Min absoluta favorit just nu: Black eyed pea-biffar med chipotleaioli

chipotle2

När vi var i New York besökte vi restaurangen Blossom som serverade något av det mumsigaste jag ätit: Black eyed pea-biffar med chipotleaioli. Fasansfullt läckert. Så läckert att vi åt det tre gånger OCH jag försökte att återskapa rätten när vi kom hem. Resultat: riiiiktigt nära och helt fantastiskt. Jag kanske inte vispar egen majonnäs varje dag, även om det är enkelt, men tycker definitivt att du ska testa. Perfekt som förrätt eller lyxig huvudrätt tillsammans med en mumsig sallad eller annat snaskigt.

 

Färdig vegansk majonnäs? Det finns faktiskt äggfri majonnäs i många butiker som Coop och ICA. Fråga eller be de köpa in. Vissa är riktigt goda, andra…inte. Jag gillar att vispa min egen. För ja, man äter ju inte majonnäs så ofta i alla fall. :)

 

Black eyed pea-biffar med Chipotleaioli, 4 portioner

1 bakpotatisar
2 burkar black eyed peas
1 dl majs
½ röd paprika, finhackad
2 msk färsk koriander, finhackad
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
svartpeppar
2 dl ströbröd
matolja

 
Chipotleaioli
2 msk osötad sojamjölk
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk salt
svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2½ dl matolja
2 tsk chipotlepasta (finns i tacohyllan i alla butiker)

 

Black eyed pea-biffar. Skala bakpotatisen, dela den i mindre bitar och koka mjuk. Häll av spadet från bönburkarna och mixa kokt bakpotatis och black eyed peas i en matberedare. Häll ner smeten i en bunke och blanda ner majs, finhackad röd paprika, färsk koriander, salt, spiskummin och svartpeppar. Häll upp ströbrödet på en tallrik. Och nuuu, mitt tips: Glasskopa! Ta hjälp av en glasskopa för att forma små biffar och släng ner dem i tallriken med ströbröd. Vänd runt dem så att de täcks helt. De är väldigt lösa i konsistensen, men det är det som gör att de blir så gosiga på insidan. Fritera bollarna i matolja. Ja eller ”stek dem” i generöst med olja om det känns mindre läskigt. :)

 

Chipotleaioli. Häll ner osötad sojamjölk, dijonsenap, vitvinsvinäger, riven vitlöksklyfta, salt, svartpeppar och paprikapulver i en skål. Jag tycker det är enklast att använda mig av en hög och smal skål eller bringare. Ta hjälp av en elvisp och vispa ner en droppa olja i taget. Häller du i för mycket så kommer det inte att bli en tjock och krämig majonnäs. Efterhand kan du vispa ner lite mer i taget, men stressa inte. Så fort all matolja är nervispad och du har en tjock majonnäs så vispar du ner chipotlepastan.

 

18 reaktioner till “Min absoluta favorit just nu: Black eyed pea-biffar med chipotleaioli”

  1. Ville bara tipsa om att använda stavmixern när man gör majonnäs. Om man häller oljan på själva mixerhuvudet(eller vad man nu ska kalla det) så fördelas oljan ut och man behöver inte vara riktigt lika försiktig.

    Ska definitivt testa ditt recept!

  2. Ville bara tipsa om att använda stavmixern när man gör majonnäs. Om man häller oljan på själva mixerhuvudet(eller vad man nu ska kalla det) så fördelas oljan ut och man behöver inte vara riktigt lika försiktig.

    Ska definitivt testa ditt recept!

  3. Jag och min fru testade den här i kväll. Tyvärr var det ingen höjdare. Biffarna blev så lösa att det var lika bra att mosa ihop dem till gröt och äta med sked på en gång, och aiolin blev mest bara en oljig sås.

    1. Nej, vad synd! Smeten är väldigt lös, men det är hela grejen. Jag klickar ner biffarna direkt i ströbrödet, täcker dem med mer ströbröd och formar sedan dem med händerna.
      Ni var för snabba med oljan! Vispar man i den för snabbt så blir det bara en oljig sås, det misstaget har jag också gjort. :)
      Hoppas att ni hittar något annat på bloggen som passar!

  4. Jag och min fru testade den här i kväll. Tyvärr var det ingen höjdare. Biffarna blev så lösa att det var lika bra att mosa ihop dem till gröt och äta med sked på en gång, och aiolin blev mest bara en oljig sås.

    1. Nej, vad synd! Smeten är väldigt lös, men det är hela grejen. Jag klickar ner biffarna direkt i ströbrödet, täcker dem med mer ströbröd och formar sedan dem med händerna.
      Ni var för snabba med oljan! Vispar man i den för snabbt så blir det bara en oljig sås, det misstaget har jag också gjort. :)
      Hoppas att ni hittar något annat på bloggen som passar!

  5. Jag använde konserverade svarta bönor,det kanske inte är samma sak som black eyed peas? Men de föll tyvärr isär helt när jag friterade dom så jag fick försiktigt steka dom istället,men både dom och aiolin var bland det godaste jag ätit! Aiolin skar sig också för mig först men jag lyckades rädda den till slut.

    1. Nje, men smeten blir väldigt lös. Jag formar de som sagt i ströbröd. Så fort de är täckta av ströbröd så är de tusen gånger mycket enklare att hantera. :)
      Kul att du gillade det!

  6. Jag använde konserverade svarta bönor,det kanske inte är samma sak som black eyed peas? Men de föll tyvärr isär helt när jag friterade dom så jag fick försiktigt steka dom istället,men både dom och aiolin var bland det godaste jag ätit! Aiolin skar sig också för mig först men jag lyckades rädda den till slut.

    1. Nje, men smeten blir väldigt lös. Jag formar de som sagt i ströbröd. Så fort de är täckta av ströbröd så är de tusen gånger mycket enklare att hantera. :)
      Kul att du gillade det!

  7. Älskar din blogg. Du får det att kännas så enkelt att va vegan och man bli peppad. Tillsammans kan vi rädda djuren.

  8. Älskar din blogg. Du får det att kännas så enkelt att va vegan och man bli peppad. Tillsammans kan vi rädda djuren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *