Tråna efter tidernas toscakaka!

Tosca2 copy

 

 

Älskar du nötter? Jag ÄLSKAR nötter! Det kröp sig på mig under flera år och nu är jag hooked. Min absoluta favorit är de svindyra och dunderfeta macadamianötterna. Men i en toscakaka älskar jag att blanda allt jag hittar; mandel, cashew, pistage, you name it! 🙂
Den här kakan består av en sanslöst saftig mazarinbotten och ett knaprigt, knäckigt nöttäcke. Omöjligt att inte älska!

 

Det här receptet funkar lika bra till en enda stor toscakaka som till flera små.

 

Toscakaka

 

Mördeg
1½ dl florsocker
4½ dl vetemjöl
175 g mjölkfritt smör
2 msk vatten

Mazarinfyllning (jag använde halva satsen till min pajform)
250 g mandelmassa
100 g mjölkfritt smör, rumstempererat
1 dl sojagrädde
3 msk maizena

Toscatäcke
½ dl pistagenötter
¾  dl cashewnötter
½ dl paranötter
¾ flagad sötmandel
½ dl sojagrädde
50 g mjölkfritt smör
½ strösocker
½ dl ljus sirap

 

Mördeg. Nyp ihop samtliga ingredienser till en smidig deg. Kavla ut degen och klä en pajform, 24-26 cm i diameter, med den.
Mazarinfyllning. Riv mandelmassan och blanda väl med smöret. Blanda ner sojagrädden och maizenan. Fyll formen till 2/3 med smeten. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter, eller tills den har blivit vackert gyllenbrun.
Toscatäcke. Grovhacka nötterna. Koka upp sojagrädde, smör, strösocker och sirap. Låt koka tills det blir lätt gyllenbrunt. Blanda kolasåsen med nötterna och häll sedan smeten över mazarinkakan. Ställ in i ugnen igen och låt grädda i ca 10 min eller tills allt blivit frestande gyllenbrunt.

 

Tosca1

17 reaktioner på ”Tråna efter tidernas toscakaka!”

  1. Vad hände med receptet på kakorna som låg precis innan detta?? Små amerikanska chokladgrejer som var dubbla med chokladkräm emellan och så fint dekorerade? Vad hette dom, typ puffies? Receptet är borta i alla fall!! 🙁

  2. Vad hände med receptet på kakorna som låg precis innan detta?? Små amerikanska chokladgrejer som var dubbla med chokladkräm emellan och så fint dekorerade? Vad hette dom, typ puffies? Receptet är borta i alla fall!! 🙁

  3. Har fått uppgiften att fixa efterrätt till en liten middag nästa helg (ett gäng köttisar och så jag, veganen) och har googlat runt lite efter nåt gött. MY GOD när jag såg denna alltså!! Bara måste testa den 😀 Hoppas den gör gästerna lite mindre anti-vegan. Ser verklig fram emot prova detta mästerverk!

  4. Har fått uppgiften att fixa efterrätt till en liten middag nästa helg (ett gäng köttisar och så jag, veganen) och har googlat runt lite efter nåt gött. MY GOD när jag såg denna alltså!! Bara måste testa den 😀 Hoppas den gör gästerna lite mindre anti-vegan. Ser verklig fram emot prova detta mästerverk!

  5. They DID love it! 😀 Alla tyckte den var fantastiskt god och jag kan bara hålla med dem! Tror faktiskt den fick dem att inse, iaf liiiite, att man kan laga smaskigheter utan att blanda in djur. ”Tänk att den är gjord utan ägg…” sa de gång på gång haha.
    Tack för en fantastisk blogg 🙂

  6. They DID love it! 😀 Alla tyckte den var fantastiskt god och jag kan bara hålla med dem! Tror faktiskt den fick dem att inse, iaf liiiite, att man kan laga smaskigheter utan att blanda in djur. ”Tänk att den är gjord utan ägg…” sa de gång på gång haha.
    Tack för en fantastisk blogg 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *