Cabaretbakverk!

cabaret1

 

Jag har som ni säkert vet gett ut en bakbok på ICA Bokförlag. Boken heter Bake My Day och är INTE vegan. Vissa recept går enkelt att veganisera, men de flesta är nog tyvärr lite knepiga. Här är i alla fall mitt signaturbakverk, tokiga cabaretdansöser, i en veganiserad version. Så se till att imponera på era vänner nu!

 

Imorgon onsdag kommer jag förresten till Göteborg för att signera min bok och på torsdag är det Uddevalla som gäller. Kom förbi om ni vill. Kanske en kul julklapp till bakglada vänner? 🙂

 

Onsdag 27 november – Göteborg
kl. 13-14. Akademibokhandeln Frölunda Torg (den stora butiken).
kl. 14-15. Akademibokhandeln Frölunda Torg (den lilla butiken).
kl. 19.30. Akademibokhandeln, Avenyn 21 (fd Bokia). VIP-kväll. Biljetter köps i kassan.
Torsdagen 28 november – Uddevalla
kl. 13-14. Akademibokhandeln i Uddevalla.

 

cabaret2 copy

Jag bjöd faktiskt på de veganiserade bakverken på min releasefest…och alla älskade dem. 😉

 

Cabaretdansöser, 12 st

Mördeg
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
en nypa salt
100 g mjölkfritt smör
1 msk maizena
2 msk vatten
röd karamellfärg

 

Chokladtryffel
100 g mörk choklad
1 dl sojagrädde, sojamjölk eller havregrädde
1 msk agavesirap eller vanlig ljus sirap
en nypa flingsalt
2 msk mjölkfritt smör, rumstempererat

 

Mördeg. Mixa ihop vetemjöl, strösocker, salt, smör, maizena i en matberedare så att smöret finfördelas. Tillsätt sedan vattnet och mixa tills det börjar likna en deg. Du kan även nypa ihop samtliga ingredienser för hand om du vill.
Färga 3⁄4 av degen röd genom att knåda in röd karamellfärg i den. Tillsätt mer karamellfärg tills du är nöjd med nyansen. Den röda degbiten är till kjolen och den ofärgade till benen. Plasta in de båda degbitarna och låt vila i kylen minst 30 minuter.
Kavla ut den färgade degen tunt, ca 3 mm. Fodra sedan tarteletteformarna med degen. Enklast är att ta ut rundlar med ett glas eller kakmått som har någon cm större diameter än formarna. Tryck ut rundlarna i formarna och trimma bort den deg som sticker upp. Pricka botten med en gaffel och grädda i 175 grader i 10–12 minuter. Ta ut och låt svalna.
Nu är det dags för den ofärgade degen. Kavla ut den lika tunt, runt 3 mm. Använd sedan benmallen på sidan 119, eller gör en egen. Lägg mallen på degen och skär runt den med en vass kniv. Lägg benen på ett bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 6–8 minuter. Ha stenkoll så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna. Måla på ”klackarna” med hjälp av en smal pensel och röd karamellfärg.

 

Chokladtryffel.

Hacka chokladen fint och koka upp grädden eller mjölken. Ta kastrullen från plattan och rör sedan ner den
hackade chokladen. Tillsätt honung, salt och smör och rör lite till.
När det har blivit till en sammetslen, nästan skrämmande mörk chokladkräm häller du över den i en skål, plastar in och låter svalna i rumstemperatur.

När chokladtryffeln har fått en tillräckligt fast konsistens så fyller du en spritspåse med den och spritsar ner i mördegsskalen. Det ska ju vara en flygande underkjol så det behöver absolut inte vara perfekt. Avsluta med två sprattlande ben.

 

cabaret3

Här är mallar till benen att utgå från. Du kan självklart måla egna! 🙂

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *