Snabba och nyttiga bröd utan knådning och jäsning

snabblimpa

 

Jag ska inte klanka ner på hedervärda vegohak, men jag fick faktiskt idéen till det här brödet efter ett besök på Chutney i Stockholm. De har både vegetariska och veganska maträtter, så dit och käka (psst…hamburgaren är min favorit). Men, de serverar även ett ”filmjölksbröd” till maten vilket jag alltid tycker har varit lite strange. Det enda stället i stan som inte serverar ett veganskt bröd och det när de har en massa veganer som gäster. Sen insåg jag att, aaaah, det måste vara för att de inte vill lägga tid på knådning och jäsning, vilket jag förstår. Hade jag haft en restaurang hade jag också kört på bikarbonatsbröd. Det var därför jag tog fram den här nyttiga limpan som är preeeecis som sin förlaga…fast utan filmjölk. Istället använde jag mig av havremjölk, vilken kostar 2 kr mer per liter, så om Chutney väljer det här brödet kostar det dem 1 kr mer per limpa. Ingenting! Hint hint! 😉

 

Det finns tusen varianter på filmjölkbröd/bikarbonatsbröd, min utgick lite från vad jag hade i skafferiet. Men jag kan hyfsat säkert säga att det bara är att byta ut filmjölken mot havremjölk i ditt favvorecept och du kommer att få ett grymt bröd som resultat. 🙂

 

Psst…när jag kollade runt på bloggar för inspiration så klagade många på att brödet aldrig ”blev klart”. Sånt här bröd blir aldrig lika ”torrt” som ett bröd gjort på jäst, men det är det som gör det saftigt i flera dagar framöver. Ingen panik.

 

 

Snabb hälsolimpa utan knådning och jäsning (2 st limpor)

1 dl vetegroddar (kan ersättas med rågmjöl)
5 dl grovt rågmjöl
2 dl havregryn
7 dl fullkornsvetemjöl
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl torkade aprikoser eller annan torkad frukt, grovt hackad
1 dl hasselnötter eller andra nötter, grovt hackade
1 msk brödkryddor
1½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 liter havremjölk (eller sojamjölk, sojayoghurt eller havreyoghurt)
1 msk vitvinsinväger
2 dl mörk sirap (eller ½ mörk sirap om du vill göra det ännu hälsosammare :))

 

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra två brödformar. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda havremjölk, vitvinsvinäger och mörk sirap i en annan bunke. Blanda sedan havremjölksblandningen med de torra ingredienserna. Jag använde mig av en trägaffel. Fördela smeten i de smorda brödformarna. Strö eventuellt över lite frön och havregryn. Grädda i ca 60 minuter. Försök att få ut bröden ur formarna så fort de har svalnat lite och låt de sedan svalna helt på ett galler eller liknande. Risken är att de kondensen som bildas i formarna gör brödet lite svampigt och det vill man ju inte! 🙂

37 reaktioner på ”Snabba och nyttiga bröd utan knådning och jäsning”

 1. Hej! Är nötallergiker. Tror du bara man kan utesluta nötterna eller ska man ersätta med nåt annat tex dubbla mänden solrosfrön?

 2. Hej! Är nötallergiker. Tror du bara man kan utesluta nötterna eller ska man ersätta med nåt annat tex dubbla mänden solrosfrön?

 3. You know I love you?
  Tack för detta. Dock kanske jag inte hittar havremjölk här (är nästan säker) men däremot sojabönsmjölk. Det går säkert lika bra! /Karin

  1. haha…naaaw. Tack! Men havremjölk finns ju ööööverallt. Alla ICA-butiker har det, tom. ett eget märke (som jag använde). Finns bland bakgrejerna, eller allergihyllan.
   Men annars går det super med sojamjölk! 🙂

   1. Det Karin missade att nämna är att hon bor i Thailand. Havremjölk är ju en tämligen nordisk företeelse så är det rätt troligt att det inte finns där. 🙂

    Och även jag har undrat över Chutneys bröd, men har på typiskt svenskt manér inte vågat fråga.

    1. aaah, det visste jag ju! Var lite stressad när jag svarade bara. 🙂

     Mjo, jag har morrat på varför deras bechamelsås inte är vegan, men då fick jag en utskällning. haha. Men jag står på mig!

 4. Tack snälla du – som jag undrat varför Chutney har oveganskt bröd. Nästa gång jag är där ska jag be dem kolla in detta bröd! De får ju faktiskt ta och skärpa sig.

 5. Tack snälla du – som jag undrat varför Chutney har oveganskt bröd. Nästa gång jag är där ska jag be dem kolla in detta bröd! De får ju faktiskt ta och skärpa sig.

 6. Kan man byta ut alla mjölsorterna mot ett mjöl, typ dinkelmjöl?

  Måste också säga tack för denna blogg, blivit en så mycket bättre vego sen jag började läsa här och om den egna fantasin tryter så finns här alltid ett bra recept!

  1. Hjälp, det vet jag inte. Är inte säker på att det håller ihop lika bra då. Jag brukar ju alltid köra ner lite Xanthan gum i smeten när jag bakar glutenfitt, men har inte testat med det här brödet.

   1. Normalt brukar man ju kuna byta ut vetemjöl mot dinkelmjöl rakt av. Jag är bara lat och vill inte använda flera olika sorters mjöl så säg att man bara har grahams/rågmjöl/etc hemma, kan man bara köra med ett då?

    1. Förlåt, jag läste ”bovetmjöl” av nån anledning. Dinkelmjöl borde ju funka, definitivt något jag ska testa nästa gång. 🙂

 7. Kan man byta ut alla mjölsorterna mot ett mjöl, typ dinkelmjöl?

  Måste också säga tack för denna blogg, blivit en så mycket bättre vego sen jag började läsa här och om den egna fantasin tryter så finns här alltid ett bra recept!

  1. Hjälp, det vet jag inte. Är inte säker på att det håller ihop lika bra då. Jag brukar ju alltid köra ner lite Xanthan gum i smeten när jag bakar glutenfitt, men har inte testat med det här brödet.

   1. Normalt brukar man ju kuna byta ut vetemjöl mot dinkelmjöl rakt av. Jag är bara lat och vill inte använda flera olika sorters mjöl så säg att man bara har grahams/rågmjöl/etc hemma, kan man bara köra med ett då?

    1. Förlåt, jag läste ”bovetmjöl” av nån anledning. Dinkelmjöl borde ju funka, definitivt något jag ska testa nästa gång. 🙂

 8. Jag tror bestämt att jag gjort ett liknande bröd med soygurt en gång, det blev också bra. Ska testa din variant snart!

 9. Jag tror bestämt att jag gjort ett liknande bröd med soygurt en gång, det blev också bra. Ska testa din variant snart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *