Fredagsmys med tacopaj!

taco1
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

taco4 copy

Mitt mål är att få fler att skära ner på kött, så vad är mitt första tips? Byt ut köttfärsen mot sojafärs!!! Svenskar måste äta mest färs i världen och i saker som köttfärssås, lasagne, piroger, pajer och tacos där man ändå inte smakar någon skillnad. Plus att sojafärs innehåller lika mycket protein som köttfärs, och folk verkar smått besatta av sånt.

Jag vill även laga mat som folk i sin tur är intresserade av att laga, så jag gick in på Tasteline för att se att det mest söka receptet….tadaaa…är tacopaj! Tacopaj! Jag älskar ju tacopaj! OCH det blir super utan kött.

Min tacopaj är toppad med en blandning av (mjölkfri) ost, Alpros tjocka naturella yoghurt, vitlök och paprika. Ah! Så gott!

Tips! Alpros yoghurt finns i kyldisken i princip över allt. Mjölkfri ost finns i välsorterade matbutiker, eller så gör du som jag och beställer från nätet, från tex. Veganlife eller Goodstore. (Pssst…hittar du ingen ost så gör täcket utan, blir fortfarande galet gott)

 

 

 

 

Tacopaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl (byt ut hälften mot fullkornsvetemjöl om du vill känna dig hälsosam)
150 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
3 msk vatten

 

Fyllning
500 g sojafärs (eller motsvarande mängd frystorkad färs som du kokar själv)
1 påse Santa Maria Taco kryddmix
1 dl vatten
1 dl majskorn på burk

 

Paprika- och osttäcke
1 dl riven (mjölkfri) ost
2 dl tjock sojayoghurt, tex. Alpros
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk paprikapulver
1 krm salt

 

1-2 paprikor i tunna skivor

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med pajdegen. Dela smöret i mindre bitar och mixa i en matberedare (eller nyp ihop med fingrarna i en bunke). Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills det går ihop till en deg. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och pressa ihop till en boll. Kavla ut så att den får plats i din pajform. Min form var 26-28 cm i diameter. Klä formen med pajdegen, snygga till kanterna och pricka sedan botten med en gaffel.
Pressa ner ett ark aluminiumfolie i formen och fyll på med torkade ärtor. Detta förhindrar att degen puffar upp sig i mitten och rasar längs kanterna.
Förgrädda pajskalet i 8 minuter. Ta ut och lyft bort aluminiumarket med de torkade ärtorna. Sätt in pajskalet i ugnen igen och grädda i ytterligare 5 minuter.

Stek under tiden sojafärsen i lite matolja. Tillsätt kryddmixen och vattnet. Låt koka in något. Ta stekpannan från plattan och vänd ner majskornen.

Fyll pajskalet med färsmixen.

Blanda ihop samtliga ingredienser till paprika- och osttäcket och bred ut över köttfärsen. Toppa med paprikaskivor.

Grädda tacopajen i 30-40 minuter, eller tills den har fått en fin färg. Servera genast!

 

————————————————————————————————————-

taco1

 

My goal is to get more people to cut back on meat, so what’s my first tip? Replace ground beef with soya mince! Swedes must eat the most minced meat in the world and in things like bolognese, lasagna, pies and tacos where they don’t even would taste any difference. Plus, soya mince contains as much protein as meat, and people seem somewhat obsessed with that stuff.

The most search for recipe on Tastline.se, Swedens biggest food site is…taco pie! I love the tacopaj! AND it tastes super without meat.

My tacopaj is topped with a mixture of (non-dairy) cheese, thick plain soy yogurt, garlic and ground paprika. Ah! So good!

Taco pie

Pi edough
3 dl/1 ¼ cup plain flour (replace half the whole wheat flour if you want to feel healthier)
150 g dairy free butter
3 tbsp water

Filling
500 g soya mince (or the equivalent amount of freeze dried mince that you cook yourself)
1 bag of taco spice mix
1 dl water
1 dl/½ cup corn kernels, canned

Topping
1 dl/½ cup grated (dairy-free) cheese
2 dl/1 cup thick soy yogurt
1 clove of garlic, minced
½ teaspoon paprika
1 pinch of salt

1-2 peppers into thin slices

Preheat the oven to 225 degrees.
Start with the pie dough. Cut the butter into small pieces and blend in a food processor (or use your fingers). Add the water and continue mixing until it becomes a dough. Put the dough on a floured surface and press together into a ball. Roll out so that it can fit in your pie plate. My plate was 26-28 cm in diameter. Press out the dough in the pie plate, trim the edges and prick the bottom with a fork.
Press down a sheet of aluminum foil over the dough and fill with dried peas or beans. This prevents the dough from puffing up in the middle and the edges from falling down.
Pre-bake the pie crust for 8 minutes. Take out and remove the aluminum sheet with the dried peas. Place the pie crust in the oven and bake for another 5 minutes.

Fry the soya mince in frying pan. Add the spice mix and water. Let the water boil down a little. Remove the pan from the heat and stir in the corn.

Fill pie shell with the mince mix.

Mix together all the ingredients to the topping and spread over the mince. Top with bell pepper slices.

Bake taco pie for 30-40 minutes, or until it’s golden brown. Serve immediately!

<!–

8 reaktioner på ”Fredagsmys med tacopaj!”

  1. Jag älskar dig! En bakblogg och en vegansk! Åh!
    Kommer göra allt för att få dig att stå för cateringen på mitt bröllop om sisodär en 5 år.
    Håller verkligen med föregående kommentator ang din attityd till att minska köttätandet. Nej, inget som haft en mamma på bordet!
    Tack!

  2. Men alltså… VARFÖR har jag inte tänkt på det tidigare! Upplevde ett slå-sig-för-pannan-moment när jag insåg hur enkelt det skulle vara att bara byta ut köttfärsen mot sojafärs. Här hemma bestämde vi oss för någon månad sedan för att försöka skära ner på nötkött. och inte ersätta det med andra djur, utan med vegetariska alternativ (därav massa surfande för inspiration). Och försöka hitta ekologiskt nötkött om vi valde att äta det ändå.

    Men om vi byter färs i bolognese, tacos och vårrullar mot sojaalternativ så kommer vi åt ÄNNU ett område, utan att egentligen behöva ändra så mycket.

    Borde ju kunna appliceras på korv också egentligen…

    Tack för ögonöppnaren!

  3. Hej hej, har du tänkt på att man enkelt kan göra ”tacofärs” på röda linser med tacokrydda! Kokar linserna med kryddan i från början tills de är mjuka nog! Återkommande klassiker i vårt studentgäng!!

Lämna ett svar till Linnéa Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *