Löjligt snygga Key Lime-pajer

Lime2
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Jag…älskar…Key Lime Pie. Jag älskar faktiskt alla syrliga desserter som balanseras med galna mängder sötma. Jag har tex. alltid älskat Citronmarängpaj tills det alla konditorer körde ner den i käften på en och den nu känns lika spännande som en säck våt cement.

 

Men en Key Lime Pie är något annorlunda. Den är nämligen ÄNNU godare! Den består av Digestivebotten och fylls med en limekräm för att sedan toppas med vispad grädde. Jag blev sååå glad när jag tog fram det här äggfria key lime pie-receptet eftersom det är så sjukt jäkla gott! Fast men krämig, syrlig men söt, äggig men utan ägg. :)

 

Lime1

 

Du behöver självklart inte spritsa små ”limefrukter” som jag har gjort. Det går lika bra att bara klicka över vispad grädde. Lika gott om inget annat.

 

Key Lime Pie (6 små eller en stor)

Kexbotten
200 g Digestivekex
100 g smör

 

Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut i sex små formar eller en stor och förgrädda i ca 10 minuter i 175 grader.

 

Limefyllning
6 st limefrukter, rivet skal och saft (bara det gröna skalet! Får du med det vita så blir krämen bitter)
4 dl osötad eller sötad sojamjölk
2 dl strösocker
4 msk maizena

 

Blanda ihop maizena och strösocker i en skål. Koka upp sojamjölken tillsammans med limesaft och skal. Rör ner i maizena- och strösockerblandningen. Låt stå och dra i 15 minuter så att smaken från limeskalen kommer fram. Sila sedan bort limeskalet och fyll dina förgräddade pajskal med smeten. Låt pajerna grädda i ca 20-25 minuter minuter i 160 grader, något längre för en större paj. De ska fortfarande vara lite gungiga i mitten när du tar ut dem. Låt svalna helt.

 

Topping
2 ½ dl växtbaserad vispgrädde (Alpros Airy & Creamy är bäst)
2 msk florsocker

 

Grön karamellfärg
Basilika, citronmeliss eller andra gröna blad

 

Vispa grädden fast och söta med florsocker. Färga med grön karamellfärg och fyll sedan en spritspåse med den. Spritsa ut små limefrukter på pajerna och dekorera med gröna blad.

 

Lime3

 

————————————————————————————————————-

Lime2

 

I … love … Key Lime Pie. It’s way better then boring lemon meringue pie. 😉  It consists of a graham cracker crust, filled with a lime custard and topped with whipped cream. I was soooo happy when I took out this vegan key lime pie recipe because it is so damn good! Firm but creamy, tangy but sweet. 🙂

 

You do of course not need  to pipe small ”limes” as I have done. Just simply spread the whipped cream over it. Equally good for nothing else.

 

Lime1

 

Key Lime Pie (6 small or 1 large)

Crust
200 g / 7 oz graham cracker biscuits
100 g / 3 ½ oz dairy free butter

 

Put the graham crackers in a food processor and process till fine crumbs. Melt butter and mix with the crumbs. Press the crumbs into six small molds or one large and pre-bake for about 10 minutes at 175C/350F.

 

Lime Filling
6 limes, zest and juice (only the green part)
4 dl / 1 ¾ cups unsweetened or sweetened soy milk
2 dl / 1 cup granulated sugar
4 tablespoons cornstarch

 

Mix cornstarch and sugar in a bowl. Bring the the soy milk, lime juice and zest to a boil. Stir in the cornstarch and sugar mixture. Let stand for 15 minutes. Strain away the zest and fill your pre-baked pastry crust with the mixture. Let the pies bake for about 20-25 minutes at 160C/300F, slightly longer for a bigger pie. They’ll still be a little wobbly in the middle. Allow to cool completely.

 

Topping
2 ½ dl / 1 cup dairy free whipping cream (I love Alpro’s Airy & Creamy)
2 tbsp icing sugar

 

Green food coloring
Basil

 

Whip the cream until firm and sweeten with powdered sugar. Color with green food coloring and fill a piping bag with it. Pipe small limes on the pies and decorate with green leaves.

 

Lime3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *