En köttfri ragu bolognese värdig en vinnare!

ragu copy

 

I intervjun i Aftonbladet Wellness beskrevs jag som en föredetta elitsimmare. Jag skulle nog aldrig para ihop mitt namn med ordet elit…någonsin…haha. Däremot så tävlingssimmade jag tills jag blev 16 år, innan jag insåg att eftermiddagens komediserier på tv lockade mer. Nu på äldre dar (höhö) så har jag börjat simma i Neptun Masters och i helgen har det varit Masters-SM i Södertälje…som jag sjääälvklart ställde upp i. Med det sagt så måste man ju ladda på rätt sätt, och vad passar bättre än köttfärssås och spagetti…ja eller det lite flottare namnet ragu bolognese med pasta. 🙂

 

Den här ragun är inspirerad av tidernas godaste ragu på Pizzeria Mozza i Los Angeles. Helt galet fantastisk. Deras version innehåller kött och tar totalt 6 timmar att koka ihop. Min variant innehåller sojafärs och tar max en timme att koka ihop, men smakar fylligare, rikare och bättre än någon bolognese du tidigare har smakat. Jag lovar! Det är verkligen värt allt jobb och väntan. En sån här lite lyxigare köttfärssås är även perfekt att bjuda gäster på, bara lägg till en trevlig sallad och ett gott bröd.

 

 

Ragu Bolognese (8 portioner)

2 gula lökar
4 selleristjälklar
3 morötter
2 dl olivolja

 

6 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
800 g sojafärs (eller 200 g torkad sojafärs som du kokar själv)
2 tsk salt, eller mer efter smak
generöst med svartpeppar
2½ dl vitt vin
1 dl osötad sojamjölk (kan uteslutas)
2½ dl vatten
2 msk flytande grönsaksbuljong

 

Börja med att finhacka de gula lökarna, selleristjälkarna och morötterna. Släng ner i en gryta tillsammans med oljan och låt fräsa i 30 minuter. Rör om då och då. Grönsakerna ska få lite färg, men främst bli mjuka och gosigt. Och jaaa, det ska vara två deciliter olivolja. 🙂

 

Pressa vitlöksklyftorna eller mosa i en mortel. Låt fräsa i lite olivolja i en ANNAN gryta, utan att ta färg. Efter 1 minut tillsätter du tomatpurén och låter allt fräsa ett tag till. Tillsätt nu sojafärsen, salt, svartpeppar och stek några minuter. Tillsätt sedan de mjuka grönsakerna från den andra grytan, vitt vin, osötad sojamjölk, vatten och grönsaksbuljong. Låt bubbla på till allt har kokat in och du har fått en tjock ragu. Smaka av med mer salt, peppar och grönsaksbuljong tills du är nöjd.

 

Servera med nykokt pasta!

14 reaktioner på ”En köttfri ragu bolognese värdig en vinnare!”

 1. Hej!

  Tack för en jättebra blogg, dina recept är toppen och bilderna får allting att se så smarrigt ut att jag vill ställa mig och laga mat på en gång!

  I just det här receptet blev jag lite förvirrad dock- ska vitlöken och sojafärsen fräsa i en annan gryta med ny olivolja, eller ska de (som jag misstänker) ner i den gottiga lök/morot/sellerigrytan? Om inte, när ska allt blandas ihop?

  Tack än en gång för all inspiration!

 2. Hej!

  Tack för en jättebra blogg, dina recept är toppen och bilderna får allting att se så smarrigt ut att jag vill ställa mig och laga mat på en gång!

  I just det här receptet blev jag lite förvirrad dock- ska vitlöken och sojafärsen fräsa i en annan gryta med ny olivolja, eller ska de (som jag misstänker) ner i den gottiga lök/morot/sellerigrytan? Om inte, när ska allt blandas ihop?

  Tack än en gång för all inspiration!

 3. Jättefin bild, blir hungrig men hur motiverar du den ganska så kopiösa mängden olja? 😀 Bara undrar.

  1. För att det blir så galet gott! Psst…i originalreceptet ska man ha dubbelt så mycket olja och hälften så mycket grönsaker. Den du! 😉
   Sen innehåller ju inte sojafärs något fett, så du behöver inte få allt för dåligt samvete.

 4. Jättefin bild, blir hungrig men hur motiverar du den ganska så kopiösa mängden olja? 😀 Bara undrar.

  1. För att det blir så galet gott! Psst…i originalreceptet ska man ha dubbelt så mycket olja och hälften så mycket grönsaker. Den du! 😉
   Sen innehåller ju inte sojafärs något fett, så du behöver inte få allt för dåligt samvete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *