Israeliska sesamkakor med tahini och mandel

2
CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH

 

Jag kan bli så trött på att det alltid är samma repertoar med småkakor som rullar på repeat i tidningar, på bloggar och i böcker. Därför blir jag galet glad när jag får testa småkakor från andra ställen i världen. För nej, vi är inte ensamma, även om vi ibland slår oss för bröstet och inbillar oss det. ;)

 

Jag snubblade in på David Lebovitz blogg. Han befinner sig just nu i Tel Aviv där han blev bjuden på sådana här israeliska småkakor, smaksatta med Tahini (sesampasta) och mandelmjöl. Låter det bönigt läskigt (jag tänkte iaf. direkt på hummus)? Var inte orolig! Tahinin välsignade kakan med en nötig smak som krossar jordnötssmör vilken dag som helst.

 

Och så till receptet. Jag halverade receptet och fick 25 hyfsat stora kakor, men vill ni så gör de pytte små. Är de små får man som bekant ta två.

 

Israeliska småkakor med tahini och mandel

2 dl vetemjöl
2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl mandelmjöl
150 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
150 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 msk vatten
200 g tahini (sesampasta)

 

Sätt ugnen på 175 grader.

 

Häll ner vetemjöl, fullkornsvetemjöl och mandelmjöl i en matberedare och mixa ihop. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills det går ihop till en smidig deg. Överarbeta inte utan gör helst den sista lätta knådningen på mjölat bakbord. Rulla till 40-50 små bollar och lägg på två bakpappersklädda plåtar. Grädda i 12-15 minuter.

Dekoration: Om du vill kan du måla trevliga mönster på kakorna med hjälp av blå karamellfärg. Ett superenkelt sätt att pigga upp i övrigt något beiga kakor.

 

 

1

 

————————————————————————————————————-

 

2

 

I stumbled onto David Lebovitz blog. He went to Tel Aviv, where he was introduced to this Israeli biscuits, flavored with Tahini (sesame paste) and almond flour

 

Israeli biscuits with tahini and almond

2 dl / 1 cup all purpose flour
2 dl / 1 cup whole wheat flour
1 dl / ½ cup almond flour
150 g / 5 oz dairy free butter
150 g / 5 oz caster sugar
1 teaspoon vanilla
a pinch of salt
2 tbsp water
200 g / 7 oz tahini (sesame paste)

 

Preheat the oven to 175C/350F.

 

Put all of the all purpose flour, whole wheat flour and almond flour in a food processor and blend together. Add remaining ingredients and mix until it merges into a smooth dough. Do not overwork it. Lightly knead the dough on a floured surface. Roll into 40-50 small balls and place on two baking sheets. Bake for 12-15 minutes.

 

Decoration: If you want, you can paint nice designs on the cookies with blue food coloring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *