Rädda världen…ett bakverk i taget…

Whoopie1 copy

 

Jag är som ni säääkert vet en stolt Fairtradeambassadör. Tänk att man kan rädda världen, ett bakverk i tagen. Okej, det var kanske lite väl dramatiskt, men du kan faktiskt göra en skillnad bara genom att välja rätt grejer i butiken. För att sparka igång er har Fairtrade kört igång en baktävling! Hurra! In och läs allt om tävlingen här!

 

Här är mitt lilla bidrag. Veganska whoopie pies med banan och choklad. Löööhöjligt goda! 🙂

 

 

Whoopie pies med banan och choklad, 12 st

5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ tsk kanel, Fairtrade
2 tsk vaniljsocker, Fairtrade
200 g mjölkfritt smör
1½ dl strösocker
1 dl muscovadosocker, Fairtrade
2 bananer, Fairtrade
1½ dl sojayoghurt

 

Chokladfrosting
1½ dl osötad sojamjölk
1½ dl strösocker
1 dl kakao
½ dl vatten + 1 dl maizena
50 g smält mörk choklad, Fairtrade
50 g mjölkfritt smör
en nypa flingsalt

 

Sikta ner vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och vaniljsocker i en bunke. Vispa i en annan bunke mjölkfritt smör, strösocker och muscovadosocker krämigt. Mosa eller mixa bananerna och vispa ner i smörblandningen. Vispa ner sojayoghurten. Det kan se ut som att smeten har skurit sig, men det gör inget. Vispa till sist ner mjölmixen och blanda tills du har fått en smidig smet. Fyll  en spritspåse och spritsa 24 ploppar fördelat på tre bakplåtspappersplåtar. Tänk på att de flyter ur en del. Du kan även använda dig av en glasskopa att klicka ut smeten med. Grädda de i 175 grader i 12-14 minuter, eller tills de är lätt gyllenbruna i kanterna. Ta ut och låt svalna.

 

Chokladfrosting. Hacka chokladen fint och skär smöret i mindre bitar. Häll ner osötad sojamjölk, strösocker och kakao i en kastrull. Låt koka upp. Rör under tiden ut maizenan i vattnet och vispa ner i kastrullen. Låt koka till blandningen tjocknar, under ständigt rörande, och ta sedan kastrullen från plattan. Rör ner den hackade chokladen, det mjölkfria smöret och salt. Rör runt tills du har en slät, blank chokladfrosting. Häll över i en skål, plasta in och låt stå i rumstemperatur tills krämen tjocknar ytterligare. Fyll sedan en spritspåse med frostingen och spritsa ut på hälften av kakorna. Du kan även bre på den med en kniv. Lägg på de resterande kakorna och din whoopie pie är klar! 🙂

 

 

Whoopie2a copy

2 reaktioner på ”Rädda världen…ett bakverk i taget…”

Lämna ett svar till mathilda Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *