Vegankost kommer allt som oftast upp under middagar och fester. Det brukar mötas med nyfikenhet, medan andra blir näringsfysiologer och kör stenålders argument om proteinintag bla bla. På en fest var det någon som efter ett mindre skrattanfall utbrast: ”Vad äter ni dåååå? Typ…gröna saker? Mmm…gröna saker kan ni väl äta!?”
Varpå jag svarade torrt: ”Mmm…gröna saker är en utmärkt minnesregel”.
Sen insåg jag att min mat ironiskt nog inte brukar vara grön…inte alls faktiskt. Så det måste jag ju ändra på, annars kan ju folk bli misstänksamma. Det här är ju trots allt vegomat! Därför gjorde jag den här brutalt goda edamamepeston som jag serverade med pasta (gigantiska pastasnäckor) och rostade pumakärnor. Om du får pumpafrön över så ät dem som godis, jag kan nämligen inte sluta knapra på dem.
Psst…edamamebönor finns i frysdisken och går även under namnet ”gröna sojabönor”.
Psst…det tog mig 1 minut att mixa ihop peston…bara så att du vet. 🙂
Edamamepesto med pasta och rostade pumpakärnor (4 portioner)
1 ½ dl sötmandel
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
saften från ½ citron
1 dl olivolja
1 dl sojamjölk, eller vatten
400 g edamamebönor (gröna sojabönor)
salt och peppar
Pasta
1 dl pumpakärnor
Släng ner sötmandel i en matberedare och mixa till ett fint pulver. Tillsätt basilika, vitlöksklyftor, citronsaft , sojamjölk (eller vatten) och olivolja. Mixa lite till. Tillsätt nu de tinade edamamebönorna, salt och peppar och mixa till en fin pesto. Salta och peppra generöst tills du är nöjd.
Koka pastan. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna (de kommer att smaka galet mycket godare då).
Blanda pastan med peston och strö över pumpakärnorna precis innan servering. Enkelt va? 🙂
Ser helt underbart gott ut! 🙂
Ser supergott ut, jag undrar bara vart sojamjölken/vattnet ska vara?
Ooops, det missade jag visst. Spelar ingen roll egentligen, ner ska den. Häll ner tillsammans med olivoljan. 🙂
Tack, det här receptet hamnar granterat på matlistan i veckan!
Härligt! 🙂
Ser supergott ut, jag undrar bara vart sojamjölken/vattnet ska vara?
Ooops, det missade jag visst. Spelar ingen roll egentligen, ner ska den. Häll ner tillsammans med olivoljan. 🙂
Tack, det här receptet hamnar granterat på matlistan i veckan!
Härligt! 🙂
Måste man skala edamamsarna?
Nope, inte om de är skalade. Dumt svar, jag vet. Men oftast säljs de skalade, köp dem. Annars ligger de i skidor och då måste du pilla en massa.
Måste man skala edamamsarna?
Nope, inte om de är skalade. Dumt svar, jag vet. Men oftast säljs de skalade, köp dem. Annars ligger de i skidor och då måste du pilla en massa.
Jag gjorde en himla massa av den här peston, det är himla smarrigt att ha på mackan! Släng på lite groddar eller nån tomatskiva.
Alltså…jag har den på allt! haha. Så galet god.
Jag gjorde en himla massa av den här peston, det är himla smarrigt att ha på mackan! Släng på lite groddar eller nån tomatskiva.
Alltså…jag har den på allt! haha. Så galet god.