Min absoluta favoritröra: Vita bönor från Toscana

Crostini
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Första gången jag gjorde den hör bönröran var för att imponera på mina svärföräldrar. Jag gjorde en meny helt från The Mozza Cookbook och förrätt var rostat bröd med just vita bönor från Toscana. Den innehåller mycket av allt, ska koka en bra stund…men jäklar vad gott det är. Trodde inte att vita bönor kunde bli så smakrika, det är verkligen helt tokigt. Snälla, testa det här receptet en gång, och hör av dig om du inte stämmer in i lovsången. 😉

 

Vita bönor från Toscana (The Mozza Cookbook)

2 ½ dl små vita bönor
2 stora morötter, skalade och halverade
2 selleristjälkar, halverade
16 vitlöksklyftor (tro mig, det är värt det)
½ gul lök
2 torkade chilifrukter (jag kör utan)
1 dl olivolja
2 tsk salt

 

Börja med att blötlägga bönorna i 4-8 timmar (eller över natten).
Släng ner bönorna i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker bönorna med ca 3 cm. Inte mer! Kasta ner morötter, selleristjälkar, vitlöksklyftor, gul lök, chili, olivolja och salt. I receptet vill de att man virar in alla grönsaker i en duk, men jag brukar bara låta de simma fritt och sedan plocka upp dem.
Låt allt koka upp, sänk värmen, och låt sjuda i all från 1-4 timmar. Smaka på bönorna, de ska vara riktigt mjuka. Fyll på med vatten om det behövs, men aldrig mer än att det täcker med ca 2 cm.
När bönorna är klara silar du ner kokvätskan i en bunke och lägger bönorna i en matberedare. Fiska upp alla grönsaker och kryddor och släng. Mixa bönorna till en slät puré, späd med kokvätska om det behövs. Ibland när jag är på det humöret brukar jag mixa bönorna med en stavmixer, det går superenkelt.

 

Tänk på att bönpuréen sätter sig när den svalnar, så spara gärna lite kokvätska att späda purén med senare.

 

Låt allt svalna till rumstemperatur och servera den sedan till allt och lite till. Förvara i en tättslutande burk i kylskåpet. Och just ja, tacka mig sen…och Nancy Silverton som står bakom receptet.

 

————————————————————————————————————

 

Crostini

 

The first time I made these beans alls toscana was to impress my in-laws. And boy, did I! The recipe is from ”The Mozza Cookbook” and I beg you to try this once. I didn’t think that white beans could taste this good!

 

White beans alla toscana

2 ½ dl /1 cup dried white beans
2 large carrots, peeled and halved
2 celery ribs, halved
16 garlic cloves (believe me, it’s worth it)
½ yellow onion
2 dried arbol chiles
1 dl / ½ cup olive oil
2 tsp salt

 

Soak the beans in water for 4-6 hours or over night. Put them in a large saucepan with enough water to cover by 1 ½ inches (not more!). Wrap the carrots, celery, garlic cloves, onion and chiles in a cheesecloth. If you don’t have one, just drop them in and pick them up later.
Add the vegetables, stir in the oil and salt and bring the water to a boil. Reduce heat and simmer the beans for 1-4 hours. They should be soft and tender. Add more water if needed, but not more than 1 ½ inches.
Pick pup the vegetables and drain the beans, reserving the cooking liquid.
Transfer the beans to a food processor and blend. It should become a nice purée. Add cooking liquid if needed. Done!

 

I store mine in a airtight container in the fridge.

3 reaktioner på ”Min absoluta favoritröra: Vita bönor från Toscana”

  1. jag undrar, om man absolut, absolut, absolut inte tycker om selleri (typ på nivån att man inte kan äta ketchup eller grillkrydda med selleri i), är det då värt att försöka sig på den här röran och typ.. ersätta sellerin med nåt annat? eller blir det liksom inte samma sak då?

    1. haha…jag tänkte samma sak! Är inte heller ett fan av selleri, men tycker inte att man smakar något av den när den bara är en del av koket. Du plockar ju bort den sen. Men annars kan du hoppa över den, tror inte det ger en dramatisk skillnad. 🙂

  2. Jag håller med dig!!! Sjukt god röra. Kommer bli nya hummusen hemma hos mig. Tack för det receptet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *