Bakverk för alla!

2
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Tanken på att det finns de som inte kan äta bakverk på samma ohämmade sätt som jag är hjärtskärande. Det borde fan vara en mänsklig rättighet! Eller hur? De här bakverken tog jag fram för ett jobb med Alpro Soya. De lanserade sin nya vispgrädde, Alpro Airy & Creamy, och den har sedan dess varit min absoluta favorit. Den blir fluffig, fantastisk och är perfekt till mousser, tårtfyllningar och allt allt allt.

Med bakverk ”för alla” menar jag att de även är glutenfria. Så de som är allergiska mot gluten, vete, ägg och mjölk…varsågoda! Och till alla andra som kan och vill äta brutalt goda bakverk…varsågoda!

 

Crème Brûlée-kakor med hallonsylt

De här crème brûlée-kakorna är fabulösa. Det går inte att inte älska dem! Det är något med kombon vaniljkräm och bränt socker som gör mig salig, så testa, du kommer att älska det! Vill du eller har du inte möjlighet att baka glutenfritt, gör en vanlig mördeg till pajdeg.

 

Pajdeg
½ dl vitt rismjöl
1 ½ dl kikärtsmjöl
½ dl tapiokamjöl (finns i asiatiska butiker)
1 dl maizena
100 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
4 msk florsocker
en nypa salt
2 msk äppelmos
2 msk vatten
1 tsk xanthan gum (finns i välsorterade matbutiker samt hälsokost)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

 

Vaniljkräm
1 ½ dl Alpro Airy & Creamy, eller deras vanliga sojagrädde
1 ½ dl Alpro sojamjölk (sötad eller osötad spelar ingen roll)
2 dl strösocker
3 msk maizena
1 vaniljstång

 

Hallonsylt

 

Strösocker

 

Börja med pajdegen. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg. Den kommer att kännas lite lös, men det ska den göra. Plasta in degen och låt vila i kylen i en halvtimme. ”Mjöla” bakbordet med rismjöl och kavla ut degen ca 3 mm tjock. Ta ut rundlar med ett kakmått och tryck ner i små tartlettformar. Jämna till kanterna och pricka botten med en gaffel. Grädda i 12 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

 

Och nu till fyllningen. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Släng ner vaniljstång + frön, strösocker och maizena i en kastrull. Rör ner sojagrädde och sojamjölk och koka upp. Låt krämen sjuda tills den tjocknar och ta sedan kastrullen från plattan. Häll över krämen i en skål och låt svalna i rumstemperatur. 

Klicka ner en tesked hallonsylt i vardera tartlettskal och fyll sedan på med vaniljkrämen. Strö över strösocker och bränn av med en gasbrännare eller under grillen i ugnen. Se bara till att ugnsluckan är öppen på glänt så att de inte bränns.

 

1
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

Äppelbakelser, 12 st


Den här kryddkakan är god som den är, men ta dig gärna tid att koka äppelskivor i sockerlag, de är perfekta till det här.

 


Kryddkaka
3 dl kikärtsmjöl
1 ½ dl potatismjöl
2 dl ljust muscovadosocker
1 dl honung
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vanilj
1 ½ tsk kanel
1 ½ tsk kardemumma
1 ½ tsk ingefära
en nypa salt
75 g mjölkfritt margarin (tex. Milda eller Carlshamn)
5 msk äppelmos
1 ½ dl sojamjölk

 

Pocherade äppleskivor
2 äpplen, typ Granny Smith
2 dl vatten
4 msk strösocker

 

2 ½ dl Alpro Airy & Creamy

 

Smält smöret i en kastrull. Sikta ner alla de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner det smälta smöret, äppelmos och sojamjölken. Vispa med en ballongvisp så att alla klumpar försvinner. Fyll 12 st muffinsformar eller muffinsplåt, till 2/3 med smet. Grädda i 175 grader i 14-16 minuter, eller tills de är torra i mitten (testa med en tandpetare). Ta ut och låt svalna.

Skiva äpplena tunt eller skär de i smala klyftor. Koka upp vatten och strösocker och lägg ner äpplena i sockerlagen. Låt sjuda tills de är mjuka. Var försiktig så att de inte kokar sönder. När de är färdiga häller du av sockerlagen och sköljer äppelskivorna försiktigt i kallt vatten. Låt rinna av på en handduk.

Vid servering är det bara att vispa upp lite Alpro Airy & Creamy, klicka på kryddkakorna och sedan toppa med några äppelskivor/klyftor.

 

————————————————————————————————————-

2

 

Just knowing that there are people out there who can’t eat pastries, makes me sad. There are a lot of allergies out there, so I wanted to make some cakes free from egg, milk and gluten.
I used Alpro Soys whipping cream, Airy & Creamy, and it is my absolute favorite.

 

Crème Brûlée-cakes with raspberry jam

 

These crème brûlée-cookies are fabulous. You can not not love them! There is something about the combo vanilla cream and caramel that makes me crazy, so try it, you will not be disappointed!

 

Pastry dough
½ dl / ¼ cup white rice flour
1 ½ dl / 1 cup chickpea flour (garbanzo flour)
½ dl / ¼ cup tapioca flour
1 dl / ½ cup cornstarch
100 g dairy free butter
4 tbsp icing sugar
a pinch of salt
2 tablespoons applesauce
2 tbsp water
1 teaspoon xanthan gum (available in well-stocked grocery stores and health food)
1 tsp baking powder
2 tsp vanilla sugar

 

Custard
1 ½ dl / ¾ cup soy cream
1 ½ dl / ¾ cup Alpro soya milk (sweetened or unsweetened does not matter)
2 dl / 1 cup granulated sugar
3 tablespoons cornstarch
1 vanilla pod

 

Raspberry jam

 

Granulated sugar

 

Start with the pie dough. Mix all ingredients in a bowl and work together with your fingers until it forms a smooth dough. It will feel a little wet, don’t worry. Wrap the dough and let rest in the fridge for half an hour. ”Flour” the work surface with rice flour and roll out the dough, about 3 mm thick. Take out circles with a cookie-cutter and press down into small tart pans. Trim the edges and prick the bottom with a fork. Bake for 12 minutes at 175C/350F. Take out and let cool.

 

And now for the filling. Split the vanilla pod and scrape out the seeds. Throw down the pod + vanilla seeds, sugar and cornstarch in a saucepan. Stir in the soy cream and soy milk and bring to a boil. Let the cream simmer until it thickens and then remove from the heat. Pour the cream into a bowl and let cool to room temperature. Click down a teaspoon of raspberry jam into each baked tart shell and then fill with vanilla cream. Sprinkle with granulated sugar and burn with a gas burner or under the broiler in the oven.

 

1

 

Apple Pastries, 12 pieces

This spice cake is good as it is, but please take the time to cook the apple slices in syrup, they are perfect for this.

 

Spice cake
3 dl / 1 ¼ cups chickpea flour
1 ½ dl / ¾ cups potato flour
2 dl / 1 cup light muscovado sugar
1 dl / ½ cup honey
1 ½ tsp baking powder
2 teaspoons vanilla
1 ½ tsp cinnamon
1 ½ tsp cardamom
1 ½ tsp ginger
a pinch of salt
75 g / 5 tbsp dairy-free butter
5 tbsp applesauce
1 ½ dl / ½ cup soy milk

 

Poached apple slices
2 apples, Granny Smith
2 dl / 1 cup water
4 tablespoons granulated sugar

 

2 ½ dl / 1 cup Alpro Airy & Creamy

 

Melt the butter in a saucepan. Sift all the dry ingredients into a bowl. Stir in the melted butter, applesauce and soy milk. Beat with a whisk so that all lumps disappear. Fill 12 muffin cups or a muffin pan. 2/3 is enough. Bake at 175 degrees for 14-16 minutes, or until they are dry in the center (test with a toothpick). Remove and let cool.

 

Slice apples thinly. Boil water and sugar and add the apples. Simmer until tender. Be careful that they do not become to soft. When they are ready, drain of the sugar syrup and rinse the apple slices in cold water. Drain on a towel. When serving, just whip up some Alpro Airy & Creamy. Put a dollop whipped cream on the cakes and top with apple slices.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *