Recept från Alros Bake-along: Vegorikets bikupor!

bikupa1

 

Sådär! Efter lite teknikstrul så blev det tillslut en fantastisk bake-along tillsammans med Alpro. 🙂 Jag har aldrig gjort något liknande tidigare och det var riktigt riktigt kul. Hoppas att ni som kollade också tyckte så. Klippet ligger kvar, klicka här, men på grund av lite teknikstrul får du klicka fram runt 40 minuter för att se. Här kommer i alla fall receptet på mina små helt växtbaserade (vegan) bikupor.

 

Utan ”bin” så får ni en fantastisk kardemummacupcake med limemarinerade bär och vispad grädde. Med bin får ni något som gör att svärmor trillar av stolen av lycka. 😉

 

Vegorikets bikupor

 

Det bästa med de här cupcaksen är att du kan toppa dem med de frukter och bär som är i säsong. Hallon, blåbär, jordgubbar, melon, nektariner, persikor, ananas, banan, vinbär mm.

 

Kardemummacupcake
100 g mjölkfritt smör
2½ dl sojamjölk (sötad eller osötad spelar ingen roll)
1 tsk vitvinsvinäger (rödvins- eller äppelcidervinäger går också bra)
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
½ dl maizena
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma, mald
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt  

Limemarinerade bär
2 dl bär – antingen jordgubbar, hallon eller blåbär
1 lime

 

Vispgrädde
1 förpackning (2½ dl) Alpro Airy & Creamy
2 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
½ tsk gul karamellfärg

 

Bin (24 st)

24 hela skalade sötmandlar
46 mandelflagor
svart karamellfärg


 

Kardemummacupcake. Sätt ugnen på 175 grader. Stoppa ner 12 bakformar i en muffinsplåt. Smält smöret i en kastrull. Blanda sojamjölk och vinäger i en skål. Sojamjölken kommer att skära sig och bli full av små klumpar, det är precis så det ska vara.
Blanda vetemjöl, strösocker, maizena, bakpulver, bikarbonat, mald kardemumma, vaniljsocker och salt i en större bunke. Vispa ner det smälta smöret och sojamjölken i de torra ingredienserna. Använd en ballongvisp och rör runt tills du har en slät smet utan klumpar. Fyll formarna till 2/3 med smet och grädda i 16-18 minuter. Ta ut och låt svalna.

 

Tips! Om du vill göra vanliga vaniljcupcakes är det bara att hoppa över kardemumman. 

Limemarinerade bär. Om du använder jordgubbar så skär dem i mindre bitar, hallonen räcker det med att du halverar och blåbären kan få vara som de är. Lägg i en skål. Riv skalet från hela limefrukten och pressa ut saften ur halva. Blanda rivet skal och saft med bären.

 

Vispgrädde. Vispa Alpro Airy & Creamy fast och fluffig. Var inte orolig, den går inte att övervispa. Vispa sedan ner vaniljsocker, florsocker och gul karamellfärg. Tillsätt mer karamellfärg om du vill få en starkare nyans, men tänk på att vissa sorter kan ha en speciell bismak.

 

Bin. Måla svarta ränder på mandlarna med hjälp av en tandpetare eller smal pensel. Låt torka.

 

Fyll en spritspåse försedd med en rund tyll med den gulfärgade vispgrädden och börja med att spritsa en ring runt varje cupcake. Spritsa sedan en ring till ovanpå så att du får lite höjd. Fyll insidan med 1-2 matskedar limemarinerade bär och spritsa sedan några varv vispgrädde över bären, så att allt täcks och får formen av en bikupa.

 

Tryck fast två målade mandlar på varje ”bikupa” och stick sedan ner en mandelflaga på vardera sida om mandeln så att biet får sina små vingar.

 

bikupa4

12 reaktioner på ”Recept från Alros Bake-along: Vegorikets bikupor!”

 1. Superskoj med bake-alongen, jag bakade visserligen inte, men följde sändningen med stort nöje! Kommer ni ha fler bake-alongs framöver? Bra tips med ättikan i smeten, det ska jag prova nästa gång.

  Och förresten, tack för länkningen och de fina orden förra veckan!:)

 2. Superskoj med bake-alongen, jag bakade visserligen inte, men följde sändningen med stort nöje! Kommer ni ha fler bake-alongs framöver? Bra tips med ättikan i smeten, det ska jag prova nästa gång.

  Och förresten, tack för länkningen och de fina orden förra veckan!:)

 3. Läser recept i efterhand och har en fråga – hur får du alpro-grädden att bli ”fast och fluffig”? Jag tycker att jag vispar och vispar och vispar lite till och grädden blir ändå lös. Finns det nåt knep?

  1. Med ”fast” menar jag att den håller sin form och inte flyter ut. Det tar 2-3 minuter med elvisp, precis som med vanlig grädde. Jag har märkt ibland att den blir lite fastare om den får stå i kylen en halvtimme, så testa det. Men jag har aldrig haft problem, inte ens under bake alongen. 🙂

 4. Läser recept i efterhand och har en fråga – hur får du alpro-grädden att bli ”fast och fluffig”? Jag tycker att jag vispar och vispar och vispar lite till och grädden blir ändå lös. Finns det nåt knep?

  1. Med ”fast” menar jag att den håller sin form och inte flyter ut. Det tar 2-3 minuter med elvisp, precis som med vanlig grädde. Jag har märkt ibland att den blir lite fastare om den får stå i kylen en halvtimme, så testa det. Men jag har aldrig haft problem, inte ens under bake alongen. 🙂

 5. Nu har jag en utmaning till dig: vegomarshmallows! Hittar ingenting när jag googlar runt, men tänker att nog kan väl du hitta på någonting?

 6. Nu har jag en utmaning till dig: vegomarshmallows! Hittar ingenting när jag googlar runt, men tänker att nog kan väl du hitta på någonting?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *