Falafel värdig ett vegorike!

falafel
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Jag må bo i Stockholm men är född och uppvuxen i falafelns stad: Malmö. Jag känner igen en bra falafel bara genom att kisa lätt och vidga näsvingarna och det här kan vara den mest lagade vardagsmaten i mitt liv just nu. Kopplar ni? Den är alltså kalasgod! Jag brukar göra dubbel sats, forma små falafelbollar och sedan frysa in dem i lager i stora plastlådor. Bara att ta fram och steka på.

 

Tips! Jag använder mig av en glasskopa för att få lika stora falafelbollar. Det är bara att klicka ner dem på en skärbräda och trycka till dem med handen, sen är de klara. Går supersnabbt! Paprikasåsen klarar man sig utan, men om du tar dig tid att rosta paprikor så kommer du gråta tårar av lycka. Min sambo ääälskar den, och han är kräsen som f-n.

 

Receptet är förresten från Candle 79’s kokbok.

 

Falafel

2 ½ dl torkade kikärtor
4 msk olivolja
1 ½ dl gul lök, finhackad
1 ½ dl stjälkselleri, finhackad
¾ dl vetemjöl
2 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
1 msk rökt paprikapulver (vanligt paprikapulver går utmärkt)
1 tsk salt
1 tsk malen spiskummin

Blötlägg kikärtorna över natten (ca 8 timmar) i rikligt med vatten. Häll bort vattnet och skölj kikärtorna. Lägg de nu i en kastrull och täck med rikligt med vatten. Koka upp och låt koka i ca 1 timme, eller tills de blir mjuka.
Värm olivoljan i en stekpanna satt på medelhög värme. Tillsätt löken och stjälksellerin. Låt steka utan att ta färg tills allt blir mjukt och lätt genomskinligt. Mixa under tiden kikärtorna hyfsat fint i en matberedare. Gör det i omgångar, brukar bli lättast så. Häll över de mixade kikärtorna i en stor skål. Tillsätt vetemjöl, persilja, kryddor samt lök och selleriblandningen. Rör om väl. Tillsätt eventuellt lite vatten om ”degen” känns för torr.

 

Jag använder mig som sagt en glasskopa för att skopa upp perfekta bollar. Tryck till dem i skopan så att de blir lite kompaktare och klicka sedan ut dem på ett bakplåtspapper eller skärbräda. Tryck till de lätt. Färdiga! Nu kan du antingen steka dem i rikligt med rapsolja eller olivolja, eller frysa in dem.

 

Paprika- och currysås

3 röda paprikor
1 msk olivolja + extra
½ dl neutral olja
1 ½ dl gul lök, hackad
2 ½ dl kokosmjölk
1 tsk curry
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
3 msk tomatpuré
eventuellt en liten näve finhackad koriander

 

Sätt ugnen på 175 grader. Halvera paprikorna och ta ut kärnhuset. Lägg de på en plåt med utsidan uppåt. Pensla med olivolja och låt de sedan rostas i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut dem och lägg genast över dem i en skål och täck med plastfolie. När de har svalnat något drar du enkelt av skalet på paprikorna.
Stek den hackade löken fint i den neutrala oljan. Den ska inte få färg, bara bli mjuk och genomskinlig. Släng nu nu ner paprikor, lök, kryddor, kokosmjölk och allt annat i en matberedare och mixa slät. Häll över såsen i en kastrull och låt den sjuda i ca 15 minuter. Salta och peppra om du tycker att det behövs.

 

————————————————————————————————————-

 

falafel

 

I was born in Malmö, Sweden. Malmö is known for having falafel restaurants everywhere! So yeah, I love it. This recipe is from ”Candle 79’s Cookbook” and I usually make a double batch.
Form the falafel mix with a ice cream scoop, it’s really easy! 🙂

 

Moroccan-Spiced Chickpea Cakes (Well…falafel)

2 ½ dl / 1 cup dried chickpeas
4 tbsp olive oil
1 ½ dl / ½ cup yellow onion, finely chopped
1 ½ dl / ½ cup celery, finely chopped
¾ dl / 1/3 cup flour
2 tablespoons parsley, finely chopped (frozen is fine)
1 tablespoon smoked paprika (or plain ground paprika)
1 teaspoon salt
1 teaspoon ground cumin

Soak the chickpeas overnight (about 8 hours) in plenty of water. Drain and rinse. Put in a big pot, cover with plenty of water and bring to a boil. Let simmer for about 1 hour, until soft. Heat the olive oil in a skillet set over medium heat. Add the onion and celery. Let fry without getting any color until everything is soft and slightly translucent. Mix the chickpeas in a food processor. Do it in batches, it’s easier. Pour the mixed chickpeas into a large bowl. Add the flour, parsley, spices, onion and celery. Stir well. Add a little water if the mixture feels to dry.

I use an ice cream scoop to form perfect cakes.

Fry the falafel in a pan until they get nicely golden brown.

 

Roasted bell pepper and curry sauce

 

3 red bell peppers
1 tbsp olive oil + extra
¾ dl / ½ cup neutral oil
1 ½ dl / ½ cup yellow onion, chopped
2 ½ dl / 1 cup coconut milk
1 teaspoon curry powder
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon salt
3 tablespoons tomato paste
a small handful of finely chopped cilantro

Preheat the oven to 175C/375F. Divide the peppers in half and remove the core. Lay them on a baking sheet, outside up. Brush with olive oil and let them then roast in the oven for about 40 minutes. Take them out and immediately put them into a bowl and cover with plastic wrap. When they have cooled slightly, pull of the skin.
Fry the finely chopped onion in the neutral oil. It should not get any color, just become soft and translucent. Throw down the peppers, onions, spices, coconut milk and everything else in a food processor and blend until smooth. Pour the sauce into a saucepan and simmer for about 15 minutes. Add salt and pepper if you want.

<!–
Nu kan du antingen<!–
_

6 reaktioner på ”Falafel värdig ett vegorike!”

 1. Funkar det inte med kikärtor på burk??? Befinner mig i thailand och än så länge har jag inte hittat just kikärter som är torra, bara på burk! Och här finns mycket arabisk och turkisk mat men inga falafel 🙁 Massor av kebab då!

  /Karin

  1. Jepp, det går kalas. Samma sak. Men ja, kör på ca 7 dl färdiga. Vet dock inte hur många burkar det är. 🙂

 2. Falafel görs på råa kikärtor som har blötlagts och malts till en grynig massa.
  Koka kikärtor = stekt hummus, typ… Jag säger inte att det inte smakar gott, men det blir inte falafel ;p

  1. haha…jaaaa, jag vet! Men de här blir riktigt bra! Jag brukar faktiskt variera lite. Stekt hummus låter också gott, så lätt förolämpar du inte mig! 😉

   1. Haha, hoppas att du inte tog illa upp. Det var inte tänkt som en förolämpning. Men har länge gått runt och stört mig lite på när folk kallar kokade kikärtor för falafel fär det stämmer ju inte riktigt 😛 Men som tidigare sagt, dessa är också goda, gör dem ibland. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *