CLICK HERE FOR THE RECIPE IN ENGLISH
Jag…älskar…Key Lime Pie. Jag älskar faktiskt alla syrliga desserter som balanseras med galna mängder sötma. Jag har tex. alltid älskat Citronmarängpaj tills det alla konditorer körde ner den i käften på en och den nu känns lika spännande som en säck våt cement.
Men en Key Lime Pie är något annorlunda. Den är nämligen ÄNNU godare! Den består av Digestivebotten och fylls med en limekräm för att sedan toppas med vispad grädde. Jag blev sååå glad när jag tog fram det här äggfria key lime pie-receptet eftersom det är så sjukt jäkla gott! Fast men krämig, syrlig men söt, äggig men utan ägg.
Du behöver självklart inte spritsa små ”limefrukter” som jag har gjort. Det går lika bra att bara klicka över vispad grädde. Lika gott om inget annat.
Key Lime Pie (6 små eller en stor)
Kexbotten
200 g Digestivekex
100 g smör
Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut i sex små formar eller en stor och förgrädda i ca 10 minuter i 175 grader.
Limefyllning
6 st limefrukter, rivet skal och saft (bara det gröna skalet! Får du med det vita så blir krämen bitter)
4 dl osötad eller sötad sojamjölk
2 dl strösocker
4 msk maizena
Blanda ihop maizena och strösocker i en skål. Koka upp sojamjölken tillsammans med limesaft och skal. Rör ner i maizena- och strösockerblandningen. Låt stå och dra i 15 minuter så att smaken från limeskalen kommer fram. Sila sedan bort limeskalet och fyll dina förgräddade pajskal med smeten. Låt pajerna grädda i ca 20-25 minuter minuter i 160 grader, något längre för en större paj. De ska fortfarande vara lite gungiga i mitten när du tar ut dem. Låt svalna helt.
Topping
2 ½ dl växtbaserad vispgrädde (Alpros Airy & Creamy är bäst)
2 msk florsocker
Grön karamellfärg
Basilika, citronmeliss eller andra gröna blad
Vispa grädden fast och söta med florsocker. Färga med grön karamellfärg och fyll sedan en spritspåse med den. Spritsa ut små limefrukter på pajerna och dekorera med gröna blad.
————————————————————————————————————-