Vårkänslor med en galett fylld med karamelliserad lök, potatis och sparris

galette1 copy

 

Jag kände för något enkelt till lunch eftersom vi ska på en grandios födelsedagsmiddag ikväll. Jag har länge haft ögonen på en galette, eftersom det ser så härligt rustikt ut…och just enkelt. Inte visste jag att det skulle bli så galet mättande att jag, likt den gamla man jag är, behövde vila på maten. Skrämmande. På ett bra sätt! Ett annat plus att den var superenkelt att göra, du slipper använda en pajform och den SKA se allt annat än perfekt ut. 🙂

 

Galett fylld med karamelliserad lök, potatis och sparris (6 portioner)

 

Pajdeg
4½ dl vetemjöl (byt ut hälften mot fullkornsvetemjöl om du vill känna dig hälsosam)
225 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
4½ msk vatten
en nypa salt

 

Karamelliserad lök
2 gula lökar
en nypa strösocker
salt och peppar

 

Fyllning
6 fasta potatisar
8 champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin
några matskedar olivolja
generöst med salt och peppar

 

ett knippe sparris

 

Sätt ugnen på 200 grader.

 

Pajdeg. Mixa eller nyp ihop samtliga ingredienser till degen. Plasta in och låt degen vila i kylen så länge.

 

Karamelliserad lök. Skiva lökarna fint och stek på medelhög värme i någon tesked olivolja. När den har mjuknat tillsätter du en nypa strösocker, salt och peppar och fortsätter att steka tills den blir härligt brun i färgen. Det här kan du göra under tiden som grönsakerna nedan rostar i ugnen.

 

Fyllning. Skiva potatisen, champinjonerna och vitlöken fint. Lägg på en plåt och blanda med torkad rosmarin, några matskedar olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 30 minuter. Potatisen ska bli mjuk och få liiite färg.

 

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. Degen ska få en yta lika stor som plåten. Lägg den karamelliserade löken i botten, men ha några centimeters marginal ut till kanten. Toppa med den rostade potatisen och champinjonerna. Skära av den hårda nedre delen på sparrisen och dela de sedan i lagom långa bitar. Strö sparrisen över potatisen och och vik över den överflödiga degen. Tryck till så att degen verkligen ligger på plats och låt allt åka in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills galetten och potatisen fått en fin färg.

 

galette2 copy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *