Fettisdagen firas med en klassiker och en nykomling

semla1

 

Jag förstår om vissa tycker att semlor är ytterst simpla och allt för blyga i sin framtoning. Jag förstår att vetebulle, mandelmassa och vispgrädde låter ack så tråkigt…men ack så fel. Jag älskar nämligen semlor, har alltid gjort. Det är fortfarande mitt guilty pleasure och min absoluta favorit (…i smyg). I år gjorde jag två varianter: en klassisk semla och en semmelpaj med bakad mandelkräm. Problemet var att jag snart insåg att jag och sambo var ensamma med 20 små semlor och en tårta. Det delat på två är inte en ekvation jag vill lösa, så efter att ha frossat semlor tog jag med dem till Jonas syster och pojkvän.

 

Receptet på vetedegen är delvis lånat av kakmakerskan Mia Öhrn.

 

Semlor (ca 20 stora semlor OCH en semmeltårta)

150 g (mjölkfritt) smör
2 tsk kardemummakärnor (eller 1 tsk malen kardemumma)
5 dl sojamjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt

ca 14 dl vetemjöl

 

Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smält smöret tillsammans med kardemummakärnorna. Ta kastrullen från plattan och tillsätt sojamjölken. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt sedan strösocker, salt och nästan allt vetemjöl. Knåda degen i 10 minuter, antingen för hand, men helst i en hushållsassistent  (blir bättre då). Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

 

Dela degen på hälften. Rulla antingen 20 stora eller 40 små bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 40 minuter. Grädda i 175 grader, 8-10 minuter för små och 10-12 minuter för stora. Ta ut och låt svalna.

 

Mandelfyllning

250 g mandelmassa
1 dl sojagrädde

 

Mixa ihop allt i en matberedare et voila!

 

Topping
2 dl Alpros Airy & Creamy (bästa växtbaserade grädden)
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

 

Florsocker

 

Skär av toppen på vetebullarna. Gröp ut lite av underdelen och fyll med mandelfyllning. Vispa Alpros Airy & Creamy fast och fluffigt och söta med strösocker och vaniljsocker. Spritsa eller klicka grädden på semlorna, lägg på ett lock och pudra över florsocker.

 

semla2

 

Min andra variant är även min nya favorit. Om du har använt halva degen till vanliga semlor kan du använda halvan till den här semmelpajen. Bara kavla ut den hyfsat tunt och skär sedan ut en rundel, ca 26 cm i diameter (spelar inte så stor roll). Vik in en kant runt hela och lägg sedan över den i en springform eller pajform (så att den håller formen under jäsning och gräddning). Spritsa ner mandelfyllningen som du använde till semlorna ovan, låt allt jäsa i 40 minuter och grädda sedan i ca 30 minuter. På så sätt får du en mer pajliknande semla med bakad mandelkräm. Helt löjligt gott.

 

Servera med vispad Alpro Airy & Creamy, mandelflagor och pudrat florsocker.

4 reaktioner på ”Fettisdagen firas med en klassiker och en nykomling”

  1. Hej! Brukar kolla in din Bake-my-day och hittade nu hit oxå. Jättekul med dessa recept eftersom vi testar om sonen inte tål mjölk. Denna blogg alltså toppen! Och sist men inte minst: semmelpajen verkar vara ”to die for” 🙂

  2. Hej! Brukar kolla in din Bake-my-day och hittade nu hit oxå. Jättekul med dessa recept eftersom vi testar om sonen inte tål mjölk. Denna blogg alltså toppen! Och sist men inte minst: semmelpajen verkar vara ”to die for” 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *