Vegodilemmat…

vegbake

 

Jag får då och då kommentarer på bloggen eller på mejl om hur jag kan ha två bloggar, en helt veganskt och en där jag använder ägg och mjölkprodukter. Vissa hotar med att sluta läsa min blogg, andra säger att jag är en hycklare, att jag ljuger och inte borde kalla mig vegan. Här kommer en kort förklaring.

 

För det första har jag min bakblogg att tacka allt för. Den har gett mig ingångar överallt, både på radio, tidningar och tv. Den gav mig även ett bokkontrakt och det var under arbetet med boken som jag blev vegan. Utan bloggen hade jag aldrig fått göra jobb för Alpro, som i sin tur fick mig att ta steget att börja äta vegan, som sedan fick mig att starta Vegoriket och som nu har fått mig att starta Sveriges första växtbaserade tidning. Det är tack vare den som jag dessutom har fått göra veganjobb åt jättar som Aftonbladet, Tasteline, Buffé…

 

Det som såklart sticker i folks ögon är det faktum att min väg till att bli 100% vegan är så lätt att följa, just därför att jag skriver om allt på mina bloggar. Men precis som jag hoppas att ni gör med vänner som börjar testa vego, så hör jag hellre hurrarop en tråkiga kommentarer över att jag inte gått hela vägen än. Det är nämligen så jag jobbar. Jag inspirerar och klappar på axeln, utan pekpinnar. Och det är så jag vill få folk att gå samma väg som jag.
Och om någon väljer att käka vegan alla dagar i veckan, men unnar sig ett bakverk en av dagarna, så ser jag det som en gigantisk seger. Alla är vi olika och jag vill låta folk göra det här på sitt sätt. Hoppas att ni förstår! 🙂

37 reaktioner på ”Vegodilemmat…”

 1. Stå på dig. Själv vet jag hur svårt det kan vara. Framför allt när man som jag bor i ett land där man i och för sig tror att många pga religion är vegetarianer men där verkligheten ser helt annorlunda ut och det är vansinnigt svårt att få tag på ersättningsprodukter! Du är en stor inspirationskälla 😉

 2. Stå på dig! Själv är jag bara lakto-ovo veg som gärna äter veganskt, trots att jag tycker att det moraliskt riktiga i.o.m. djurindustrin är att vara vegan. Egentligen.

  Men! Det där med papperstidning lät ju sjukt intressant! Berätta mer!

  Förreste

 3. Stå på dig! Själv är jag bara lakto-ovo veg som gärna äter veganskt, trots att jag tycker att det moraliskt riktiga i.o.m. djurindustrin är att vara vegan. Egentligen.

  Men! Det där med papperstidning lät ju sjukt intressant! Berätta mer!

  Förreste

 4. Heja du!!! Ingen regel utan undantag, eller hur! Jag fuskar också ibland och äter ostsmörgås när vi har APT på jobbet, eller tar en smakbit när någon bakat och vill bjuda. Varför inte? Jag kallar mig ändå vegan. Alla steg mot en djurvänligare värld borde uppmuntras, inte klankas ner på. Fortsätt med det du gör, du gör det BRA!!!

  1. Maria: ”Jag fuskar också ibland och äter ostsmörgås när vi har APT på jobbet, eller tar en smakbit när någon bakat och vill bjuda. Varför inte? Jag kallar mig ändå vegan.”

   Fast det är vid just sådana tillfällen det är viktigare än någonsin att inte äta något animaliskt. Dels ger du folk bilden av att det inte alls är viktigt att avstå animaliska produkter om du själv äter det rakt framför deras ögon, och dels gör du det svårt för folk som faktiskt är veganer på riktigt. För precis som det ofta serveras fisk eller kyckling i en vegetarisk rätt när man är bortbjuden, pga att många kallar sig vegetarianer men äter fisk/kyckling, så kommer folk börja tro att veganer kan äta jsaker som inte alls är veganskt. Och därmed kommer veganer få mat serverad med ost/qourn/ägg osv i.

   1. Jag håller verkligen med Anonym – det problematiska blir när människor kallar sig veganer och sedan inte äter veganskt. Det är verkligen upp till var och en hur de vill äta men det är onödigt att kalla sig vegan och sedan inte äta veganskt just för att det förvirrar. Eller om de som ”fuskar” kunde vara tydliga och förklara det för alla att den där ostmackan är ett undantag… Jag som äter helt veganskt vill inte gärna att andra ska tro att det är ok att bjuda på ost o dyl.

 5. Heja du!!! Ingen regel utan undantag, eller hur! Jag fuskar också ibland och äter ostsmörgås när vi har APT på jobbet, eller tar en smakbit när någon bakat och vill bjuda. Varför inte? Jag kallar mig ändå vegan. Alla steg mot en djurvänligare värld borde uppmuntras, inte klankas ner på. Fortsätt med det du gör, du gör det BRA!!!

  1. Maria: ”Jag fuskar också ibland och äter ostsmörgås när vi har APT på jobbet, eller tar en smakbit när någon bakat och vill bjuda. Varför inte? Jag kallar mig ändå vegan.”

   Fast det är vid just sådana tillfällen det är viktigare än någonsin att inte äta något animaliskt. Dels ger du folk bilden av att det inte alls är viktigt att avstå animaliska produkter om du själv äter det rakt framför deras ögon, och dels gör du det svårt för folk som faktiskt är veganer på riktigt. För precis som det ofta serveras fisk eller kyckling i en vegetarisk rätt när man är bortbjuden, pga att många kallar sig vegetarianer men äter fisk/kyckling, så kommer folk börja tro att veganer kan äta jsaker som inte alls är veganskt. Och därmed kommer veganer få mat serverad med ost/qourn/ägg osv i.

   1. Jag håller verkligen med Anonym – det problematiska blir när människor kallar sig veganer och sedan inte äter veganskt. Det är verkligen upp till var och en hur de vill äta men det är onödigt att kalla sig vegan och sedan inte äta veganskt just för att det förvirrar. Eller om de som ”fuskar” kunde vara tydliga och förklara det för alla att den där ostmackan är ett undantag… Jag som äter helt veganskt vill inte gärna att andra ska tro att det är ok att bjuda på ost o dyl.

 6. Stå på dig Mattias! Vad gäller bloggandet och vad du äter så ska du skita i andras åsikter. Om de flesta svenskar hade varit lika djärva som du och ta steget över till nästan vegansk kost så hade vi sparat in betydligt på jordens resurser.
  Mvh En som inte kommit lika långt i att skära ner på köttet 🙂

 7. Stå på dig Mattias! Vad gäller bloggandet och vad du äter så ska du skita i andras åsikter. Om de flesta svenskar hade varit lika djärva som du och ta steget över till nästan vegansk kost så hade vi sparat in betydligt på jordens resurser.
  Mvh En som inte kommit lika långt i att skära ner på köttet 🙂

 8. Med en inspiratör som du, blir man nyfiken och vågar testa! Ju fler ” köttfria ” dagar, desto bättre för vår miljö. Därefter kan man besluta sig för nästa steg, att bli vegan. Men framförallt ett annat förhållningssätt till det vi stoppar i oss. Jag blir nästan rädd när jag läser insändarna! Är att vara vegan en religion eller???

 9. Med en inspiratör som du, blir man nyfiken och vågar testa! Ju fler ” köttfria ” dagar, desto bättre för vår miljö. Därefter kan man besluta sig för nästa steg, att bli vegan. Men framförallt ett annat förhållningssätt till det vi stoppar i oss. Jag blir nästan rädd när jag läser insändarna! Är att vara vegan en religion eller???

 10. Lisa Gålmark använder termen ”vegan-in-transition” för att beteckna de som är i en övergångsfas. Tycker själv att det är ett användbart begrepp. Citat från boken ”Vadå vegan”. ”Jag var vegan-in-transition – på väg att bli vegan – i över ett år innan jag kunde säga att jag var vegan. […] Att bli vegetarian och sedan vegan var inget som hände mig över en natt. Det var en process.

  1. Det är ett bra begrepp! Jag tycker också att det funkar bra att säga att en ”äter veganskt” vilket indikerar att en inte nödvändigtvis är 100% strikt.

 11. Lisa Gålmark använder termen ”vegan-in-transition” för att beteckna de som är i en övergångsfas. Tycker själv att det är ett användbart begrepp. Citat från boken ”Vadå vegan”. ”Jag var vegan-in-transition – på väg att bli vegan – i över ett år innan jag kunde säga att jag var vegan. […] Att bli vegetarian och sedan vegan var inget som hände mig över en natt. Det var en process.

  1. Det är ett bra begrepp! Jag tycker också att det funkar bra att säga att en ”äter veganskt” vilket indikerar att en inte nödvändigtvis är 100% strikt.

 12. Är själv vegan men tycker att det är viktigt att uppmuntra som du säger alla som tar ett steg i taget så att säga. Du är grymt duktig vad du gör här på vegoriket och jag som vegan älskar ju recepten som du lägger upp! Att du sen inte endast äter veganskt tycker jag inte borde vara relevant.
  Ps. Låt mig dock tillägga för debattens skull, vegan betyder vegan, inte ”jag är vegan men äter fisk ibland tihi”. Ds.

 13. Är själv vegan men tycker att det är viktigt att uppmuntra som du säger alla som tar ett steg i taget så att säga. Du är grymt duktig vad du gör här på vegoriket och jag som vegan älskar ju recepten som du lägger upp! Att du sen inte endast äter veganskt tycker jag inte borde vara relevant.
  Ps. Låt mig dock tillägga för debattens skull, vegan betyder vegan, inte ”jag är vegan men äter fisk ibland tihi”. Ds.

 14. Heja Mattias! Kör på som du gör. Ju mer vego desto bättre. Om du inspirerar bara en annan person att gå från kött till vego så gör det mer skillnad än om någon enskild går från laktoveg till vegan. Inspirerar du sen fem, tio, hundra så är effekten enorm!

 15. Heja Mattias! Kör på som du gör. Ju mer vego desto bättre. Om du inspirerar bara en annan person att gå från kött till vego så gör det mer skillnad än om någon enskild går från laktoveg till vegan. Inspirerar du sen fem, tio, hundra så är effekten enorm!

 16. pepp till dig! trist att folk ger trist respons när du har en sån grym veganblogg och verkar ha ett riktigt bra driv, något som jag bara tänker kan inspirera fler att äta mer veganskt!

 17. pepp till dig! trist att folk ger trist respons när du har en sån grym veganblogg och verkar ha ett riktigt bra driv, något som jag bara tänker kan inspirera fler att äta mer veganskt!

 18. Människor som hatar finns överallt. Och människor som är missundsamma mot andra människor som lyckas och får uppmärksamhet är också vanligt. De gör samhället sämre och jäkligt otrevligt. Jag känner dock igen reaktionen, slutat gå till kafe Agnes i malmö sedan de blev mjölk å äggvänliga efter att varit helt vegan. Antar att jag nu insett att jag måste gilla dem ändå.

 19. Människor som hatar finns överallt. Och människor som är missundsamma mot andra människor som lyckas och får uppmärksamhet är också vanligt. De gör samhället sämre och jäkligt otrevligt. Jag känner dock igen reaktionen, slutat gå till kafe Agnes i malmö sedan de blev mjölk å äggvänliga efter att varit helt vegan. Antar att jag nu insett att jag måste gilla dem ändå.

 20. Hej! Jag har läst om dina bakverk lite här och var och blev snopen när jag läste att du var vegan.. varför inte vegetarian? Jag är själv vegie och hade aldrig klarat mina bakverk utan min mjöl och mina ägg. Förstår att du unnar dig det men varför vegan? Mvh sara

  1. Det går superbra att baka utan ägg! Min bästa chokladtårtbotten är helt vegan. Blir inte bättre.
   Varför inte vegan? Först och främst för att det är så jäkla gott. Sen vill jag vara en superhjälte och i den världen hör inte komjölk och ägg i överflöd till. 🙂

 21. Hej! Jag har läst om dina bakverk lite här och var och blev snopen när jag läste att du var vegan.. varför inte vegetarian? Jag är själv vegie och hade aldrig klarat mina bakverk utan min mjöl och mina ägg. Förstår att du unnar dig det men varför vegan? Mvh sara

  1. Det går superbra att baka utan ägg! Min bästa chokladtårtbotten är helt vegan. Blir inte bättre.
   Varför inte vegan? Först och främst för att det är så jäkla gott. Sen vill jag vara en superhjälte och i den världen hör inte komjölk och ägg i överflöd till. 🙂

 22. Det kommer alltid finnas personer som tycker att du gör för och är ”för lite” vegan, är min personliga upplevelse. Jag är inte 100% strikt iom att jag köper stearinljus istället för sojaljus (stearinljus innehåller talg) vilket jag får däng för av några i vegankretsen. Men jag tycker så mycket om tea lights, och sojaljus är ju så himlans dyra… Använder dessutom mina gamla skinnboots som jag köpte för en väldans massa år sedan, och känner inte för att konsumera något jag egentligen inte behöver. Med skinnbootsen legitimerar jag dock skinn. (Att sojalatte legitimerar komjölk på samma sätt, eftersom det inte går att se skillnad på om någon dricker kolatte eller sojalatte, tycks dock inte vara något problem.)

  Med det här vill jag egentligen bara säga det som någon redan sagt: Du kommer sannolikt stöta på ”hatare” hur du än lever. Jag tycker det är jättetråkigt, och håller helt med dig. Om någon äter veganskt förutom en bakelse då och då så vore det ju fantastiskt!

  Det enda problemet kan vara om någon kallar sig vegan, och sedan t ex äter mjölk och ägg. Detta kan vara problematiskt eftersom andra då kan få för sig att vegan egentligen äter animalier. Dvs begreppet kan urvattnas. Själv brukar jag säga att jag ”äter veganskt”, även om jag ”är” vegan (sånär som på värmeljusen och skinnbootsen, då).

  Kram och pepp till dig!

 23. Det kommer alltid finnas personer som tycker att du gör för och är ”för lite” vegan, är min personliga upplevelse. Jag är inte 100% strikt iom att jag köper stearinljus istället för sojaljus (stearinljus innehåller talg) vilket jag får däng för av några i vegankretsen. Men jag tycker så mycket om tea lights, och sojaljus är ju så himlans dyra… Använder dessutom mina gamla skinnboots som jag köpte för en väldans massa år sedan, och känner inte för att konsumera något jag egentligen inte behöver. Med skinnbootsen legitimerar jag dock skinn. (Att sojalatte legitimerar komjölk på samma sätt, eftersom det inte går att se skillnad på om någon dricker kolatte eller sojalatte, tycks dock inte vara något problem.)

  Med det här vill jag egentligen bara säga det som någon redan sagt: Du kommer sannolikt stöta på ”hatare” hur du än lever. Jag tycker det är jättetråkigt, och håller helt med dig. Om någon äter veganskt förutom en bakelse då och då så vore det ju fantastiskt!

  Det enda problemet kan vara om någon kallar sig vegan, och sedan t ex äter mjölk och ägg. Detta kan vara problematiskt eftersom andra då kan få för sig att vegan egentligen äter animalier. Dvs begreppet kan urvattnas. Själv brukar jag säga att jag ”äter veganskt”, även om jag ”är” vegan (sånär som på värmeljusen och skinnbootsen, då).

  Kram och pepp till dig!

 24. Att visa att veganismen och vegetarianismen är en process är något vi alla tjänar på – det visar hur det är att göra en stor förändring i sitt liv från normerande mat till annan mat som miljö och hälsan tjänar bättre på.
  Däremot kan jag förstå det personer som är veganer som inte vill att begreppet urvattnas och om en inte känner att en kan leva en fullt ut vegansk livsstil så finns andra begrepp; vaguean (från eng. vague – vag) är ett bra om en är 95% vegan. Hejja alla som har bytt livsstil för att hjälpa vårt klot!

 25. Att visa att veganismen och vegetarianismen är en process är något vi alla tjänar på – det visar hur det är att göra en stor förändring i sitt liv från normerande mat till annan mat som miljö och hälsan tjänar bättre på.
  Däremot kan jag förstå det personer som är veganer som inte vill att begreppet urvattnas och om en inte känner att en kan leva en fullt ut vegansk livsstil så finns andra begrepp; vaguean (från eng. vague – vag) är ett bra om en är 95% vegan. Hejja alla som har bytt livsstil för att hjälpa vårt klot!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *