Istället för…

Det kan vara svårt att veta vad man ska ersätta vad med när man börjar äta vego. Det härliga är att det finns galet många olika produkter, både i fysiska butiker och på nätet, som gör vegomat så mycket mer varierad, smakrik, annorlunda och absolut fantastisk. Här kommer jag fylla på med produkter som jag använder.

istallet2 (kopia)

 

Mjölk & yoghurt

Det finns många olika typer av växtbaserad mjölk att välja mellan. Vissa gillar rismjölk, andra havremjölk, några mandelmjölk och ett gäng något helt annat. Jag gillar sojamjölk och köper uteslutande Alpro Soyas eftersom det är vad som finns där jag handlar och jag tycker att den är godast.

Den absolut största fördelen med sojamjölk är att oöppnad så kan förpackningen stå i skafferiet i evigheter.

 

1. Alpro Original Fresh. Är en sojamjölk som är väldigt neutral i smaken och har en hint av vanilj (tycker jag mig ana). Jag är inget fan av att dricka mjölk i glas rakt upp och ner, men doppade mina pepparkakor hela julen i Alpro Fresh, samt om jag gör varm eller kall chokladmjölk så lämpar den sig perfekt.

2. Naturell sojamjölk, sötad. Den sötade sojamjölken använder jag i bakverk. Den är inte sååå söt att man behöver skära ner på sockret, men det finns en viss sötma. Jag gillar förresten att köpa den ekologiska eftersom den kostar lika mycket som den vanliga.

3. Naturell sojamjölk, osötad. Den osötade använder jag i matlagning. Använd inte den sötade eftersom du inte vill ha söta såser, stuvningar, gratänger eller vad det nu kan vara. Den här går såklart även bra att använda i bakverk.

4. Sojayoghurt. Den här äter jag till frukost med müsli eller nötter. Det finns flera olika märken som erbjuder sojayoghurt, men Carlshamns soyghurt är min favorit eftersom den inte är lika söt som de andra. Och tro mig, du kommer inte smaka någon skillnad jämfört med ”vanlig” yoghurt.

gradde2 (kopia)

 

5. Naturell yoghurt. Alpros Naturella yoghurt är stapelvara hos mig. Den är härligt tjock och gör sig perfekt i dressingar, kalla såser och dipper. Alla tillfällen där du vill ersätta gräddfil eller creme fraiche helt enkelt. Självklart går den även bra om du vill lyxa till frukosten lite. Ibland hittar man även andra märken som också är riktigt bra, så håll utkik.

6. Smör och margarin. Det kanske enklaste man kan göra för att flörta med veganriket är att byta ut bordsmargarinet mot en mjölkfri variant samt börja steka i mjölkfritt margarin. Se så, bara att göra det!

7. Matlagningsgrädde. Så fort såsen, gratängen eller vad det nu kan vara ropar efter grädde, använd sojagrädde eller havregrädde. Min favorit är sojagrädden, men oftast kör jag på osötad sojamjölk eller en kombo av hälften hälften. Prova dig fram till ett resultat som får dig att baxna.

8. Alpro Airy & Creamy. Min kanske absoluta favoritprodukt, Alpros Airy & Creamy. En vispbar, fluffig, neutral växtbaserad grädde. Används som vispgrädde. Går även att smaksätta och användas till mousser och tårtfyllningar. Söta gärna den lite.

Det finns även ris- och kokosgrädde från Soyatoo som är riktigt bra.

 

istallet3

Om du vill skära ner på kött, börja med att byta ut köttfärsen mot sojafärs och du kommer inte att märka någon skillnad! Perfekt i köttförsås, chili con carne, lasagne, taco, pajer, you name it!

9. Sojafärs, fryst. Den frysta hittar du såklart i frysdisken och finns i princip överallt. Den krymper inte när du steker den vilket kan vara bra att veta (köttfärs består ju annars av en hel del vatten).

10. Sojafärs, torrvara. Jag använder nästan alltid torrvara eftersom jag köper det i gigantiska förpackningar och förvarar i mitt skafferi. Perfekt att ta fram när jag är sugen eftersom det håller i evigheter. Torrvaran kokas i ca 15 minuter och fyrdubblas, så 100 g torrvara blir allstå 400 g färdig sojafärs.

color11. Collorit. Eftersom sojakött är lätt ljustbrunt i färgen brukar jag alltid färga det med några droppar Collorit. På så sätt ser köttfärssåsen faktiskt ut som ”riktig” köttfärs och du kan lura fler skeptiker att äta köttfritt.
Collorit är ett litet hemmafrusknep som finns i alla butiker överallt. Min farmor använde det för att sätta färg på brunsåsen och jag använder den till allt som behöver en mörkare färg men inte mer smak. För det är i princip vad Collorit är, mörkbrun karamellfärg utan smak.

36 reaktioner på ”Istället för…”

  1. Hej! Hur kommer det sig att Quorn (mykoprotein) lyser med sin frånvaro på denna sida? Det är ju förmodligen mycket miljövänligare än soja i många fall, och funkar ju oftast minst lika bra som nämnda sojaprodukter om man vill låta bli att äta kött!

    1. Absolut, käka Quorn! Jag äter inte det därför att det innehåller äggvita. Vet också om att det är marginellt, men det irriterar mig bara ännu mer. Förstår inte varför de måste trycka ner äggvita i allt helt enkelt! 🙂

      Man hade kunnat odla så mycket miljövänligare soja om det inte var så att 98% gick till köttindustrin, så miljöargumentet är lite knepigt. Och hur man än vänder på det är allt bättre för miljön än kött.

      1. Som mjölkproteinallergiker kan jag också berätta att vissa märken av quorn innehåller mjölkprotein också. 🙁

  2. Vi provade sojafärs och nej, det smakar definitivt inte som köttfärs. Roktigt läskigt blev ”köttfärssåsen” faktiskt. Vi gillar vegetariskt men sojafärsen skippar vi definitivt. Huga.

    1. Oj, du är den första jag har hört säga det. Tom. min köttiga familj äter det eftersom de inte smakar nån skillnad. Du har rätt att det inte smakar köttfärs…det är inte köttfärs, men I maten smakar man ingen skillnad. Vad var det som blev läskigt?

    1. Skumt skumt. Köpte dy fryst eller kokade du frystorkad? Den frystorkade ska inte koka för länge och sedan måste man pressa ur vattnet ur den. Jaaaja, ska inte tjata, hoppas att några andra vegorecept här passar. 🙂

    2. Til Jana, du vil ikke få den kjøttsmaken som man får når du bruker vanlig kjøttdeig. Tilsett f.eks 0,5 ts røkt paprikapulver- da får du en kjøttsmak. Konsistensen på vegetarfärs er mykere enn kjøttfärs. Det er noe man nok bare må venne seg til:)

    3. Jana! sojafärsen drar åt sig mycket vatten och blir lite seg i konsestensen om man inte steker på den ordentlgt i olja först. När du har gjort det kan du tillsätta tomat och andra vattniga grejer. Vill man ha en ”köttigare” smak så använder jag pyttelite hickorysalt(röksalt). Sojafärs saknar smak så det är bara att krydda på ordentligt. Det finns nu även umami, det femte smakelementet, konsentrerat att köpa i affärerna. Har inte testat det själv men ska vara det som ger kött sitt ”djup”.Testa på!

    4. Själv brukar jag krydda alla mina sojafärsrätter med kryddpeppar- för det är den kryddan mormor använde(r) i sina köttbullar! Då får jag smaken såsom jag minns den, fast djurvänligt! Liksom kött så handlar allt om kryddningen och man får testa sig fram till något man gillar. (:

    1. Därför att jag är knäpp som la upp samma bild två gånger. 🙂 Tack för att du kommenterade, har ändrat det nu!

    1. Jag hade inte med ägg eftersom det finns så mycket man kan göra, det beror helt på vad du ska göra. No-Egg är ett äggersättningspulver som finns i vanliga matbutiker och funkar om du vill göra såser, krämer eller tex. min chokladsufflé, men jag brukar aldrig använda den. Det brukar oftast gå bra att ersätta med bara maizena.

      Oftast ersätter jag ägg med sojamjölk eller tofu. Beror helt på receptet.

    2. Kackel; ett billigt knep är att använda potatismjöl istället för ägg. Man behöver inte ha jättemycket, men det blir definitivt bättre resultat ju mer man har i.

  3. Hej! Vad brukar du köpa den torkade sojafärsen? Är det nån specialbutik/hemsida? För jag har aldrig hittat det i en vanlig butik. :/

  4. LINNEA: här i Göteborg har många hälsokostbutiker torkad sojafärs i lite mindre förpackningar (men som håller länge ändå pga att det sväller så mkt). Ofta finns en färgad mörk variant och en ljus.

  5. Fantastisk blogg! Jag är också vad man skulle kunna kalla ”ödmjuk vegan”… äter veganskt hemma, men äter jag ute på något ställe där det inte direkt serveras vegansk mat presenterar jag mig som ”vegetarian” istället och äter sånt som innehåller mjölk och ägg. Visst man borde ställa krav på att matställen ska ha helt vegetabiliska alternativ, men är man ute med kompisar så orkar man inte alltid vara ”jobbig”. Dessutom anser jag ändå att jag drar mitt strå till stacken så att säga. 🙂 Och tack för att du utesluter quorn! Det är som sagt inte helt vegetabiliskt, vilket är dumt eftersom det är en vegoprodukt. Dessutom! När jag först gick över till att bli vegetarian så försökte jag äta quorn… Never again, säger bara det! Fick såna enorma magsmärtor så jag trodde min mage skulle spricka!! Läste sedan att det är en rätt vanlig reaktion på quorn… Hm.

    1. Vad kul att höra. 🙂

      Jo, har också blivit lite knepig av quorn. Men mest irriterad på att de inte bara kan utesluta det förbaskade ägget.

  6. Vill inte vara ett smartass här, men innehåller inte Hälsans Köks sojaprodukter också ägg? Anammas frysta sojafärs har jag för mig är helt vegetabilisk.

  7. Hej!
    Din sida är verkligen bra!!! Så enkla och bra recept och snygga bilder!
    Har efter att levt hela mitt liv (nästan) som vegetarian, just bestämt mig för att leva som vegan. (Kommer sakna ost och bechamelsås…)
    Undrar lite om recepten med smördeg. Är det veganskt?
    Keep up the good work!
    /suri

    1. Jaaa, vad bra. Go vegan! Fryst smördeg är vegansk. Det finns ett märke, tror det är ICA:s, som använder ”riktigt” smör. Kolla innehållsförteckningen.

  8. Oj, vilken bra lista!!:)
    Men gällande ”matlagningsgrädde”, vilka funkar? Tyckte det stod på alla i min affär att de inte fick kokas. Och kan man koka sojamjölk?:)

  9. Hej! Jag tycker om att byta ut mjölkprodukter mot hemmagjord nötmjölk och ägg mo egengjorda ”flax eggs” gjorda av linfrön och vatten. Ni kan läsa mer om detta på min glutenfria bakblogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *