Retrovego med hirslåda

vital

När jag var i Växjö förra helgen så trillade jag över den här boken på en loppis. Och jag är kär. På riktigt. Vem kunde ana att en vegansk kokbok från -75 skulle kunna få nackhåret att locka sig av lycka. Här är mycket sådant som kommer igen nu med fasta och grönsaksjuicer, samt väldigt mycket mat. Och Lily använde den här maten som medicin på patienter som alla blev friska och sådant får mig att sväva och glädje. Självklart måste jag dela med mig av ett recept, alla förtjänar lite retrovego!

hirslåda2

Jag blev sugen på hirslådan eftersom den var så brutalt enkel att göra och jag hade allt hemma. Ja, förutom hirs. Hirs finns från bland annat Saltå Kvarn och Kung Markatta Det är ett sädesslag på frammarsch som dessutom är glutenfritt. Just den här lådan tipsar Lily att man kan servera lite stekt svamp till. Jag hade bara rödkål hemma, så jag körde på det. Den räcker till fyra personer som en hel rätt och kanske sex portioner om du använder den som tillbehör. Superenkelt och kalasgott!

Hirslåda, 4 portioner

2 dl hirs
2 dl finhackad purjolök
2 dl finhackad broccoli
6 dl vatten
lite grönsaksbuljongspulver eller 1,5 msk flytande grönsaksfond
1 tsk torkad basilika
1 dl solrosolja
ev salt och svarpeppar (Lily verkar inte gilla salt, men det gör jag :))

Bred ut hirsen på botten av en form. Strö över den hackade purjolöken och sedan broccolin. Blanda vatten, buljong och torkad basilika. Häll över hirsen och grönsakerna. Grädda i 250 grader i ca 25 minuter. Häll på oljan strax innan servering och smaka av med salt och svartpeppar.

 

hirslåda1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *