CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH
Okej, jag håller med, det här låter tokigt. Cashewost? Mhmm. Men vet du vad? Den är sjukt god och så beroendeframkallande att det borde vara straffbart. Jag försöker att ha en omgång cashewost i kylen som pålägg, men ska ärligt erkänna att jag äter den rakt upp och ner ibland också.
Receptet kommer från den glassiga restaurangen Candle 79 i New York. En helvegansk fine dining-restaurang som lockar till sig allt och alla. Köp deras kokbok här och tacka mig sen, den är sjukt inspirerande.
En sista sak! Den hemliga ingrediensen heter ”näringsjäst” eller ”b-jäst”. Det är flingor med en högst ostig smak. Luktar inte så gott, men i mat är det fantastiskt. Näringsjäst går att köpa på hälsokosten eller beställs från tex. Veganlife.
Cashewost
2 ½ dl naturella cashewnötter (inte saltade)
1 msk olivolja
1 dl gul lök, finhackad
1 dl purjolök, finhackad
1 msk citronsaft
1 ½ tsk näringsjäst
en nypa salt
Dag 1. Blötlägg cashewnötterna i rikligt med vatten över natten (i kylskåpet).
Dag 2. Stek gul lök och purjolök i olivoljan på medelhög värme. Löken ska bli mjuk och lätt transparent.
Häll bort vattnet från cashewnötterna och mixa sedan nötterna i en matberedare tillsammans med citronsaften, näringsjästen och saltet. Häll ner den mjuka löken och mixa lite till. Klart!
Jag förvarar som sagt min cashewost tätt försluten i kylen. Den håller sig i 1-2 veckor, förmodligen längre om du inte pillar i den med fingrar som jag gör.
————————————————————————————————————-
Okay, I agree, this sounds crazy. Cashew cheese? Mhmm. But you know what? It’s crazy good and so addictive that it should be criminal.
The recipe comes from the flashy restaurant Candle 79 in New York. Vegan fine dining that attracts everyone and everything. Buy their cookbook and thank me later, it’s very inspiring.
One last thing! The secret ingredient is called ”nutritional yeast” or ”b-yeast”. Flakes with a very cheesy taste. It does not smell thaaat good, but in food it’s fantastic.
Cashew cheese
2 ½ dl / 1 cup cashews (not salted)
1 tbsp olive oil
1 dl / ½ cup onion, finely chopped
1 dl / ½ cup leeks, finely chopped
1 tbsp lemon juice
1 ½ tsp nutritional yeast
a pinch of salt
Day 1. Soak the cashew nuts in plenty of water overnight (in the refrigerator).
Day 2. Fry the onion and leeks in olive oil over medium heat. The onions should be soft and slightly transparent.
Pour off the water from cashew nuts and then mix the nuts in a food processor along with the lemon juice, nutritional yeast and salt. Put in the onions and mix some more. Done!
En reaktion på “Cashewost som du bara måste testa!”