Ingen grekisk middag utan (choklad)baklava!

baklava

 

När jag är på besök nere i Malmö har jag min standardrunda runt Möllevångstorget: Först falafel på ”Jalla Jalla” och sedan några baklavabitar på ett konditori jag aldrig kommer ihåg namnet på (eller aldrig har vetat). Baklava är verkligen en av mina favoriter, mycket därför att jag ääälskar filodeg. Filodeg finner du i kyldisken och gör Baklava till en av de enklaste bakverken att göra. Jag brukar göra en hyfsat klassisk med en blandning av mandel, cashew och pistagenötter, men den här gången festade jag till med en älskvärd chokladvariant.

 

Jag serverade den rumstempererad, rakt upp och ner, men den går att servera varm med glass om du vill.

 

Psst…jag använde mig av en liten glasform, men om du vill göra mer är det bara att dubbla receptet och använda dig av en stor gratängform istället. Det går inte att misslyckas. 🙂

 

Chokladbaklava (6 portioner)

3 dl blandade nötter (jag använde cashew, mandel och pekan)
100 g mörk choklad
½ dl strösocker
50 g (mjölkfritt) smör
100 g filodeg (några ark)

 

Sockerlag
3 msk strösocker
3 msk vatten

 

Rosta nötterna i en torr panna tills de får färg. Hacka nötterna och chokladen fint och blanda med strösockret. Smält smöret.
Skär till filodegen i ark som är lika stora som formen du använder. Lägg ett ark i botten och pensla sedan med smör. Lägg på ett nytt ark och pensla med smör. Upprepa en gång till så att du har tre lager filodeg. Fördela hälften av nöt- och chokladblandningen. Upprepa med tre nya lager filodeg, pensla mellan varje. Fördela resterande nöt- och chokladblandning och avsluta med några ark filodeg (pensla mellan varje). Skär allt i rutor med hjälp av en vass kniv. Du måste skära den göra gräddningen, efter är det nämligen jättesvårt att få till snygga rutor…ja, eller rutor över huvudtaget. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Den ska få fin färg.
Koka ihop strösocker och vatten till lagen. Så fort du tagit ut baklavan ur ugnen häller du den heta sockerlagen över baklavan. Låt svalna något innan du serverar. 🙂

10 reaktioner på ”Ingen grekisk middag utan (choklad)baklava!”

 1. Hej på dig! Jag älskar Baklava! Har aldrig bakat dom med choklad men ska testa det.
  Vilka fantastiska recept som jag hittade här. Finns det någon chans att du ska ge ut någon receptbok? Det skulle bli succé tror jag 🙂

 2. Hej på dig! Jag älskar Baklava! Har aldrig bakat dom med choklad men ska testa det.
  Vilka fantastiska recept som jag hittade här. Finns det någon chans att du ska ge ut någon receptbok? Det skulle bli succé tror jag 🙂

 3. Älskar baklava och älskar choklad så detta recept verjar ju underbart! Tack för en väldigt inspirerande och fin blogg!

  Marie

 4. Älskar baklava och älskar choklad så detta recept verjar ju underbart! Tack för en väldigt inspirerande och fin blogg!

  Marie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *