CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH
Ibland får jag cravings…alltså…c-r-a-v-i-n-g-s. Och när jag är som mest besatt finns det få saker som slår kombinationen choklad, banan, kola och pekannötter. Det är bara så galet gott.
Den här desserten vilar på en rundel smördeg. Många vet inte om att den smördegen som säljs i butik oftast är helt vegan, vilket såklart är fantastiskt. Att du slipper kavla smördeg gör den här desserten härligt nog ännu enklare.
Smördegen som finns i kyldisken kommer i ett stort utkavlat ark och känns smidigast enligt mig. Om du köper fryst smördeg, som kommer i små rektangulära ark, så grädda de som de är och toppa sedan med allt gott nedan. Det är bara onödigt att tina, knåda ihop och kavla ut. De blir ju lika goda, rund som rektangulär.
Receptet är inte skrivet i sten. Det är lite som marängsviss – ta mycket av allt och det blir godare helt enkelt.
Smördegsbomb med kola, banan, choklad och pekannötter
1 paket färdig smördeg
Kolasås (går att dubbla…och tredubbla också för den delen)
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl sojamjölk (sötad eller osötad spelar ingen roll)
2 msk mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
1 banan
1 dl pekannötter
25 g mörk choklad
Använder du smördegen på rulle kan du skära ut en snygg stor rundel ur den och lägga på en bakplåtspappersklädd plåt. Om du använder fryst lägger du ut så många ark du tycker är lagom på plåten. Grädda i 15-20 minuter tills smördegen puffat upp och fått fin färg.
Gör kolasåsen under tiden. Blanda ihop strösocker, ljus sirap och sojamjölk i en kastrull. Koka upp och låt bubbla på i 10 minuter. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna.
Skiva bananen. Rosta pekannötterna i en torr stekpanna och hacka sedan grovt. Hacka eller riv den mörka chokladen.
Nu dags att lägga ihop allt. Börja med att bre ut kolasåsen över smördegen. Toppa med bananer, sedan pekannötter och choklad. Ät och njut utan smak och samvete!
Om du vill göra presentationen ännu mer spektakulär kan du kolla in min bakblogg www.bakemyday.se.
————————————————————————————————————-
Sometimes I get cravings … I mean … c-r-a-v-i-n-g-s. And there are few things that beat the combination chocolate, banana, caramel and pecans. It’s just so crazy good.
This dessert are based on a round of puff pastry. Many do not know that the puff pastry sold in stores usually are completely vegan, which of course is fantastic.
The recipe is not written in stone. Take more of what you like and it will be even tastier.
Puff pastry with caramel, banana, chocolate and pecans
1 package puff pastry dough
Caramel sauce (can be doubled … and tripled for that matter)
1 dl / ½ cup granulated sugar
1 dl / ½ cup light corn syrup
1 dl / ½ cup soy milk (sweetened or unsweetened doesn’t matter)
2 tablespoons dory-free butter
1 banana
1 dl / ½ cup pecans
25 g / 1 oz dark chocolate
Put the puff pastry on a baking sheet. You can rather make several small puff pastry rounds or one big. Bake for 15-20 minutes until the dough is nicely puffed up and golden.
Make the caramel sauce. Mix together granulated sugar, light corn syrup and soy milk in a saucepan. Bring to a boil and let bubble for 10 minutes. Remove from heat and stir in the butter. Pour the caramel sauce into a bowl and let cool.
Slice banana. Toast the pecans in a dry pan and then chop coarsely. Chop or grate the dark chocolate.
Now it’s time to put it all together. Start with spreading the caramel sauce over the puff pastry. Top with bananas, then pecans and chocolate. Eat and enjoy!