När influensan kom till Vällingby kurerar vi oss med Julia Childs löksoppa…

loksoppa1

 

Okej, Julia Child hade nog förbannat den här löksoppan eftersom jag använder grönsaksbuljong och INTE oxbuljong. I ett avsnitt av matlagningsprogram av ”Cooking at home” så gör hon och Jacques Pepin en grönsaksrätt som hon pytsar ner stekt bacon i. Jacques frågar ledande ”Och om man är vegetarian så…”, varpå Julia fyller i ”…så bjuder man inte dem”. Haha. Men jag älskar henne ändå.

 

Speciellt dagar som dessa då min sambo ligger sjuk i en påhittat influensa och jag måste kurera stackaren. Den här löksoppan tar sin lilla tid men är så sjukt jäkla god att den är värd varenda minut. Glöm inte om att laga löken så pass länge att den blir härligt mörkbrun. Det tar seriöst 40 minuter, men det gör så mycket för smaken.

 

Och neeej, det är inte tidernas sexigaste rätt, men den kompenserar allt med sin smak. 😉

 

 

Julia Childs löksoppa (2 st sjuklingar eller till 4 st som förrätt)

 

700 g gul lök (ca 4 st stora lökar)
3 msk smör
1 msk olja
1 tsk salt
en nypa strösocker
3 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
salt och peppar

 

Skiva löken tunt. Stek löken i smör och olja på svag värme, under lock, i ca 15 minuter. Höj värmen något och rör ner salt och socker. Låt puttra på i 30-40 minuter tills den blir gyllenbrun. Rör runt då och då så att den inte fastnar i botten. Strö över vetemjölet och rör runt under 3 minuter.
Häll i vatten, buljong och vin. Smaksätt med salt och peppar. Låt koka med locket på glänt i 30-40 minuter.

 

Servera med hemmagjort vitlöksbröd (=min favorit).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *