Mexikansk chokladkaka…för det är du värd!

1
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Imorgon är det måndag igen…suck…så varför inte avsluta helgen med en sprakande god mexikansk chokladkaka? Det är väl rimligt? Det här receptet kommer från restaurangen Candle 79 i New York. Jag skulle nog köra på lite mer kryddor i kakan, men här får du receptet som det står i boken. Och jaaa, lönnsirap är dyrt som guld, men det gör verkligen den här kakan så förbaskat god.

 

Receptet ger två kakor, men du kan självklart halvera om du känner för det. Jag frös in en kaka som jag tänker ta fram nästa gång jag får oväntat besök.

 

Mexikansk chokladkaka (2 st)

2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
¾ tsk bakpulver
1/8 tsk kanel
1/8 tsk anchochilipulver
1/8 tsk bikarbonat
2 ½ dl sojamjölk
1 dl lönnsirap
1 dl neutral matolja
½ dl strösocker
1 tsk äppelcidervinäger
Chokladsås

2 ½ dl sojamjölk
1 dl lönnsirap
3 ½ dl chocolate chips (250 g mörk choklad)

 

Sätt ugnen på 175 grader. Olja två springformar, 22-23 cm i diameter.

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, kanel, anchochilipulver och bikarbonat i en skål. Blanda i en annan skål ihop sojamjölk, lönnsirap, olja, strösocker och vinäger.

Rör ner de sojamjölksblandningen i vetemjölsmixen. Vispa runt med en ballongvisp så att alla klumpar försvinner.

Fördela smeten i de två formarna och grädda i ca 35 minuter. Ta ut och låt svalna.

 

Nu till chokladsåsen. Värm sojamjölken i en kastrull tills den blir varm, men inte kokar. Häll över i en mixer eller matberedare. Tillsätt lönnsirap och choklad och mixa slät (Jag hällde över allt i en skål och körde med en stavmixer, det kändes enklare).

Servera chokladkakan med chokladsåsen och eventuellt en skopa vaniljglass (tofu). Jag lyxade till det med lite pekannötter, men det behöver inte du göra.

 

————————————————————————————————————-

 

1

Mexican Chocolate Cake (From Candle 79 Cookbook)

1 cup flour
1/2 cup cocoa powder
3/4 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon cinnamon
1/8 teaspoon ancho chile powder
1/8 teaspoon baking soda
1 cup soy milk
1/2 cup maple syrup
1/2 cup safflower oil
1/4 cup unrefined sugar
1 teaspoon apple cider vinegar

 

Chocolate sauce
1 cup soy milk
1/2 cup maple syrup
1 1/2 cups vegan semisweet chocolate chips

 

Preheat the oven to 350 degrees. Brush two 9-inch round cake pans with safflower oil and set aside. If making cupcakes, brush a 12-cup muffin pan with safflower oil or line with cupcake papers.

 

In a large bowl, combine the flour, cocoa, baking powder, cinnamon, ancho powder and baking soda and mix well. in a separate bowl, combine the soy milk, maple syrup, safflower oil, sugar and vinegar and mix well.

 

Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir to combine.

 

Divide the batter between the prepared pans and bake for 35 minutes, until a cake tester comes out clean. Cool in the pans on wire racks. Cupcakes will take less time to bake.

 

Meanwhile, to make the sauce, heat the soy milk in a saucepan over medium heat until very warm but not boiling. Transfer to a blender. Add the maple syrup and chocolate chips and blend until smooth.

 

Cut the cakes into wedges, drizzle with the sauce, and serve.

 

Makes 2 cakes.

5 reaktioner på ”Mexikansk chokladkaka…för det är du värd!”

 1. Känner ett spontant JA tätt följt av NEJ NEJ NEJ när jag läser det här receptet. Om jag lagar din mexikanska chokladtårta så kommer jag äta ihjäl mig och dö mexikanska chokladtårtedöden. Verkar gudomlig!

  1. alltså…ja! Men bjud andra på den. Jag gjorde ju misstaget att göra den till mig och min sambo, så jag krängde ju halva själv.

 2. En liten fråga av en som inte kan något om vegan-mat. Men är choklad verkligen vegan? Innehåller inte choklad, även mörk choklad, mjölk? Eller finns det vegan-choklad och hur ser den ut och var hittar man den?

  1. Hej!
   Bra fråga! Jag var lite förvirrad i början också. Bra, mörk choklad innehåller inte mjölk…oftast. Jag har även hittat superbillig 70% mörk choklad som är mjölkfri, så det är bara att kolla. Lindts mörka choklad innehåller tex. bara ”spår av mjölk”, vilket är ok för mig.

   1. Lägger mig i lite här nu 🙂 ”Spår av mjölk” betyder att i samma maskin eller lokal tillverkas även produkter som innehåller mjölk, så för den som är väldigt allergisk kan detta spela roll. Jag anser att dessa produkter är veganska, eftersom det inte använts mjölk i tillverkningen av dem (vilket ju är det viktiga i sammanhanget).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *