Angående margarintillverkning, tillsatser, bensin och annat läskigt…

margarin

Jag har sett hur vänner på Facebook har länkat till olika inlägg som skriver om hur heeemsk margarinproduktionen är. Att det är något läskigt knarklabb som använder bensin och tillsatser för att få ihop en ätbar slutprodukt. Alla gör säkert margarin på sitt sätt, men jag mejlade Carlshamns Mejeri och frågade lite om deras mjölkfria smör. Här är svaret.

 

Jag har nu fått svar från vår tillverkare och de meddelar följande svar angående din fråga  om det finns kemikalier och tillsatser i Carlshamn mjölkfria margarin.

 

Bunge Finland Oy använder vegetabiliska oljor och fetter som råvara för margarin och bredbart pålägg. Inom processen används inte härdning (eller vätebehandling) och så margariner från Bunge innehåller inga transfettsyror.
Innan margarinet tillverkas renas oljorna från föreningar som ger upphov till stark smak eller lukt. En renad olja med mild smak och lukt håller bättre än en orenad olja. Reningen inverkar inte på oljornas fettsyresammansättning och exempelvis tokoferolerna (E-vitamin) bevaras väl.

 

I margarin används utöver de vegetabiliska oljorna en liten mängd vegetabiliska fetter, t.ex. palm och kokos. De vegetabiliska fetterna påverkar produktens konsistens. Med enbart vegetabilisk olja uppnås inte en bredbar konsistens. Fettblandningen sammansätts med såväl hälsosamhet som produktens användningsegenskaper i åtanke. Fettblandningen utgörs i huvudsak av rybsolja, vilket innebär att margarinets fettsammansättning förblir god. Vegetabiliska fetter används endast i den mån som behövs för att uppnå önskad konsistens. I fettblandningen tilläggs emulgeringsmedel samt A- och D-vitamin enligt rekommendation. Som emulgeringsmedel används i regel lecitiner, som extraherats från soja, rybs eller solros. Även vegetabiliska fetters mono- och diglycerider används. Emulgeringsmedlen främjar hållbarheten för produktens konsistens. Alltså emulgeringsmedel har sitt ursprung i växtriket också.

 

Bunge Finland inhandlar den palmolja man använder enbart av medlemmar i RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil). Även Bunge är medlem i RSPO och deltar således i att stödja en hållbar utveckling inom användningen av palm. Sedan början av år 2012 använder Bunge Finland i tillverkningen av sina varumärkesprodukter Green Palm-certifierad palmolja. Green Palm är ett certifikatsystem som ingriper vid miljömässiga och sociala problem i anslutning till produktion av palmolja. Genom att använda Green Palm-certifierad palmolja i våra produkter stöder vi de producenter av palmolja som bedriver en verksamhet enligt principerna om hållbar utveckling och ansvarstagande.

 

Det finns ryktet, att man använder bensin när oljan blir pressad och extraherad. Vi antar att det är det du menar när du skriver om bensin och tillverkning. Det finns ingen bensin i tillverkningen. Vi använder bara substanser, som är tillåtna. Och bensin är det inte.

 

Med allt det här och med en godkänd egenkontrollplan samt kvalitets- och miljösystem garanterar man att margarintillverkningen på alla vis är en process lämplig för livsmedel och att produkterna är säkra och hälsosamma mikrobiologiskt, näringsmässigt och sett till sina användningsegenskaper. Och färdiga för er konsumenter att njuta av dessa.

30 reaktioner på ”Angående margarintillverkning, tillsatser, bensin och annat läskigt…”

 1. Frågan är hur miljövänligt margarin är jämfört med alternativet ekologiskt smör? Vad är värst, utsläppet från korna eller skövlingen av regnskog genom palmoljetillverkningen?

  1. Utsläppet från korna är ju bara en bråkdel av problemen med djurindustrin. Korna behöver mat och mycket av den maten består av soja som också har krävt för många fotbollsplaner regnskog.

   1. Men ekologiska kor får väl ändå inte matas med importerad soja?

    Har bara hittat uppgifter om oekologiskt från SLUs Mat-klimat-lista – där 1 kg smör ger 8 kg koldioxid, och 1 kg margarin 1,5. Dock så skriver de själva att det verkar vara större utsläppsvariation mellan gårdar än produktionsmetoder, samt ”Mäter man utsläppen per kg produkt, vilket är mer relevant för utsläpp som har en global påverkan, liksom klimatpåverkan, blir utsläppen i ekologisk produktion ofta jämförbara med konventionell produktion eller högre, eftersom avkastningen från ekologisk produktion oftast är lägre än från konventionell odling.”

    Enda raka slutsatsen verkar vara att animaliskt aldrig kan mäta sig med vegetabiliskt miljömässigt – såvida alla vegetabiliska råvaror inte flygimporteras.

 2. Frågan är hur miljövänligt margarin är jämfört med alternativet ekologiskt smör? Vad är värst, utsläppet från korna eller skövlingen av regnskog genom palmoljetillverkningen?

  1. Utsläppet från korna är ju bara en bråkdel av problemen med djurindustrin. Korna behöver mat och mycket av den maten består av soja som också har krävt för många fotbollsplaner regnskog.

   1. Men ekologiska kor får väl ändå inte matas med importerad soja?

    Har bara hittat uppgifter om oekologiskt från SLUs Mat-klimat-lista – där 1 kg smör ger 8 kg koldioxid, och 1 kg margarin 1,5. Dock så skriver de själva att det verkar vara större utsläppsvariation mellan gårdar än produktionsmetoder, samt ”Mäter man utsläppen per kg produkt, vilket är mer relevant för utsläpp som har en global påverkan, liksom klimatpåverkan, blir utsläppen i ekologisk produktion ofta jämförbara med konventionell produktion eller högre, eftersom avkastningen från ekologisk produktion oftast är lägre än från konventionell odling.”

    Enda raka slutsatsen verkar vara att animaliskt aldrig kan mäta sig med vegetabiliskt miljömässigt – såvida alla vegetabiliska råvaror inte flygimporteras.

 3. Mono- och diglycerider som många är rädda för bildas naturligt i tarmen vid nedbrytning av fetter. Vi människor är ju uppbyggda av kemikalier 🙂
  Den största nackdelen som jag personligen ser med margarin är den smutsiga hanteringen av oljorna innan själva margarintillverkningen, men det har inget att göra med om det är ett nyttigt livsmedel eller inte.

 4. Mono- och diglycerider som många är rädda för bildas naturligt i tarmen vid nedbrytning av fetter. Vi människor är ju uppbyggda av kemikalier 🙂
  Den största nackdelen som jag personligen ser med margarin är den smutsiga hanteringen av oljorna innan själva margarintillverkningen, men det har inget att göra med om det är ett nyttigt livsmedel eller inte.

 5. Okej, Bunge Limited har tidigare blivit stämda av Amerikanska Staten för att dom struntat i rådande utsläppslagar och byggt om sina fabriker. Bra att dom har bättrat sig. Men vart kommer Unilevers palmolja ifrån? Dom är världens största producenter av livsmedel, kanske vore bättre å granska giganterna än de lokala bolagen ?

 6. Okej, Bunge Limited har tidigare blivit stämda av Amerikanska Staten för att dom struntat i rådande utsläppslagar och byggt om sina fabriker. Bra att dom har bättrat sig. Men vart kommer Unilevers palmolja ifrån? Dom är världens största producenter av livsmedel, kanske vore bättre å granska giganterna än de lokala bolagen ?

 7. Spännande i detta svar är att de fasta fetterna kallas för fett och att de flytande fetterna kallas för olja. Sedan är det ju en fråga hur de emulgeringsmedel som tillsätts är tillverkade. Jag har för mig att det går åt rätt så mycket lösningsmedel för att tillverka emulgeringsmedel – i alla fall om man gör emulgeringsmedel från ägg.
  Jag anser att det här svaret är väldigt utslätat där företaget berättar så lite som möjligt för att göra frågeställaren nöjd. Det är mycket som inte beskrivs och det är bara det positiva som sägs.

 8. Spännande i detta svar är att de fasta fetterna kallas för fett och att de flytande fetterna kallas för olja. Sedan är det ju en fråga hur de emulgeringsmedel som tillsätts är tillverkade. Jag har för mig att det går åt rätt så mycket lösningsmedel för att tillverka emulgeringsmedel – i alla fall om man gör emulgeringsmedel från ägg.
  Jag anser att det här svaret är väldigt utslätat där företaget berättar så lite som möjligt för att göra frågeställaren nöjd. Det är mycket som inte beskrivs och det är bara det positiva som sägs.

 9. Tusen tack för att du tar upp det här temat Mattias!

  Anledningen att jag inte vill använda veg margarin är för att det är härdat fett. Alltså att molekylkedjorna i oljan görs längre – eller starkare eller vad det nu är – för att oljan ska bli fast i rumstemperatur, likt smör. Då blir det mycket svårare för kroppen att bryta ner kedjorna, och därför är veg smör /margarin inte bra för kroppen.

  Har jag fel?? Vad är det för skillnad på veg smör och veg margarin??

 10. Tusen tack för att du tar upp det här temat Mattias!

  Anledningen att jag inte vill använda veg margarin är för att det är härdat fett. Alltså att molekylkedjorna i oljan görs längre – eller starkare eller vad det nu är – för att oljan ska bli fast i rumstemperatur, likt smör. Då blir det mycket svårare för kroppen att bryta ner kedjorna, och därför är veg smör /margarin inte bra för kroppen.

  Har jag fel?? Vad är det för skillnad på veg smör och veg margarin??

 11. Jag mailade Unilever för ett tag sedan för att fråga om fetterna i deras Becel. Det här fick jag till svar:
  Hej Jesper!

  Tack för ditt mejl.

  Det vegetabiliska fettet är palmolja. Den används i margarin eftersom den är fast i rumstemperatur och ger margarinet en fast form. Utan detta fasta fett får man inte en bredbar produkt. Den palmolja som används i Unilevers svenska margariner är miljöcertifierade genom Green Palm Certifikat. Unilever är sedan många år även aktiv medlem i RSPO tillsammans med WWF och Greenpeace som arbetar för att säkerställa en långsiktigt hållbar odling av palmolja.

  Med vänliga hälsningar

  Marie
  Konsumentkontakt
  Unilever Sverige AB

 12. Jag mailade Unilever för ett tag sedan för att fråga om fetterna i deras Becel. Det här fick jag till svar:
  Hej Jesper!

  Tack för ditt mejl.

  Det vegetabiliska fettet är palmolja. Den används i margarin eftersom den är fast i rumstemperatur och ger margarinet en fast form. Utan detta fasta fett får man inte en bredbar produkt. Den palmolja som används i Unilevers svenska margariner är miljöcertifierade genom Green Palm Certifikat. Unilever är sedan många år även aktiv medlem i RSPO tillsammans med WWF och Greenpeace som arbetar för att säkerställa en långsiktigt hållbar odling av palmolja.

  Med vänliga hälsningar

  Marie
  Konsumentkontakt
  Unilever Sverige AB

 13. Nu har jag läst en del av Gunnar Lindgrens material, och även fast jag tycker att det är väldigt intressant, så har jag svårt att veta vad av detta som gäller veg margarin. Det verkar som att vissa ämnen (fysteroler) kommer från växtriket.. Jag har alltid undvikit veg margarin, men är sååå sugen på att börja baka med det, men vill lära mig mer om det innan jag provar. Det verkar ju finnas gott om kunniga här, några mer konkreta fakta om varför det är så dåligt för oss? Gäller dessa fakta även för kokosfett?

  1. Tack Kultiing,

   Jag kommer att följa ditt råd.. Jag skiter i margarinet och försöker baka vegangrejer istället.

 14. Nu har jag läst en del av Gunnar Lindgrens material, och även fast jag tycker att det är väldigt intressant, så har jag svårt att veta vad av detta som gäller veg margarin. Det verkar som att vissa ämnen (fysteroler) kommer från växtriket.. Jag har alltid undvikit veg margarin, men är sååå sugen på att börja baka med det, men vill lära mig mer om det innan jag provar. Det verkar ju finnas gott om kunniga här, några mer konkreta fakta om varför det är så dåligt för oss? Gäller dessa fakta även för kokosfett?

  1. Tack Kultiing,

   Jag kommer att följa ditt råd.. Jag skiter i margarinet och försöker baka vegangrejer istället.

 15. För dig som vill göra eget margarin baserat på kokosfett och alltså kontrollera allt du har i:
  http://www.veganbaking.net/recipes/fats/vegan-butters/vegan-butter

  Jag vill bara poängtera att den här ”experten” Gunnar Lindgren inte är någon nutritionist, näringsfysiolog eller liknande utan civilingenjör inom okänt område. Han drar fram myterna om bensin och så vidare i margarin gång på gång, alltid oemotsagd eftersom uttalandena sker under såna former. LCHF-sekten hyllar honom men har han egentligen någon som helst trovärdighet? Jag vet inte riktigt… Mycket av det han hänvisar till är helt galet om man granskar det.

  Folk som hoppar på smör-hetsen ropar bara ”YES!” eftersom de nu kan försöka motivera miljöförstöring, lidande och död med smörets förträfflighet.

 16. För dig som vill göra eget margarin baserat på kokosfett och alltså kontrollera allt du har i:
  http://www.veganbaking.net/recipes/fats/vegan-butters/vegan-butter

  Jag vill bara poängtera att den här ”experten” Gunnar Lindgren inte är någon nutritionist, näringsfysiolog eller liknande utan civilingenjör inom okänt område. Han drar fram myterna om bensin och så vidare i margarin gång på gång, alltid oemotsagd eftersom uttalandena sker under såna former. LCHF-sekten hyllar honom men har han egentligen någon som helst trovärdighet? Jag vet inte riktigt… Mycket av det han hänvisar till är helt galet om man granskar det.

  Folk som hoppar på smör-hetsen ropar bara ”YES!” eftersom de nu kan försöka motivera miljöförstöring, lidande och död med smörets förträfflighet.

 17. Ang. sista frågan så har jag senaste tiden hört många som förespråkar just kokosfett. Skulle det vara mer säkert än andra fetter? Hur vet man att det är ok?
  Det var någon som frågade om skillnaden mellan veg smör och veg margarin. Smör kan aldrig vara vegetabiliskt, eftersom det är ett skyddat varumärke på en produkt som tillverkas av komjölk. Att man säger ”smör” till vardags om en massa olika margarin, är väl för att det är enklast att säga.

 18. Ang. sista frågan så har jag senaste tiden hört många som förespråkar just kokosfett. Skulle det vara mer säkert än andra fetter? Hur vet man att det är ok?
  Det var någon som frågade om skillnaden mellan veg smör och veg margarin. Smör kan aldrig vara vegetabiliskt, eftersom det är ett skyddat varumärke på en produkt som tillverkas av komjölk. Att man säger ”smör” till vardags om en massa olika margarin, är väl för att det är enklast att säga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *