

  1. Det borde absolut gå, men jag har dock inte testat. Alpros Airy & Creamy är den enda som blir sådär lätt och fluffig som grädde gjord på komjölk. 🙂

   Lycka till!

 5. Hej! Jag ska vara med i en tävling där man ska baka veganska cupcakes. Tror du det går att göra ”fluff” ( alltså godis smält i grädde, som man sedan vispar upp) på någon vegetabilisk grädde,och vilken i så fall? Eller har du tips på någon annan bra topping?

  Tack för finaste bloggen, kramar!
  Elin

  1. Det borde absolut gå, men jag har dock inte testat. Alpros Airy & Creamy är den enda som blir sådär lätt och fluffig som grädde gjord på komjölk. 🙂

   Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *