”Fisk”-gratäng

mumsgratäng

Alla älskar fiskgratäng. Älskar! Det var en av mina favoriträtter när jag växte upp. När jag sen tog fram en vegofierad variant på fiskgratäng undrar folk förvånat: Men vad har du istället för fisk!? Well, sanning är att…är det verkligen fisken man vill åt i gratängen? Lite som paneringen på fiskpinnarna va? Jag har lagt till lite tofu som går lika bra att skippa för man vill egentligen bara ha mer av allt runt omkring vilket gör den här till en explosion av allt som är gott, täckt med en dillig sås och krämig, gyllenbrun potatismos. Testa testa vänner. 🙂

Receptet är ur min bok VEGO, köp här.

”Fisk”-gratäng

Fyllning
1 purjolök
250 g champinjoner
1 burk kronärtskockshjärtan
200 g fast tofu
1 liten burk vit sparris
1 tsk hela, stötta fänkålsfrön eller tsk malda fänkålsfrön
0,5 tsk salt
vitpeppar

Vitvinssås
2 msk mjölkfritt smör
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl vitt vin
4 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk citronsaft
0,5 dl finhackad färsk dill
eventuellt mer salt
vitpeppar

Potatismos
800 g mjölig potatis
2 msk mjölkfritt smör
1 dl grädde, t ex soja- eller havregrädde
0,5 tsk salt
svartpeppar
muskotnöt

Fyllning
Skiva purjolök och champinjoner fint och fräs i lite olivolja tills de mjuknar och släpper sin vätska.
Skär kronärtskockshjärtan och tofu i mindre bitar. Rör ner i purjon och champinjonerna tillsammans med sparris, fänkålsfrön, salt och vitpeppar. Låt allt steka i två minuter. Sprid sedan ut i en gratängform.

Vitvinssås
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i en minut.
Vispa ner det vita vinet och låt det nästan koka in helt. Fortsätt att vispa och tillsätt vatten, buljongtärning, grädde och citronsaft. Låt koka upp och sjud tills såsen tjocknar. Rör ner dill, eventuellt mer salt och vitpeppar.

Potatismos
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och vispa sönder den med en elvisp.
Fortsätt att vispa samtidigt som du tillsätter smör, grädde, salt, svartpeppar och riven muskotnöt. Vispa i någon minut så att du får ett riktigt fluffigt mos. Spritsa små klickar mos runt kanten på gratängformen.
Fyll med vitvinssås och gratinera sedan gratängen i 225 grader i 15 minuter eller tills potatisen har fått färg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *