Sanslöst god svartpeppartofu

Svartpeppartofu
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Okej, jag har länge haft problem med tofu. Ute på restauranger har jag ibland fått fantastisk tillagad tofu, ibland hemsk. Hemma har tofutrixandet uteslutande resulterat i beiga rätter utan smak. Så ja, jag letar minst sagt efter klockrena tofurecept. Som en gåva från Gud hittade jag det här receptet på svartpeppartofu i Yotam Ottolenghis ”Plenty”. Det här är bland det godaste jag har ätit! På riktigt! Jag lagade det två dagar i rad bara för att jag saknade det, så bjud det här på tofutvekande vänner.

Problem! I den svenska översättningen står det ”majsmjöl” (vilket jag använde), men i det engelska originalet står det ”cornstarch” vilket är maizena. Märkligt märkligt, men som sagt, jag gjorde det med majsmjöl och blev förälskad.
Tips! Andra gången dubblade jag såsdelen för den är så gudomligt god.
Tips! Ersätt inte ketjap manis med något, den är ett måste! 🙂
Tips! 800 g tofu räcker till fler än 4 personer.

OBS! Folk har hört av sig om att 8 chilifrukter blir alldeles för starkt, så ta hälften om du vill bara på den säkra sidan.

 

Svartpeppartofu (4 portioner)

800 g fast tofu
matolja, till stekning
majsmjöl, till panering
150 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
12 schalottenlökar, finskivade
8 röda chilifrukter, finskivade (jag skrapade bort kärnorna, ville inte ha det för starkt)
12 vitlöksklyftor, pressade
3 msk finhackad eller riven färsk ingefära
3 msk söt soja (ketjap manis)
3 msk ljus soja
4 tsk mörk soja
2 msk strösocker
5 msk grovmalna svartpepparkorn (använd mortel eller kryddkvarn)
16 späda salladslökar, strimlade

 

Börja med tofun. Hetta upp ett halvcentimetersdjupt lager olja i en stor stekpanna. Skär tofun små kuber. Vänd bitarna i majsmjöl, skaka av överflödigt mjöl och lägg sedan ner dem i den heta oljan. Fritera tofun i omgångar så att det inte blir för trångt i pannan. Vänd dem med jämna mellanrum tills de har fått en tunn, gyllenbrun skorpa runt om och låt de sedan rinna av på hushållspapper.

 

Töm och torka ur pannan, ställ tillbaka den på plattan och smält smöret. Lägg i schalottenlök, chili, vitlök och ingefära. Stek på låg till medelhög värme i ungefär 15 minuter, tills ingredienserna är blanka och helt mjuka. Rör om då och då. Tillsätt sedan all soja och sockret, rör om och häll i den grovmalna pepparn.

Låt tofun värmas i såsen i någon minut och rör slutligen ner salladslöken. Servera varmt med kokt ris.

 

————————————————————————————————————-

 

Svartpeppartofu
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Ok, I have had problems tofu for a long time. I have eaten great tofu at restaurants but never accomplished anything at home worth celebrating. Like a gift from above I found this recipe of Black pepper tofu in Yotam Ottolenghis ”Plenty”. This could be the most delicious I have ever tasted! For real! I made it two days in a row just because I craved it.

 

Tip! The second time I doubled the amount of sauce because it was sooo good.
Tip! Do not substitute ketjap manis with anything, it is a must! 🙂
Tip! 800 g tofu is enough for more than 4 people.

 

Black Pepper Tofu from ”Plenty” (Serves 4)

800 g / 1 ¾ lbs firm tofu
Vegetable oil for frying
Cornstarch to dust the tofu
11 tbsp / 150 g butter
12 small shallots (12 ounces in total), thinly sliced
8 fresh red chiles (fairly mild ones), thinly sliced
12 garlic cloves, crushed
3 tbsp chopped fresh ginger
3 tbsp sweet soy sauce (kecap manis)
3 tbsp light soy sauce
4 tsp dark soy sauce
2 tbsp sugar
5 tbsp coarsely crushed black peppercorns (use a mortar and pestle or a spice grinder)
16 small and thin green onions, cut into 1 1/4-inch segments

 

Start with the tofu. Pour enough oil into a large frying pan or wok to come 1/4 inch up the sides and heat. Cut the tofu into large cubes, about 1 x 1 inch. Toss them in some cornstarch and shake off the excess, then add to the hot oil. (You’ll need to fry the tofu pieces in a few batches so they don’t stew in the pan.) Fry, turning them around as you go, until they are golden all over and have a thin crust. As they are cooked, transfer them onto paper towels.

 

Remove the oil and any sediment from the pan, then put the butter inside and melt it. Add the shallots, chiles, garlic and ginger. Sauté on low to medium heat for about 15 minutes, stirring occasionally, until the ingredients have turned shiny and are totally soft. Next, add the soy sauces and sugar and stir, then add the crushed black pepper.

 

Add the tofu to warm it up in the sauce for about a minute. Finally, stir in the green onions. Serve hot, with steamed rice.

27 reaktioner på ”Sanslöst god svartpeppartofu”

 1. Jag gillade också den här rätten! Otto* är en gud.

  En favorit hos oss är rökt tofu. Stekt med sesamolja, tamari och ev rostade sesamfrön t ex men funkar förstås även till annat (t ex carbonara).

  Ser ut att bli en finfin blogg! x

 2. Men jösses, hur kan jag ha missat det här, jag älskar allt som har med asiatisk svartpepparmat att göra så det här lär vara fantastiskt.

  Det är ju som en tofuvariant på det här:
  http://marcomanieri.se/?p=439
  Det måste man ju prova.

  I övrigt, bara äta skivad marinerad tofu på en smörgås med ajvar relish och krasse eller ruccola är ett simpelt sätt att bli vän med denna underbara råvara.

 3. Men jösses, hur kan jag ha missat det här, jag älskar allt som har med asiatisk svartpepparmat att göra så det här lär vara fantastiskt.

  Det är ju som en tofuvariant på det här:
  http://marcomanieri.se/?p=439
  Det måste man ju prova.

  I övrigt, bara äta skivad marinerad tofu på en smörgås med ajvar relish och krasse eller ruccola är ett simpelt sätt att bli vän med denna underbara råvara.

 4. Det var jättegott! Älskar verkligen tofu. Men använde Maizena som jag hade hemma istället för att köpa majsmjöl. Dock blev det en väldigt mjuk konsistens på tofun (inte så att den gick sönder, den blev bara ganska mjuk rakt igenom). Jag brukar gilla ganska hårt friterad tofu, hur blev hårdheten på er?

  1. Hmmm…min blev knaprig. Väldigt knaprig! Jag tycker precis som du, att de ska vara ganska hårt friterade. Hm, vet inte varför dina blev som de blev, tror det bara handlar om att steka de ännu hårdare nästa gång.

 5. Oj, det var alldeles för mycket svartpeppar! Tycker den tog över helt. Min flickvän gav upp och åt rester i stället 🙂 Väldigt goda smaker där under dock! Ska göra ett nytt försök nästa vecka, men kanske med 5 tsk i stället för msk. Gillar bloggen mycket för övrigt – väldigt inspirerande.

  1. Oj, vad synd. Men som jag skrev före receptet så går det bra att minska på ingredienserna. Det är ju från en kokbok och jag skrev av det precis som det är angivit i boken. Har förstått att det är för starkt för vissa. :/ Men jag älskar det! 🙂

 6. Otroligt gott! Lagade det igår och kommer att laga det igen imorgon. Så goda smaker. Smakade av under tiden jag hade i peppar så det blev så mycket pepparsmak som jag ville ha 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *