CLICK HER FOR THE RECIPE IN ENGLISH
Första gången jag åt den här rätten var på Lao Wai tillsammans med Sofia aka. Räkfrossa. Och jag älskade det! Som om en liten smakladdad handgranat gick av i käften på mig. Ma Po Do Fu betyder förresten ”Koppärriga kärringens bönost”…frestande huh?
Receptet innehåller brutalt många ingredienser och kommer från matoraklet Lisa Förare Winbladhs bok ”Ditt nya skafferi”. Hon använder sig dock av fläskfärs och kycklingfond, men jag kör såklart vegoalternativ.
Ma Po Do Fu
4 torkade shiitakesvampar
1/2-1 tsk sichuanpeppar
2/3 tsk fänkålsfrö
2 msk neutral rapsolja
250 g sojafärs, fryst eller frystorkad (tänk på att koka den frystorkade färsen först)
2 klyftor vitlök
1-1 1/2 msk sichuanesisk chilipasta med bondbönor eller sambal oelek
1 msk ljus soja
1 msk mörk soja
1/2 msk grönsaksfond
250 g tofu, helst av halvfast typ
1 tsk chinkiangvinäger eller balsamvinäger
ca 1 tsk ljust muscovadosocker
ca 1/2 msk potatismjöl
Till servering
Finhackad koriander,
Finskivad salladslök
Ris eller nudlar
Slå hett vatten på shiitakesvamparna och låt stå i 20 minuter. Rosta sichuanpeppar i torr panna med fänkålsfröna tills de doftar och knäpper. Stöt i mortel. Ställ åt sidan.
Finhacka vitlöken. Tärna tofun. Knipsa bort de sega stjälkarna från shiitaken. Grovhacka hattarna.
Hetta upp oljan i en panna och stek färsen hastigt på mycket hög värme tills den fått lite färg. Se till att den smulas i små bitar. Blanda ner svamp, vitlök, rostade kryddor och chilipasta. Fräs i ytterligare någon minut under omrörning.
Vänd ner sojorna, fond och 2 dl vatten. Låt puttra under lock ca 10 minuter. Vänd ner tofu och låt puttra ytterligare 5 minuter. Tofun ska gå sönder lite grann men inte helt. Vispa ut potatismjölet med en liten skvätt kallt vatten och rör ner i den puttrande grytan. Smaka av med vinäger och socker.
————————————————————————————————————-
The first time I ate this dish was at Lao Wai in Stockholm And I loved it! Ma Po Do Fu does anyway ”pockmarked old lady’s bean curd” … tempting huh? 😉
The recipe contains a lot of ingredients and comes from my friend Lisa Förare Winbladhs book ”Your new pantry.” She uses pork and chicken stock, but I of course made it vegan.
Ma Po Do Fu
4 dried shiitake mushrooms
½-1 tsp Sichuan pepper
2/3 tsp fennel seed
2 tablespoons neutral canola oil
250 g / ½ lbs soya mince, frozen or freeze-dried (remember to boil the freeze dried minced first)
2 cloves of garlic
1-1 ½ tbsp sichuan chili paste with fava beans and sambal oelek
1 tbsp light soy sauce
1 tbsp dark soy sauce
½ tbsp vegetable stock
250 g / ½ lbs tofu, firm
1 teaspoon balsamic or chinkiang vinager
about 1 tsp light muscovado sugar
about ½ tablespoon potato starch
finely chopped coriander,
finely sliced scallion
rice or noodles
Put hot water on the shiitake mushrooms and let sit for 20 minutes. Toast the Sichuan pepper in a dry pan with fennel seeds until they are fragrant. Grind in a mortar. Set aside.
Finely chop the garlic. Dice the tofu. Snip away the tough stalks from the shiitaken. Coarsely chop the caps.
Heat oil in a pan and fry the mince quickly at high heat until browned slightly. Stir in the mushrooms, garlic, spices and roasted chili paste. Cook for another minute, stirring.
Mix in the soy sauce, stock and 2 dl/1 cup of water. Let simmer with the lid on for 10 minutes. Fold in the tofu and simmer for another 5 minutes. The tofu will break down a little but not completely. Whisk the potato starch with a little dash of cold water and stir into the simmering stew. Season with vinegar and sugar.