Pastafesten fortsätter: Italienska bönbollar med pasta och tomatsås

tomatsas1

 

 

Jag fortsätter pastafiestan med att slänga ihop ett italienskt kalas med bönbollar gjorda på kidneybönor samt en enkel med löjligt god tomatsås. Pastan är från samma serie som senast, den här gången gjord på sojabönor. Matnörderi på hög nivå. Men självklart kan du servera den till vilken pasta som helst.

 

Många undrar hur man lyckas med sina bönbiffar/bollar. ”Vad gööör du för att de inte ska falla sönder?” Well…jag använder inte ägg som alla andra och det gör att bollarna blir fasta, knapriga och gosiga på samma gång.

 

 

Italienska bönbollar med pasta och tomatsås

 

Italienska bönbollar
2 burkar kidneybönor
1 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk oregano, torkad
½ tsk spiskummin
1 tsk rosmarin, torkad
1 tsk salt
svartpeppar

 

Tomatsås
2 burkar krossade tomater
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk torkad oregano
½ tsk strösocker
1 tsk salt
svartpeppar
1 kruka färsk basilika

 

Italienska bönbollar. Skölj kidneybönorna och låt rinna av något. Mixa sedan dem i en matberedare till en härlig puré. Lägg över i en bunke och tillsätt ströbröd, riven vitlök, oregano, spiskummin, rosmarin, salt och peppar. Blanda väl och rulla sedan till bollar. Stek i olivolja eller matolja.

 

Tomatsås. Hacka den gula löken och vitlöken fint. Stek försiktigt i olivoljan på medelhög värme. Löken ska inte få färg, bara bli vackert genomskinlig. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, oregano, strösocker, salt och peppar och låt puttra på under lock i 30 minuter. Hacka basilikan och blanda ner i tomatsåsen precis innan servering.

 

Jag brukar blanda tomatsåsen med pastan, men du kan självklart servera tomatsåsen vid sidan av. 🙂

22 reaktioner på ”Pastafesten fortsätter: Italienska bönbollar med pasta och tomatsås”

 1. Tummen upp för en fantastisk blogg. Allt, precis allt, du gör ser så oerhört gott ut! Imorgon ska jag ge mig ut på jakt i Götet efter bönpastan.

 2. Tummen upp för en fantastisk blogg. Allt, precis allt, du gör ser så oerhört gott ut! Imorgon ska jag ge mig ut på jakt i Götet efter bönpastan.

 3. Hej! Ett tips -skriv mängd i gram istället för antal burkar. Burkars storlek kan ändras… menar du de vanliga burkarna med 400g bönor i? Eller de små?
  Mvh Helena

 4. Hej! Ett tips -skriv mängd i gram istället för antal burkar. Burkars storlek kan ändras… menar du de vanliga burkarna med 400g bönor i? Eller de små?
  Mvh Helena

 5. Men, det är ju DU !!? Jag följde din ”bakblogg” förra åren och ramlade precis in här av en slump and there you were again.. Den här bloggen ser lika fin ut som din andra och jag ser fram emot att läsa alla recept. Tihi, flera månaders inlägg har jag framför mig. Yay.

 6. Men, det är ju DU !!? Jag följde din ”bakblogg” förra åren och ramlade precis in här av en slump and there you were again.. Den här bloggen ser lika fin ut som din andra och jag ser fram emot att läsa alla recept. Tihi, flera månaders inlägg har jag framför mig. Yay.

 7. Det var supergott! Bollarna och såsen passade väldigt bra ihop. Nästa gång kanske jag även mixar ner lite nötter eller frön för att få lite mer tugg i bollarna.

 8. Det var supergott! Bollarna och såsen passade väldigt bra ihop. Nästa gång kanske jag även mixar ner lite nötter eller frön för att få lite mer tugg i bollarna.

 9. Bollarna och såsen blev en riktigt succé här hemma. Mannen (med ursprung från medelhavet ;)) vräkte i sig hälften av bollarna innan servering. Blev först lite tveksam över en hel matsked oregano men det var ju helt perfekt. Detta ska lagas många gånger igen!

 10. Bollarna och såsen blev en riktigt succé här hemma. Mannen (med ursprung från medelhavet ;)) vräkte i sig hälften av bollarna innan servering. Blev först lite tveksam över en hel matsked oregano men det var ju helt perfekt. Detta ska lagas många gånger igen!

  1. Märkligt. Jag har fått både mejl och kommentarer om hur fantastiska är och hur usla de är. Vet inte vad som har gått fel faktiskt.

  1. Märkligt. Jag har fått både mejl och kommentarer om hur fantastiska är och hur usla de är. Vet inte vad som har gått fel faktiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *